Olet täällä: Perhe > Vanhemmuus

Vanhemmuus


Perheväkivalta: ”Hae apua jo ennen joulua”

Väkivaltaisissa perheissä joulut ovat synkkää aikaa. Vaikka joulu menisikin rauhallisissa merkeissä, saattaa väkivallan varjo pilata joulutunnelman niin lapsilta kuin vanhemmilta.

Miten väkivaltaa kokenut perhe voi yrittää varautua ja viettää rauhallisen joulun?

Hyvinvointi

Nainen on aina nainen, äidiksi tulon jälkeenkin. Jutuissa keskitytään etenkin äidin hyvinvointiin, niin sisäiseen kuin ulkoiseenkin.

Lue lisää

Mistä on hyvät äidit tehty?

”Nyt mä tajuan että hyvä äiti on sellainen joka on itse onnellinen eikä aseta mielettömiä vaatimuksia itselleen.”, kirjoittaa eräs äiti Vau.fi:n foorumin tammikuun 2012 kuukausiketjussa.

Lue lisää

11 myyttiä äitiydestä

Tuore äiti on itselleen kovin ankara, Väestöliiton Äidin kielletyt tunteet –kirja paljastaa. Äidit asettavat itselleen epärealistisia tavoitteita, joita ei ole mahdollista saavuttaa. Seuraa pettymyksiä, turhautumista ja itsesyytöksiä. Kirja perustuu 63 äidin kirjoitukseen kielletyiksi kokemistaan tunteista. Äitiyden 11 myyttiä on koottu kirjoituksissa ilmenneistä odotuksista ja käsityksistä siitä, millainen äidin pitäisi olla.

Lue lisää

Yltiöäidin elämä on suorittamista

Elämää ei nykyisin eletä vaan suoritetaan. Siksi yltiöäitiys-ilmiö ei yllätä. Jos elämä kerran on yltiöpäistä suorittamista, miten suorittamisen yhtäkkiä osaisi lopettaa äidiksi tulemisen jälkeen?

Lue lisää

Perhevapaalta takaisin töihin

Paluu perhevapaalta töihin on kamalaa ja ihanaa. Irtautuminen lapsesta surettaa, toisaalta paluu töihin ja itsenäiseen elämään kutkuttaa.
Paluuta lapsettomaan arkeen ei ole vaan elämä saa uuden rytmin.

Oletko sinä onnellinen vanhempi?

Lapset ovat vanhemmilleen ennen kokemattoman ilon ja onnellisuuden lähde, mutta jokapäiväisen arjen nautittavuutta he eivät lisää, onnellisuuskirjan kirjoittaja väittää.

Lue lisää

Viina lisää kotiväkivaltaa kesällä

Kesä on parisuhdeväkivallan riskiaikaa. Lisääntynyt vapaa-aika ja tavallista runsaampi alkoholin käyttö lisäävät poliisin parisuhdeväkivaltaan liittyviä hälytystehtäviä.  Parisuhdeväkivaltaa joutuvat monesti todistamaan parin lapset.

Lue lisää

Lapsentekoon vain luvan kanssa?

Vanhemmuus ei ole helppoa ei. Maailmasta löytyy aivan liian monta esimerkkiä täysin kelvottomista vanhemmista. Mitä jos lapsentekoon saisi ryhtyä vasta hyväksytysti suoritetun kokeen jälkeen?
Lue lisää

Kahvilla menneisyyden kanssa

Myös äideillä on menneisyys. Kun saksalainen uraäiti tapaa sattumalta vanhoja ystäviään kahvilassa, kolisevat luurangot kaapeissaan kuin kiinalainen astiasto.
Lue lisää

Esikoinen maksaa 50 000 euroa

Lapset tulevat kalliiksi, etenkin esikoinen. Esikoislapsen kasvattaminen täysi-ikäiseksi maksaa vanhemmilleen ainakin 50 000 euroa.
Lue lisää

Uranainen valitsi vauvan

Anne Välisaari synnytti esikoisensa 42-vuotiaana. Sitä ennen elämä pyöri työn ja omien päähän pistojen ympärillä. ”Ihmettelin nuorena, mistä työssäkäyvät vanhemmat löytävät kasvattamiseen tarvittavan ajan.”
Lue, miksi menestyvä uranainen päätyi lopulta hankkimaan lapsen.

Lapsi ei tarvitse lihaa kasvaakseen

Suomalainen ruokakulttuuri on lihakeskeistä. Varsinkin lasten katsotaan tarvitsevan lihaa kasvaakseen. Kasvisruokaperheen äiti, Maisa Nevalainen kertoo, minkälaisia asenteita kasvisruokaperhe kohtaa.

Lue lisää

Läsnä oleva isä vauhdittaa lapsen menestystä

Lapsensa elämään ja kasvatukseen aktiivisesti osallistuvalla isällä on dramaattisia vaikutuksia lapsen kehitykseen ja elämään.

Osallistuvan isyyden myönteiset vaikutukset ovat nähtävissä jälkikasvun elämässä jopa yli 40 vuotta syntymän jälkeen.

Helli, halaa, silitä

Puhelu, paijaus, laulelu. Silittely, suukottelu, läheisyys. Siinä olennaiset eväät lapsen aivojen ja tasapainoisen tunne-elämän kehitykselle.

Läheisyyden ja yhteyden puute vanhempien ja lapsen välillä voi pahimmillaan johtaa lapsen kehityksen viivästymisen ja tunne-elämän häiriöihin.

Isät hormonimyrskyssä

Kun kumppani tulee raskaaksi, myös tuleva isä voi saada raskausoireita. Lapsen syntymä saattaa myös herättää ennen kokemattoman pesänrakennusvietin ja herkistymisen lapsen tarpeille. Isällisten oireiden taustalla jylläävät usein hormonaaliset muutokset.
Lue lisää

Lapsen elämää: liikaa aikatauluja ja liian vähän leikkiä

”Mulla ei oo mitään tekemistä.” Tuttu lause lapsiperheessä. Mutta mitä olisi vanhemman tehtävä? Järjestää tekemistä? Ei, vastaavat kasvatuksen asiantuntijat. Vapaa leikki opettaa itseilmaisua ja päätöksentekotaitoa sekä vahvistaa lapsen itseluottamusta. Luovuudelle joutilaisuus on ehdoton edellytys.

”Mulla ei oo mitään tekemistä.” Tuttu lause lapsiperheessä. Mutta mitä olisi vanhemman tehtävä? Järjestää tekemistä? Ei, vastaavat kasvatuksen asiantuntijat

Kuinka lähellä lasta?

Perhepeti, kantoliina, lapsentahtinen imetys... Nykyvanhemmuudessa korostuu lapsen tarpeiden ja tahdin kunnioittaminen. 

Kääntyvätkö ”totaalivanhemmuuden” vaatimukset itseään vastaan?

Vanhempainvapaata viettäviä isiä vieläkin vähän

Vaikka yhä useammat isät jäävät vanhempainvapaalle, lähes 90 prosenttia isistä jättää edelleen tilaisuuden käyttämättä. Myös vapaan kesto on lyhentynyt.
Lue lisää

Kotona isän kanssa

Yhä useammissa perheissä äiti palaa töihin ja mies jää kotiin hoitamaan lasta. Katja Lahden ja Teemu Jokisen perheessä ratkaisu on toiminut hyvin.
Lue lisää

"Mennään salattuun vaiheeseen"

Mistä vauvat tulevat? Jokainen vanhempi kuulee lapsensa suusta tuon kuuluisan kysymyksen ennemmin tai myöhemmin. Haikaratarina on yksi klassisimpia vedätyksiä, mutta persoonallisempiakin vastauksia on toki keksitty.

Lue lisää

Taas väännetään: kotihoito vai päiväkoti?

Keskustelu lapsen parhaasta hoitopaikasta käy taas kuumana. Ykkösen aamu-tv:n lauantainen tyynysota kotiäiti Nina Mikkosen ja päivähoidon puolestapuhujan, kirjailija Jarkko Tontin välillä on poikinut kasapäin kommentteja verkkoon.
Lue lisää

"Jopa narsistista oman lapsen hyväksikäyttöä"

On kiva katsella netissä kotivideoilla kommeltavia lapsia. Mutta mitähän lapsi itse tuumaa julkisuudestaan, kun lapsuuden tanssiesityksestä tai jostain epäonnisesta toikkaroinnista kehkeytyy ikivihreä, joka ei jätä rauhaan edes vuosia myöhemmin?

Laittaisitko sinä videon lapsestasi kaikkien katseltavaksi?

Mitä kaverille ei kerrota – 5 kaunisteltua totuutta äitiydestä

Kaverille ei pääsääntöisesti paljasteta, millaista äitinä olo oikeasti on, väittävät Tania Kindersley ja Sarah Vine kirjassaan Backwards in High Heels: The Impossible Art of Being Female.

Millaista äitinä olo oikeasti on?

Asiantuntija: "Ei lapsiaan tarvitse samalla tavalla rakastaa"

Äidinrakkauden epätasainen jakautuminen on tabu, ja äidit itse eivät siitä puhu, sillä tunne aiheuttaa suurta häpeää. Tuskin juuri kukaan vanhempi olisi valmis myöntämään suoraan ja omalla nimellään, että yksi lapsi on hänelle rakkaampi kuin toinen. Mutta miten käy, kun kysymykseen voi vastata nimettömänä?

Lue lisää

Asiaa myyteistä joka maanantai

Vau.fi aloittaa juttusarjan vanhemmuuteen ja lapsuuteen liittyvistä myyteistä. Sarjan ensimmäisessä osassa vanhemmuutta tutkinut yhteiskuntatieteiden tohtori Jaana Vuori kertoo, mitä myytit ovat. Lue lisää

Suomalaiset haaveilevat useasta lapsesta

Väestöliiton tekemän perhebarometri-
tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat kaksi tai kolme lasta. Lue lisää

Äitiys voi nielaista liian kiltin naisen

”Totta kai jokainen haluaa olla mahdollisimman hyvä äiti. Mutta jos naisella on taipumus väärälle kiltteydelle, äitiys voi johtaa liialliseen raatamiseen”, kiltteydestä useita kirjoja kirjoittanut teologi-kirjailija Anna-Liisa Valtavaara sanoo.

Lue lisää

Isät massuista sekaisin

Muuan tuleva isä tokaisi odottavalle siipalleen: "Älä heilu ja hytky noin. Pikkuinen lentelee seinästä ja seinää ja saa pian aivovamman." Isät eivät ole raskaana. Ei siis ihme, että isien masujutut saattavat värittyä yliampuvan huolenpidon ja väärän tiedon valossa varsin humoristisiksi.

Lue lisää

Jos et ole hyvä äiti, sitten olet huono äiti

Äitiys latistuu helposti joko "hyväksi" tai "huonoksi" äitiydeksi. Syntyy mielikuva siitä, että jos ei tee kuten hyvien äitien ajatellaan tekevän, on vääjäämättä huono äiti. Mutta eikö äidin pidäkin tehdä kaikkensa lapsensa eteen? ”Ilmiön negatiivinen puoli on se, että äitiys täyttää helposti naisen identiteetin, eikä nainen pysty löytämään itseään ilman lasta”, perhetutkija Eija Sevón Jyväskylän yliopistosta sanoo. 

Lue lisää

Vau.fi tutustuu neuvolaan

Neuvola on nimensä veroinen. Sieltä saa neuvoja lastenhoitoon ja vanhemmuuteen. Mutta on neuvola paljon muutakin kuin pelkkä tietopankki. Vau.fi kävi kurkkaamassa, mitä neuvolassa oikein tapahtuu.

Lue lisää

Monilapsisuus suojaa naista itsemurhalta

Naiset tekevät epätodennäköisemmin itsemurhan, jos heillä on kaksi tai useampia jälkeläisiä, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Lue lisää

Joutilaan vanhemman jalanjäljillä

Nykymaailma on pahasta. Lapset opetetaan kulutushyödykkeitä vaativiksi inttäjiksi ja vanhemmat tukehtuvat ylitöihin. Tom Hodgkinsonin kirja Joutilaat vanhemmat pyrkii vapauttamaan perheet taloussykkeen ikeestä. Lue lisää

Ihanaa ininää äitiydestä

Minna Kiistala kirjoittaa esikoisraskauden aiheuttamasta kriisistä kirjassa Minä en sitten muutu. Vaaleanpunaisilla kansilla koristeltu kirja hyökkää äitilässytyksen kimppuun ja syytää roska-autonvihreitä sammakoita lukijan niskaan. Lue lisää

Vahingossa isäksi

Kaikki miehet eivät päädy isyyteen pitkän harkinnan tuloksena. Toiset saavat kuulla raskaudesta tekstiviestillä seksisuhteen päätyttyä.

Lue lisää

Hyvä äiti siivoaa ja leipoo?

Perheen kasvaessa myös sotkun määrä kasvaa. Opetellako elämään sotkuisemmassa ympäristössä vai siivotako yhä kiihtyvällä tahdilla? 

Lapsiperheessä ruoka lentää, kakkavaipat haisevat ja tavarat leviävät kuin itsestään ympäri kotia. Kuka sotkun yleensä siivoaa?

Kuka on lapsen isä?

Jos on päässyt käymään niin köpelösti, että lapsen isästä ei ole täyttä varmuutta, asian voi selvittää DNA-testillä. Epävirallisen testituloksen voi saada verkkopalvelun kautta, vaikka salaa.
Lue lisää

Narsisti näkee lapsessa itsensä

Narsistiksi kehittyvän lapsen molemmat vanhemmat ovat usein narsisteja, mutta nimenomaan äidin narsismi on lapselle tuhoisampaa. ”Äidin katse on vauvalle ensimmäinen minuuden peili. Paksunahkainen narsistiäiti ei välttämättä edes katso lastansa silmiin. Ja kun hän katsoo lastaan, hän näkee lapsessa oman itsensä”,  psykoterapeutti Pirjo Tuhkasaari kertoo.

Millainen on lapsen kasvuympäristö, jos vanhemmat kärsivät narsistisesta luonnehäiriöstä?

Äiti, älä lyö!

Perheen on vaikea hakea apua äidin väkivaltaisuuteen, sillä aihe on edelleen tabu.

Surmatilastojen valossa suurin osa pieniin lapsiin kohdistuvasta väkivallasta on äitien tekemää.

Alkoholi lapsiperheessä: kohtuudella mutta ei salassa

Lasta ei niinkään ahdista itse alkoholi vaan humaltuneen vanhemman muuttunut käytös, Lasinen lapsuus -projektin koordinaattori Janne Takala sanoo. Useimmiten kohtuullinen alkoholin nauttiminen ei pelota lapsia. Vanhemmat saattavat kuitenkin arastella alkoholin nauttimista julkisissa tiloissa, sillä varsinkin pienten lasten äitien alkoholin käyttöä paheksutaan.

Suurinta hallaa saavat aikaan rähinäviinan aiheuttamat perheriidat.

Nainen raskaana, mies pakenee baariin

Kun nainen tulee raskaaksi, mies saattaa saada baarihepulin. Miehen ryyppyretket aiheuttavat usein mustasukkaisuutta ja pelkoja raskaana olevassa naisessa. "Tuntuu, että tulen hulluksi, kun mies jättää yksin kotia ja lähtee. Hän ei vastaa puhelimeen ja valehtelee koko ajan, milloin tulee ja minne menee", Vau.fi:n foorumilla kirjoitetaan.

Lue lisää

Tuore isä on muita miehiä empaattisempi

Isäksi tultuaan mies muuttuu väliaikaisesti empaattisemmaksi, selviää tuoreesta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta. Taustalla on isän hormonaaliset muutokset.
Lue lisää

Ekologista vanhemmuutta etsimässä

Kestovaippoja, kasvisruokaa, kirpputoreja, pesupähkinöitä, kierrätystä, pyöräilyä ja kotisoseita. Muun muassa näistä on ”hipinretkut” ja ”viherpiipertäjät” tehty.
Lue lisää

Vauva-aikana vanhemman masennusriski suurin

Yli kolmannes äideistä ja viidesosa isistä sairastuu masennukseen ennen lapsensa kahdettatoista syntymäpäivää. Erityisen suuri riski on lapsen syntymää seuraavan vuoden ajan.
Lue lisää

Hyvä isä

Arvon lukijat! Tässä on teidän ajatuksianne hyvästä isyydestä. Määritelmät on koottu Vau.fi:n keskustelufoorumilta. Lue lisää

Kuka teillä kuuraa?

Vau.fi kyseli foorumilaisten kotitöistä. Vastauksien mukaan suurin osa lukijoistamme tekee miestään enemmän kotitöitä. Miten teillä? Osallistu galluppiin.

Lue lisää

Vanhemman uudenvuodenlupaukset

Haluaisitko tulla entistä paremmaksi vanhemmaksi vuonna 2014? Innoitusta vanhemmuustaitojesi kehittämiseen voit hakea vaikkapa näistä kymmenestä ehdotuksesta vanhemman uudenvuodenlupauksiksi.

Lue lisää

Näin vanhemmuus on muuttanut minua – 40 seikkaa

Miten lapsen syntymä muuttaa ihmistä? Millä tavalla elämä muuttuu? Mitä ihanaa ja mitä kamalaa lapset tuovat tulleessaan? "

"Suhteeni kakkaan on muuttunut. Nautin hiljaisuudesta." Muun muassa näin vastasivat tuoreet vanhemmat, joilta asiaa kysyttiin.

Yksinhuoltaja: ”On edelleen häpeä saada lapsi yksin”

Yksinhuoltajilla ei ole helppoa. Ei varsinkaan, jos äidillä ei ole ketään, joka auttaisi lastenhoidossa. 

Totaaliyhärit ry:n perustanut Erja Turunen kertoo, minkälaista yksin oleminen lasten kanssa on.

Mistä ja miten kehua lasta?

Miten hieno hyppy! Ihana piirros! Lapsia kehutaan nykyään kaikesta. Amerikkalaiset kasvatusalan asiantuntijat neuvovat laittamaan jäitä hattuun, sillä liialla ja etenkin vääränlaisella kehumisella voi olla lukuisia haittavaikutuksia.

Lue lisää

Isyyden muuttuvat ihanteet

Kasvatukseen osallistuva isä ei ole mikään uusi juttu. Sääty-yhteiskunnassa ihanteena oli juuri mieskasvattaja. Tänä päivänä haikailemme jälleen itsellisen isyyden perään. Miltä mahtaa tulevaisuus näyttää? Kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto vastaa.

Lue lisää

Näillä taidoillako hyväksi vanhemmaksi? 10 kohtaa

 Amerikkalainen vanhemmuustaitoihin perehtynyt psykologi Robert Epstein on listannut mielestään kymmenen tärkeintä vanhemmuustaitoa.

Mitkä vanhemman taidot ovat olennaisimpia lapsen hyvinvoinnin kannalta?

Näin vanhemmat ovat mokanneet – 7 äitiä avautuu

Vanhemmuuteen liittyy paljon sähellystä. Lapsen voi esimerkiksi pudottaa tai unohtaa kauppaan. "Kävi niin, miten ei pitänyt käydä. Meidän 9kk vauva tippui jalat edellä hoitopöydältä kaakelilattialle ja löi vielä naamansa lattiaan", muuan foorumikeskustelija kirjoittaa.

Lue lisää

Oma jaksaminen huolestuttaa pikkulasten vanhempia

Yli puolet alle 9-vuotiaiden lasten vanhemmista on huolissaan omasta jaksamisestaan vanhempana. Ammattilaisilta apua heruu harvoin eikä vanhemmuuden huolia useinkaan tunnistelta lapsiperheiden palveluissa.

Lue lisää

Hyvä suhde – lahja lapselle

Vanhempien viihtyminen yhdessä on parhainta, mitä voimme lapsillemme antaa. Vanhempien vuorovaikutus käy suoraan lapsen sisimpään.

Lue lisää

Kauneusleikkaus pikkutytölle

Amerikkalainen tyttö joutui pahojen puheiden kohteeksi hörökorviensa takia. Huolestunut äiti järjesti tyttärelleen kauneusleikkauksen.

Lue lisää

Isähormonit mullistavat miestä

Raskausajan hormonit muuttavat naisen käyttäytymistä. Raskauden aikana myös mies kokee useita hormonaalisia muutoksia, joiden tarkoitus on valmistaa mies isyyteen.

Lue lisää

Kymmenen asiaa, joita et koskaan olisi uskonut tekeväsi!

Isät ja äidit tekevät uskomattomamia asioita lasten syntymän jälkeen. Lue lista kymmenestä asiasta, joita et olisi koskaan uskonut tekeväsi.

Isät ja äidit tekevät uskomattomamia asioita lasten syntymän jälkeen. Lue lista kymmenestä asiasta, joita et olisi koskaan uskonut tekeväsi.

Ruuhkavuosien vedenpaisumus

Neljä lasta, yksi valvottava vauva, myyntityö, joka vaatii pirteyttä. Antti Leikaksen Melominen on mielikuvitusrikas teos univelkaan hukkuvan isän ajatuksista.

Lue lisää

Leikkipuisto – pikkulasten trendihelvetti

Puolitoistavuotiaansa ensimmäiselle leikkipuistovisiitilleen käytännönläheisesti pukenut nuori pari joutui perille päästyään räpyttelemään silmiään: kaikki lapset oli puettu somasti ja muodikkaasti. Trendikkäät vintagekuosit vilkkuivat.

Puetaanko lapset leikkipuistoon liian muodikkaasti?

Oppiiko lapseni kaiken tarpeellisen?

Monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, oppiiko heidän lapsensa kaiken mitä pitäisi. Entäpä, jos lapsi ei kehitykään ”normaalisti”?

Lue lisää

Kahden maan välissä

Euroopan sisällä on huomattavia kasvatuseroja. Kolme vuotta sitten Romaniasta Suomeen kotiutunut fysioterapeutti ja sairaanhoitaja Monica kertoo miltä tuntuu kasvattaa lasta kahden toisistaan poikkeavan maan tavoilla.

Lue lisää

Huumorintaju on arvokas taito

Huumorintaju on monimutkainen mutta ennen kaikkea yksilöllinen ilmiö.

Miten huumorintaju kehittyy? Milloin lapsen voi sanoa olevan huumorintajuinen?

Suulas johtajatyyppi hankkii enemmän lapsia

Ihmisen luonteenpiirteet ennustavat, kuinka monta lasta hän tekee elämänsä aikana.  Näin esittää psykologian tutkija Markus Jokela tilastoihin pohjaavien tutkimuksien valossa.

Myös ulkonäöllä on väliä.

Nuori ikä synnytyksenjälkeisen masennuksen riskitekijä

Riski sairastua synnytyksenjälkeiseen masennukseen on suurentunut, jos synnyttävä nainen on nuori. Myös imetysvaikeudet liittyivät masennuksen vaaraan. Synnytystapa sen sijaan ei tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan selitä äidin masentumista.

Lue lisää

10 möläytystä, joita et halua kuulla

Mitä hiuksillesi on tapahtunut? Milloin teillä on viimeksi siivottu? Milloin ajattelit mennä takaisin töihin? Ja seitsemän muuta asiaa, joita vanhemmat eivät halua kuulla anopin – tai kenenkään muunkaan suusta.

Nämä seikat olet ehkä kuullut, mutta jotka olisit mieluusti jättänyt kuulematta.

Päihdekierteen kautta yksinhuoltajaisäksi

Espoolainen Jarkko pyykkää, kokkaa, ostaa tyttärelleen pinkkiä, pelaa poikiensa kanssa tietokonepelejä, ottaa vastaan itkut ja rakkaudenosoitukset.

Yksin.

Vartti kuuluisuutta – lapsen kustannuksella

Maailmasta löytyy vanhempia jotka käyttävät hyväkseen omia lapsiaan päästäkseen edes hetkeksi parrasvaloihin.

”Hot Sauce Mum” on äiti, joka kaatoi tulista kastiketta poikansa suuhun päästäkseen Dr. Philiin.

"Puhukaa lapselleni ainoastaan englantia"

”Muuan äiti kertoi, että heidän perheensä suunnittelee muuttoa ulkomaille. Hän sanoi, että siksi olisi hyvä, jos me kaikki opettajat puhuisimme hänen lapselleen pelkästään englantia tarhapäivän aikana.” Kuinka kohtuuttomia voivat joidenkin vanhempien vaatimukset olla? Opettajat eri puolilta Norjaa kertovat.

Joillakin vanhemmilla on epärealistia käsityksiä siitä, mihin päiväkodin resurssit riittävät.

Hyväpaha äitipuoli

Äiti- ja isäpuolet kohtaavat odottamattomia tunteita, hankalia ex-kumppaneita ja auktoriteettiongelmia.

Voiko tässä roolissa onnistua?

Tulevaisuuden miesihanne: isä

Miehisyyttä on aikaisemmin mitattu kovuudella, itsenäisyydellä ja aggressiivisuudella. Tulevaisuudessa mieheys saattaa olla toista. Yhä useampi mies pitää pehmeää isyyttä miehekkäänä. ”Kun tämän päivän sitoutuneiden isien lapset kasvavat, heillä on varmasti toisenlainen käsitys isyydestä kuin tämän päivän vanhemmilla”, isyystukija Johanna Mykkänen sanoo.

Lue lisää

Kivatyhmä päiväkoti

Lasten viihtymistä tarhassa arvioi yleensä aikuiset. Vau.fi otti selvää, mikä lapsista itsestään on hauskaa ja mikä tylsää päiväkodissa.

Lue lisää

Kakkakaveriksi vessaan

Ajattele minkälaisia omituisuuksia höpötät lapselle. Olisitko uskonut puhuvasi kenellekään niin, ennen kuin lapsesi syntyi?

Lasta kannattaa kehua kakkaamisesta, vaikka kehut saattavatkin kuulostaa sivustaseuraajien mielestä oudoilta.

Äiti vuoroviikoin

”Tiedän, että tämä on tabu, mutta vuoroviikoin-vanhemmuudessa on myös paljon hyvää. Pystymme matkustelemaan vapaammin, kun lapset ovat meillä vain joka toinen viikko. Voimme nähdä aikuisia. Olen saanut takaisin oman aikani.”

Lue lisää

Äiti lohduttaa isää enemmän

Kun vastasyntyneeltä lapselta otetaan verikoe, on iso merkitys, onko lapsi yksin vai vanhempiensa sylissä. Myös vanhemmalla on väliä, sillä äiti tuo enemmän lohtua, kanadalainen tutkimus esittää.

Lue lisää

Kuuluuko alkoholi joulupöytään?

Juhla-aterialla tarjoillaan monesti palanpainikkeeksi viiniä. Mutta miten on, kuuluuko alkoholi mielestäsi lapsiperheen joulupöytään? Osallistu gallupiin ja katso Ylen klassikkotietoisku vuodelta 1984.

Lue lisää

Nelikymppiset odottajat: "Ikä on vain numero"

35 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys alkaa radikaalisti laskea, ja raskaudessa voi olla enemmän riskejä, kuin nuoremmilla odottajilla. Lapsen saamisessa nelikymppisenä voi olla kuitenkin monia muita hyötyjä. "Mikä olisi parempi aika saada lapsi?" nelikymppiset odottajat Vau.fi:n foorumilla kysyvät.

Lue lisää

Omat lapset parhaita

Yli kolmevuotiaille lapsille kaveritapaamiset ovat tärkeitä. Näiden kohtaamisten lomassa moni vanhempi miettii salaa päässään, miten paljon paremmin omat kullannuput käyttäytyvät.

Lue lisää

Vielä kun voit: 10 asiaa ennen lapsia

On asioita, joita lapsia saaneet eivät enää tohdi, pysty tai halua tehdä. Esimerkiksi koko päivän kestävästä sängyssä loikoilemisesta pikkulasten vanhemmat voivat vain haaveilla. Lue lista kymmenestä asiasta, jotka jokaisen vanhemmaksi aikovan kannattaa tehdä ennen kuin lapset syntyvät.

Lue lisää

Tätä et ymmärtänyt ennen lapsia – 10 opetusta lapsilta

Vanhemmat kuvittelevat, että vanhemmuus tarkoittaa lapsen kasvatusta. Todellisuudessa vanhemmuus on aikuisen kasvua, jonka ylirehtorina toimii itse vauva.

Lue kymmenestä asiasta, jotka opit vasta saatuasi lapsen.

Maksumiehestä isäksi

”Aion pitää lapsen. Itselläni.” Näillä sanoilla Peter sai 25-vuotiaana kuulla, että muutaman treffin juttu oli kukkinut kaunista hedelmää.

Lue, saako Peter koskaan tavata lastaan.

Onko vaippa märkä – katso Twitteristä!

Uusi TweetPee iPhone-sovellus lähettää viestin kännykkääsi, kun lapsi pitää vaihtaa kuiviin. Brasiliassa julkaistu sovellus on saatavilla ainoastaan portugaliksi. 

Olisiko sinulla käyttöä TweetPee-sovellutukselle?

Pinkki on puppua

Hello Kittyä tytölle? Ei kiitos, sanoo sukupuolitouhotukseen kyllästynyt Hallgeir Gustavsen ja ostaa 13-kuiselle tyttärelleen vampyyrinuken.

Lue lisää Hallgeirin ajatuksista.

15 asiaa, joita äiti ei halua kuulla

Taivasteluja, ihmettelyjä, neuvoja ja kysymyksiä. Äitinä saattaa saada muilta ihmisiltä yhtä sun toista kommenttia – halusi tai ei. 

Taivasteluja, ihmettelyjä, neuvoja ja kysymyksiä. Äitinä saattaa saada muilta ihmisiltä yhtä sun toista kommenttia – halusi tai ei.

Nainen, sitten vasta äiti

Ranskalaisen katsantokannan mukaan äitikulttuurin lietsomassa äitikilvassa on vain häviäjiä. Jos nainen elää elämäänsä vain lapsen kautta, se on painolasti lapselle, ranskalainen äiti ajattelee ja marssii korot kopisten töihin. 

Toimittaja Pamela Druckerman kertoo raskalaisesta äitiydestä kirjassaan Kuinka kasvattaa bébé.

Epäkypsä isovanhemmaksi

Yleensä tieto lapsenlapsista saa tulevat isovanhemmat riemuitsemaan. Aina ei ole näin.

Lue järkyttävät tarinat lapsenlastaan vihaavista isovanhemmista.

Äidinrakkaus on hyväksi lapsen aivoille

Kouluikäisillä lapsilla, joiden äiti on hoivannut heitä varhaislapsuudessa, on aivoissa suurempi hippokampus, kertoo yhdysvaltalaistutkimus. Aivojen ohimolohkojen sisällä sijaitseva hippokampus on tärkeä oppimisessa, muistamisessa ja stressin käsittelyssä.

Lue lisää

Totuus äitiydestä?

Kuumeilua? Raskaushehkua? Vauvaonnea? Ei vaan verta ja paskaa, julistavat Katja Lahti ja Satu Rämö uudessa Vuoden mutsi -kirjassaan.

Lue lisää

Ihanimmat, kamalimmat neuvot

Tuntuuko siltä, että kaikki muut määrittelisivät sen, miten sinun pitää olla hyvä äiti? Toimiiko todella samat neuvot kaikille? 

Lue lista typerimmistä ja parhaista neuvoista.

Viisi vaikeaa äitityyppiä

Psykologi Terri Apter kertoo kirjassaan Difficult Mothers vaikeista äitityypeistä.

Tarkista, miten äidin vaikeat luonteenpiirteet voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Isä on äitiä tärkeämpi

Pidämme äitiä lapsen tärkeimpänä huoltajana. Isän rakkaus muokkaa lapsen persoonallisuutta kuitenkin yhtä paljon tai jopa enemmän kuin äidin rakkaus, yhdysvaltalainen tutkimus esittää. 

Lue lisää tutkimuksesta.

Saako äiti harrastaa?

Neuvolassa äitejä kehotetaan pitämään kiinni omista harrastuksistaan. Toisaalta ajatellaan, että hyvä äiti ei jätä pientä lasta hetkeksikään ilman äidin huomiota. Kuinka äitien harrastustoiminnan käy?

Vau.fi:n äidit kertovat, millaisia harrastuksia äideillä on!

"Ei näytä omalta" – teetti isyystestin salaa

Anna, 25, oli sinkku ja ihastui kahteen mieheen yhtä aikaa. Toisen, Kallen, kanssa hän päätyi parisuhteeseen – mutta ehti harrastaa seksiä myös toisen kanssa ennen sitoutumistaan Kalleen. Pari kuukautta myöhemmin hän huomasi olevansa raskaana. “Myönnän, että en tiennyt kumpi miehistä oli lapseni isä", Anna kertoo.

Lue lisää

Isän hameen helmoissa

Mitäpä isät eivät tekisi poikiensa tähden. Nils Pickert pukeutuu hameeseen, jotta hänen mekkoja rakastavan poikansa itsetunto paranisi.

Lue lisää

Vauva lisää onnellisuutta – kahden vuoden ajan

Onni on saada lapsi. Mutta vain puolentoista vuoden kuluttua vauvaperheonni alkaa rakoilla. Kun lapsi täyttää kaksi, emme ole yhtään tyytyväisempiä elämäämme kuin ennen raskautta.

Onnen huipulla pariskunta on perheen perustamista suunnitellessaan ja odotusaikana.

Oman lapsen pahoinpitely synnyttää syvää häpeää

”Tungin harsoa vauvan suuhun, että hän hiljenisi”, tuntemattomana pysyttelevä äiti kirjoittaa. Toinen äiti muistelee nipistelleensä huutavaa vauvaa. Hän muistaa myös kuiskailleensa lapsen korvaan hirveyksiä.

Lue, minkälaisia tunteita lastaan pahoinpidelleet äidit käyvät läpi.

Näinkö muka hyväksi vanhemmaksi?

Hyvän vanhemmuuden ympärillä leijuu voimakkaita odotuksia. Hyväksi vanhemmaksi ei kuitenkaan pääse onttoja sääntöjä seuraamalla. Lue seitsemän pykälän lista asioista, joita sinulta odotetaan, mutta jotka eivät vaikuta vanhemmuutesi laatuun millään tavalla.

Lue seitsemän pykälän lista asioista, joita sinulta odotetaan, mutta jotka eivät vaikuta vanhemmuutesi laatuun millään tavalla.

Näin palkkaat lastenhoitajan

Kun hoitotarve yllättää, ei aina välttämättä ole mummoa, ystävää tai muuta turvaverkkoa saatavilla lapsia kaitsemaan. Silloin voi palkata kotiin tilapäisen lastenhoitajan. Miten se tapahtuu?

Lue lisää

Lapset: Äiti on tärkein

Mistä rakentuu lapsen hyvä elämä? Sosiaalityön tohtori Susanna Helavirta kysyi lapsilta ja sai yllättävän konservatiivisen vastauksen. Lapset nimittäin nostivat äidin jalustalle. 

Mutta mikä merkitys isällä on?

Isät saliin vain valmennuksen kautta

Isätyöntekijä Ilmo Saneri haluaa saada miehet kiinni omaan vanhemmuuteen jo ennen kuin lapsi on syntynyt. Mutta onko kyse miesten laiskuudesta vai naistyöntekijöiden osaamattomuudesta kohdata miehiä. 

Lue Sanerin pohdinnat.

Tätä et koskaan kuule lapsen suusta – 20 lausahdusta

Osaatko kuvitella lapsesi sanovan: "Minä olen nyt ihan hiljaa, että saat puhua rauhassa puhelimessa." Tai: "Älä vaivaudu etsimään. Tiedän kyllä, missä vaatteeni ovat." Nämä ja 18 muuta lausetta, joita et todennäköisesti kuule lapsesi suusta.

Esimerkiksi: "En halua enää yhtään lelua."

Kuusi harhaluuloa ennen lapsia

Äitiyslomalla rentoillaan äitikavereiden kanssa, kestopeppulapsi saa luomuruokaa ja telkkariahan ei tietenkään katsota. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Äitiyslomalla rentoillaan äitikavereiden kanssa, kestopeppulapsi saa luomuruokaa ja telkkariahan ei tietenkään katsota. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Isäksi tuleminen ei itketä tosimiestä

Tunteiden näyttäminen ei ole helppoa miehelle. Jopa synnytyssalissa itkeminen saatetaan tulkita epämiehekkääksi. 

Katso miehisyyttä ruotiva hauska video!

Imetyspainostus ahdistaa: ”Sain tuttipullokuvasta paheksuvia kommentteja Facebookissa”

Jokaisella on mielipiteensä vauvan oikeaoppisesta ravinnosta. Vau.fi:n lukijat kertovat, minkälaiset imetysneuvot ärsyttävät heitä. Varsinkin isovanhempien tyrkyttämät neuvot ovat aiheuttaneet välirikkoja, perhetyötä tekevä psykoterapeutti Jaana Pajunen kertoo.

Lue jutusta, miksi imetysneuvot ärsyttävät äitejä.

Neuvottele kotitöistä – vältä iloton arki

Kun esikoinen syntyy, useaissa perheissä siirrytään varkain perinteisten sukupuoliroolien mukaiseen työnjakoon. ”Nainen saattaa kärsiä siitä, että hänen pitää huolehtia kaikesta. Mies saattaa taas kärsiä siitä, että nainen ottaa liikaa valtaa perheasioista ja syyttää miestä siitä, ettei hän osaa tehdä mitään oikein”, tutkija Anu Raijas kertoo.

Lue lisää

Äidit puhuvat äitismeillä

Äitifraasit eli äitismit hiipivät puheeseen vaivihkaa – eräänä päivänä huomaat hokevasi "Voi kuinka taitava olet!" (tsemppivanhemman yleiskommentti) ja ärähtäväsi "Siksi kun minä sanon niin!" (kun et muitakaan perusteluja keksi). Lue tyypillisimmät äitismit ja niiden merkitykset. 

Lue lisää

20 asiaa, joita tuore äiti kaipaa

Pitkä, kuuma, nautinnollinen suihku. Lukitussa kylpyhuoneessa. Joka ilta. Kiitos. Äiti kaipaa suihkurauhaa ja ainakin 19:ää muuta asiaa Mitkä ovat tuoreen äidin hartaimmat toiveet ja kaipuun kohteet? Lue 20 tavallista äitien haavetta ja katso, unelmoitko itsekin samoista asioista.

Pitkä, kuuma, nautinnollinen suihku. Lukitussa kylpyhuoneessa. Joka ilta. Kiitos. Äiti kaipaa suihkurauhaa ja ainakin 19:ää muuta asiaa

Vauva yksin autossa – äiti jätti viestin

Uusiseelantilainen äiti lähti ostoksille Porirua Pak'n Save -supermarkettiin ja jätti vauvan yksin autoon nukkumaan. Hän jätti viestin vauvan viltin päälle. Lue jutusta, mitä tapahtui.

Lue lisää

Äitikortti: Jos hankit lapsia, myös hoidat niitä

Anu Silfverbergin kirjaa Äitikortti – kirjoituksia lisääntymisestä kuvataan takakannessa uteliaaksi, ihmetteleväksi ja ärtyisäksi kirjaksi vanhemmuudesta. Sitä se on – ja palopuhe tasavertaisen vanhemmuuden puolesta. Mutta lisäksi kirja on kaunis – jopa liikuttava – kuvaus vanhemman rakkaudesta lapseensa.


Lue lisää

Milloin lapsenvahdin hoiviin?

Mistä tietää, milloin lapsi on valmis jäämään lastenvahdin hoiviin? Kuinka vanhempien tulisi toimia, jotta hoitoon jääminen olisi lapselle mahdollisimman stressitöntä?

MLL:n asiantuntija vastaa.

Näin varaudut vanhemmuuteen – 10 tarpeellista oletusta

Lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu. On toivottavaa, että vanhemmat osaavat odottaa sitä kaaosta, jonka lapsi tuo mukanaan.

Lue kymmenen seikan lista, joka pitäisi tatuoida jokaisen vanhemman otsaan.

5 asiaa, jotka lapsesi näkee kotona – halusi tai ei!

Voi vauvaparkoja! Kukaan ei suojele heitä joka kodin kauheuksilta. Vanhemmat viettävät aikaa vauvan seurassa aivan kuin lapsella ei olisi silmiä päässä. Näin ei kuitenkaan ole. Lue lista viidestä kamalasta seikasta, jotka jokainen vauva joutuu näkemään.

Lue lisää

Sanoa yhtä, kuulla toista

Vanhempi saattaa kuvitella olevansa yksiselitteinen ja selkeä sanomisissaan, mutta silti usein vaikuttaa siltä aivan kuin lapsi kuulisi asiat täysin toisin. Vierasbloggari Jona konkretisoi.

Lue lisää

Viisi asiaa, jotka isä tietää äitiä paremmin

Yleensä äidit tietävät parhaiten lapsen tunteet ja mielialat. Kaikissa asioissa äidit eivät kuitenkaan ymmärrä lapsen parasta. 

Lue lista viidestä seikasta, joiden kohdalla isät toimivat äitejä viisaammin.

Hyvä isä, itsevarma tytär

Miten olla hyvä isä tyttärelle? Suhtautumalla naisiin kunnioittavasti ja kohtelemalla hyvin tyttären äitiä. Näin tytär oppii vaatimaan myös toisilta miehiltä kunnioittavