adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Koirasi muuttuneelle käytökselle saattaa löytyä yllättävä syy

 Kuva: iStock

Vaikka tieteessä ei toistaiseksi ole selitetty ilmiön mekanisimia, lukuisat tosielämän kokemukset näyttäisivät viittaavan siihen, että tämä ilmiö on todellinen.

Vaikka koira ei suoranaisesti ymmärtäisi, että hänen emäntänsä on nimenomaan raskaana, kykenee se huomaamaan pienetkin muutokset tämän käyttäytymisessä, rutiineissa, asennoissa ja tunnereaktioissa.

Ajatellaan myös, että koira yksinkertaisesti haistaa raskauden – onhan koiran hajuaisti aivan toista luokkaa kuin ihmisen. Herkkä kuono kenties havaitsee hormoni- ja feromonitasojen muutokset. Tiedetään, että on koiria, jotka kykenevät haistamaan syövän.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Seuraamista

Se, millä tavalla koiran käytös mahdollisesti muuttuu, riippuu koirasta. Yksi saattaa ryhtyä seurailemaan emäntää, minne tahansa tämä meneekin.

”Nyt hauvelimme ei jätä minua hetkeksikään rauhaan, vaan marssii perässä jopa vessaan ja suihkuun. Ulkonakaan se ei viihdy vaikka saisi juoksennella vapaana ja nauttia kesästä...”, 28. raskausviikolla oleva Maisa kertoo Ellien keskustelupalstalla.

Valtataisteluja

Koiran heräävä suojeluvaisto saattaa saada eriskummallisia muotoja. Samalla palstalla Kati kertoo, millaiseen valtataisteluun heidän uroskoiransa ja hänen miehensä päätyivät:

”Aivan alkuraskaudesta asti alkoi olla tosi kummallista käytöstä: koira alkoi ""liehitellä"" minua ja murista ja luimistella miehelleni! - -  Eräältä koira-asiantuntijalta sain sitten vastauksen, että kyseessä on "kantavan nartun" omiminen! Eli se lauman uroksista, joka omistaa kantavan nartun, on lauman todellinen johtaja.”

Vieraita ihmisiä koira saattaa olla päästämättä emäntänsä lähelle kokonaan. Tunkeilijat koira pysäyttää käyttäytymällä uhkaavasti vieraita kohtaan, murisemalla tai jopa asettumalla esteeksi vieraan ja emännän väliin.

Lue myös:

Olenko raskaana?
Alkuraskauden oireet
Ei tiennyt olevansa raskaanaPäivitetty 12.06.2017
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 28
Koira ja kissa
Kirjoittaja Esikoista odotellessa :) 14.06.2012
Olen itse huomannut että 5 v bokseri tyttöstä on tullut ihan omituinen :) se seuraa minua ihan joka paikkaan ja enään tyttö ei vedä lenkillä tai saatikaan yritä tulla syliin, pään hän kyllä laittaa reiden päälle ja vilkuilee vähän väliä :) ja lenkillä jos joku miespuolinen ihminen tulee vastaan niin lässäyttää takapuolen penkkiin ja aloittaa tuijotuskisan vastaan tulevan kanssa ja sitten kun vastaantulija on hävinnyt jonkin matkan päähän niin sitten voidaan mennä :)
Kissa tulee sänkyyn joka ilta istumaan mahan päälle ja kehräämään vaikka se ei sitä ole koskaan tehnyt viikkoja nyt 9+4 :)
Kyllä ne eläimet sen vaistoaa, vaistoaahan koira syövänkin niin miksi ei raskautta :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Hyvä juttu, lukekaa tämä linkki!
Kirjoittaja 15+ 23.04.2012
http://olotila.yle.fi/perhe/vanhemmuus/koirat-ja-kissat-lapsiperheessa-ammattilaisten-vinkit
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Nuuskuttelija
Kirjoittaja Aurinko 08.03.2012
Meillä narttusprinkku haisteli kovasti minun alavatsaani jo kun en vielä itsekään tiennyt olevani raskaana. Ajattelin, että onkohan mahassa jotain vialla, kun niin haistelee ja menkatkin olivat jo pahasti myöhässä. Sitten se kävi makaamaan ja "hautomaan" mahan päälle. Tätä mahan haistelua jatkui muutamia viikkoja. Hei kun liikkeet ovat tuntuneet mahan läpi, on hauveli pitänyt päätä mahan päällä ja varmasti tuntenut kovatkin potkut. Ei kuitenkaan potkuihin varsinaisesti reagoi mitenkään, huomaan vaan, että ei kokonaan lepää siinä, vaan selvästi on keskittynyt ja tarkkailee tapahtuvaa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
5v saku-uros
Kirjoittaja marrasmamma 04.10.2011
koira tutkii ja kirputtelee hankittuja vauvan vaatteita ja leluja, kohtelee ja leikkii kanssani varovaisemmin kuin isän kanssa, hakeutuu aina näköetäisyydelleni ja seuraa tosiaan jokaista liikettäni ja jos esim selkää vihlaisee ja ulvahdan niin on heti vieressä, haistelee myös kovasti ja kuonollaan kevyesti tökkäilee toisinaan vatsaa:) pimeässä ulkoillessa kulkee miesten ja koirien ohi irokeesi pystyssä.....:D että sellasta vauvan odotusta meiän pojalla!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Meidän kissa kans!
Kirjoittaja Kenai 04.10.2011
Meidän kissa on myös kummasti ruvannut kehräämään ja tunkemaan syliin ihan koko ajan - nyt viime viikkojen ajan, kun olen raskausviikolla 7. Ensin en kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta nyt syliintunkemisesta ja kissan hellimiskohtauksista on tullut sen verran jatkuvaa, että heräsimme miehemme kanssa puhumaan aiheesta. Eli kaipa ne kissatkin sitten tietää!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
koirat johtaa...
Kirjoittaja minä-83 03.10.2011
herran jumala kun lukee näitä juttuja, niin huomaa kyllä todella hyvin miten koirat ovat omistajiensa johtajia, vaikka asiat pitäisi olla juuri toisin päin. miten ihmiset edes antaa koirien toimia noin että purraan omaa miestä jos yritetään esim halata. mitä se on sitten kun lapsi syntyy, äkkiä koiran kouluttajilta apua moisiin ongelmiin ennen kuin tulee oikeasti ongelmia. jos koiralla on paikka laumassa ja se yleensä pitäisi olla alimmaisena niin mitään tuollaisia ongelmia ei ole. ihmiset haloo...
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
niin totta
Kirjoittaja Tiamaria 03.10.2011
Meillä koira haistoi kuukautiset monta päivää ennen kuin ne edes alkoivat ja kun olin raskaana, koira halusi alkuraskaudessa koko ajan nuolla vatsaani.
Toisaalta se tekee sitten sitäkin että jos onv aikka käsi kipeä ( tenniskyynärpää) niin koira nuolee "kuivalla" kielellä hyvinkin voimakkaasti kättä ja kumma kyllä se auttaa. Meillä taitaa olla melkoinen hoitaja tuo nuori aussiuros
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kanitkin tietävät :)
Kirjoittaja Hanna 03.10.2011
Meillä tiesivät kanit. Ensimmäisessä raskaudessa kaikki ei ollut hyvin ja ennen keskenmenoa tyttökanini käyttäytyi oudosti (siis koko lyhyen raskausajan). Sen piti aina olla lähelläni, mielellään makasi mahani päällä. Tässä raskaudessa (nyt jo yli puolenvälin) ei tyttökani ole huomioinut asiaa ollenkaan, mutta poikapupu seuraa minua joka paikkaan - etenkin silloin kun mieheni ei ole kotona. Se pussailee mahaani ja vahtii minua herkeämättä, vessaankin on tulossa aina mukaan. Kyllä minusta pidetään hyvää huolta! :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Takuuulla aistii
Kirjoittaja Carmen 03.06.2010
Olen sitä mieltä, että ihan takuulla aistii tai aavistaa raskauden. Meidän iso koira oli kova hyppimään vasten ja rojahti aina sohvalla syliin. Yht'äkkiä se vaan lopetti sen ja tuli kyllä syliin mutta todella varovasti ja vältteli/varoi juuri mun mahaa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
kissat myös2
Kirjoittaja jaana 09.04.2010
Meillä kissasta on raskauteni aikana tullut todellinen sylikissa. Ennen se ei tullut kun korkeintaan viereen makoilemaan niin nyt sen on pakko päästä mahan päälle kehräämään. olisiko joku suojeluvietti silläkin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
taisivat tietää
Kirjoittaja tarja 08.04.2010
raskaana ollessa oli helppo tehdä myöhäisillan lenkkejä koirien kanssa vaikka millaisilla pimeillä poluilla. humalassa hoipertelevakin käveli kunnon murahduksen ja niskakasvojen noston jälkeen huomattavasti suoremmin. joskin huonoa oli se, että dominoiva narttumme kuvitteli ottavansa ykkös paikan kun "johtajanarttu" oli heikompi. mukava alkaa "painimaan" 45 kiloisen koiran kanssa ja näyttämään ettei se johtajan pesti ole avoinna.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kissat myös
Kirjoittaja Saga 08.04.2010
Meidän kissa alkoi käyttäytyä aivan eri tavoin kun tulin raskaaksi. Koskaan aiemmin se ei ollut tullut vuoteeseen *saattamaan* illalla (ei koskaan nuku vuoteessa huom.) ja kehräämään ja varsinkin mahan viereen tarpomaan ja pesemään. En tajunnut mikä oli muuttunut ennen kuin pari kuukautta myöhemmin kun sain tietää olevani raskaani. Ajoitus täsmäsi täysin. Synnytyksen jälkeen vielä meni pari kuukautta ja nyt kun poika on 8.5kk kissamme sillon tällöin tulee enää saattamaan yöpuulle ja harvenee yhä.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Eikä edes ollut oma koira!
Kirjoittaja Tiina 08.04.2010
Taisi olla 2 kuukautta laskettuun aikaan, kun tulevan anopin koirista nuorempi lakkasi kiskomasta lelua kanssani, vaikka olisinhan minä pystynyt siihen. Koira tuntui vaistoavan, et nyt ei minun kanssa sitten enää riehuta. Samalla kylä reissulla painoi päänsä vatsani päälle ja oli siinä pitkän tovin, kävi hieman riehumassa ja palasi mahaani kuuntelemaan.
Nyt kun neitimme on jo 5 kuukautta, koirat alkavat itkeä jos neitimme itkee. Ja tämä nuorempi on ihan neidin perään :) kun olemme anopilla, nuorempi koira seuraa kuin hai laivaa perässä.
Molemmat koirat ennen neitimme syntymää hieman aristeli pieniä lapsia, enään ei :) nyt mennään naapurikin lapsia vienosti tönimään ja haetaan rapsutuksia :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Koirulin vaistot
Kirjoittaja Amina 08.04.2010
kyllä ainaski meidän koiruli jotain ymmärtää. Olen 9:llä viikolla raskaana ja tuossa muutama päivä sitten kesken tv:n katselun koiruli nosti kesken uniensa päätään ja jäi tuijottamaan minua. Noin minuutin tuijottelun jälkeen tuli sitten mun luo ja pisti päänsä mun syliin. Seuraavana yönä mulla alkoi verenvuoto jonka takia sitten suunnistimme sairaalalle epäilyksenä keskenmeno. UA:n tarkastelun jälkeen vauva kuitenkin näytti olevan ihan kunnossa ja sydän sykki reippaasti, joten jotain muuta vuotoa tällä kertaa. Nyt vuodelepoa pari päivää, jotta vuoto rauhoittuisi. Olen täysin sitä mieltä, että meidän koiruli huomasi ennen kuin itse mitään tiesin että kaikki ei nyt ole ihan kohdallaan.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Koirulin vaistot
Kirjoittaja Amina 08.04.2010
kyllä ainaski meidän koiruli jotain ymmärtää. Olen 9:llä viikolla raskaana ja tuossa muutama päivä sitten kesken tv:n katselun koiruli nosti kesken uniensa päätään ja jäi tuijottamaan minua. Noin minuutin tuijottelun jälkeen tuli sitten mun luo ja pisti päänsä mun syliin. Seuraavana yönä mulla alkoi verenvuoto jonka takia sitten suunnistimme sairaalalle epäilyksenä keskenmeno. UA:n tarkastelun jälkeen vauva kuitenkin näytti olevan ihan kunnossa ja sydän sykki reippaasti, joten jotain muuta vuotoa tällä kertaa. Nyt vuodelepoa pari päivää, jotta vuoto rauhoittuisi. Olen täysin sitä mieltä, että meidän koiruli huomasi ennen kuin itse mitään tiesin että kaikki ei nyt ole ihan kohdallaan.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Pupunkin käyttäytyminen muuttuii
Kirjoittaja Maria 07.04.2010
Ensimmäistä lasta odottaessa meillä oli leikattu uros Pupu ja sen käyttäytyminen muuttui kokonaan joskus 35 viikon tuntumassa. Siihen saakka se oli ollut todella kiltti, mutta yhtäkkiä se alkoi hyökkäiillä mun jalkoihin ja purra housunlahkeesta. Lapsen syntymän jälkeen se palautui taas normaaliksi kiltiksi Pupuksi:)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Valeraskaana
Kirjoittaja Laimi 07.04.2010
Täytyy vielä lisätä, että taitaapa tuo narttu olla myös valeraskaana...Olen pitkään miettinyt, mistä se voi johtua, mutta muita kommentteja lukiessani huomasin, että muillakin ollut sama ongelma. Meilläkin kannellaan pehmoleluja, pestään ja hoivataan. Ja nyt kun mietin, niin raskauteni aikana tuo hoivaaminen ja lelujen kanniskelu on alkanut, vaikka ei ole ollut juoksuakaan. Narttu on nyt 6v.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Meillä rähjätään
Kirjoittaja Laimi 07.04.2010
Niin, minulla on kaksi koiraa uros ja narttu. Raskausviikkoja on 23+3. Uroksen käytöksessä en ole huomannut mitään poikkeavaa, mutta narttu ei päästäisi ketään viereita meille kylään. Se haukkuu ja rähjää ja yrittää jopa käydä kiinni pohkeeseen...varsinkin isukin pohkeeseen:)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Suojeluvaistoa ja uhmaa.
Kirjoittaja Jenny 07.04.2010
Mulla on kotona nyt 1,5v stabyhoun uros, joka on aina ollut mamman lapanen, mussukka, yltiöpäisen reipas ja muutenkin todella helppo koira. Muutama kuukausi sitten huomasin käytöksessä muutoksia, joita en sitten osannut arvioida. Käytiin kouluttajalla, ei apuja. Sitten tein raskaustestin omien vaivojeni takia ja tsädääm plussaahan se näytti. Soitin kouluttajalle ja kysyin, että voivat ongelmat johtua raskaudestani ja vastaus oli ehdoton kyllä. Edelleen jatkuu samat ongelmat, eli suojeluvaisto minua kohtaan lisääntynyt. Rähisee ulkona toisille koirille, vieraille ihmisille ja miehelleni kun hän halaa minua. Koira myös uhmaa paikkaani johtajana, ei tottele käskyjä, tekee kaikkea minkä tietää olevan kiellettyä. Seurailee minua myös kaikkialle, enkä saa tehdä mitään ilman, etteikö koira makaisi jaloissa. Toivottavasti tämä ei ole tälläistä koko aikaa.. viikkoja kasassa nyt 14+6.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Raskaus ja nuori koira
Kirjoittaja Mia 07.04.2010
Itse olen rv30+6 ja mietin vaistoaako 9kk vanha koirani (narttu) raskauteni, koska se tuli meille lähen samoihin aikoihin (luovutusikäisenä), kuin raskauteni sai alkunsa..? Sillä on kyllä tapana seurailla minua ja puolustaa vahvasti joidenkin vieraiden koirien lähestyessä. Kyseessä on sheefferi. Onko muilla kokemuksia? Jännittää hiukan miten lapsen syntymä mullistaa vasta yksi vuotiaan koiran elämän.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
tietää tosiaan joo
Kirjoittaja TURSKA 07.04.2010
meidän 1 vuotias monirotuinen koira kehitteli minun raskausaikana itsellensä valeraskauden. mitä pidemmälle oma etene myös koiran tuntu etenevän. maitoa oikein tihku nisistä. ( ei kyllä kivaa koiralle ollenkaa)
kaikki pehmeet lelut siivosin pois ettei liikaa pääsisi hoivaamaan. koira on aina ollut niin "riippuvainen" minusta että en sen käytöksessä muuten huomannut mitään paitsi että se tykkäs päätä pitää masun päällä ja haistella masua kovasti :) nyt kun vauva vihdoin on synty on koiramme valeraskaus myös hävinnyt :) vauvaa se näyttäis luulevan omakseen:D ja ihmettelee kun ei saa sitä hoitaa :) kovin sulosta. reakoi kyllä pienimpiinkin itkuihin ja äänin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Uhmaa uhmaa!
Kirjoittaja Pia 07.04.2010
Meidän rotikka-narttu (nyt 7½v)on ruvennu uhmaamaan minua niin paljon että ottaa päähän! Näin tapahtui viime raskaudenkin aikana, ja ihan raskauden lopussa, ihan kuin koira ymmärtäis että nyt emäntä ei jaksa samalla tavalla...? Erittäin ärsyttävää kun joutuu joka käsky toistaa ainakin kolmesti ennekuin koira oikeasti tottelee - ja silloinkin "pitkin hampain". Kun mies käskee, niin se tottelee heti!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
isi on kuin onkin alfauros!!
Kirjoittaja Piiuska 07.04.2010
Meillä narttuschäferi älysi ekan raskauteni (2006) aikana, että isihän osaa tehdä pentuja, ja siitä lähtien on tiennyt sen olevan kiimassa ainakin siitä, että se tarjoaa itseään miehelleni... Ihan tosissaan on takamustaan tarjoamassa, häntä sivussa ja silmissään anova katse!!! Jotenkin huvittavaa, mutta myös pelottavaa... Raskauksien aikana ja tietenkin lasten kanssa huomasin myöskin suojelun lisääntyneen eikä ehkä ihan niin riehakasta tervehtimistä ollut silläkään masuaikana.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Suojeleva nallukka
Kirjoittaja RV+33 07.04.2010
Nykyisessä raskaudessani meidän narttu ei ole oikein moksiskaan. Hyvä jos huomaa mamman olevan "erilainen". Edellisessä raskaudessa saattoi laittaa pään mun vatsaa vasten ja sanoa: "hnyyynn..." Ja kun tyttö sitten syntyi, narttumme tuli mun ja toisen koiran väliin, röyhisti rintaansa ja katsoi todella tuimasti. Ja kyseessä on "vaan" vesipelastuskoira, eikä mikään suojelija. Hämmästyin nartun käytöstä, mutta pari muutakin kertaa kun näin tapahtui, tajusin sen suojelevan mua ja lasta. Lasta, johon koira ei kotioloissa kiinnittänyt juuri mitään huomiota. :D
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
koirasta
Kirjoittaja neiti 29.05.2009
meillä nuorempi koira on ihan raskauden alusta asti ollut melko rauhallinen minua kohtaan tullessan tervehtimään, vaikka aikasemmin oli virtaa TODELLA paljon ja vauhti loppu yleensä hyppyyn mahaa vasten. Melkein joka ilta edelleenkin koira tulee haistamaan mahaani ja haistelee sitä pitkäään, jotain ilmeisesti vaistoaa : ) Nyt vkoja n.30
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Koiran suojeluvaisto
Kirjoittaja Janskuliini 28.05.2009
Edellisen raskauden aikana edesmennyt koiramme alkoi suojella minua toisilta koirilta asettumalla minun eteeni ja murisemalla. Vielä elossa oleva samanrotuinen koiramme on kovasti perääni, on selvästi huolissaan nyt omasta asemastaan,
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
koira tiesi ennen minua
Kirjoittaja sardiini 28.05.2009
Veljelläni on useita koiria jotka kaikki iloisesti aina tervehtivät tullessani kylään. Ihmettelin lauman johtajan (narttu) omituista käyttäytymistä, seuraamista, suojelemista ja muiden koirien "koirkoittamista" luotani erään kyläilyni aikana. Illalla tein positiivisen testin ja siitä lähtien ei muut koirat luokseni tule. Kissani taas ovat erikoisen kiinnostuineita masustani, jo paljon ennen kuin sen liikkeet näkyi ulospäin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä koettu
Kirjoittaja Pauliina 28.05.2009
Viime syksynä, noin rv.20 tienoilla kolme ja puolivuotias Belgianpaimenkoira narttumme rupesi hyökkimää lenkillä ihmisten eteen. Vaikka se on pelottavan näköinen, se on ollut aina "kaikkien kaveri". Vieraidenkin antaa silitellä ja paijata. Mutta nyt ei päästänyt ketään viittä metriä minua lähemmäksi ja en ole ikinä aikaisemmin sen kuullut murisevan niin pelottavasti. Ei se ketään edes yrittänyt purra, mutta murisi kovasti. Kiellot ja kurituskaan ei auttanut. Normaalisti on kun otti niskasta kiinni se ulisi, mutta nyt vain nosti päästänsä ihankuin sanoakseen "siinäpähän rankaiset, mutta minä tein oikein". Oli pakko todeta että sen vietti minun suojelemiseen oli kaikkea muuta suurempaa. Kun mieheni oli mukana, tätä ei tapahtunut. Yksin sen kanssa ollessa ei ollut merkitystä oliko valosaa vai hämäärää, se suhtautui epäluuloisesti kaikkiin vastaan tuleeviin. Ei se enää mennyt edes toisia koiria haistelemaan vaan murisi niillekin. Tätä kesti 4 viikkoa. Sitten koira toimi taas normaalisti.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun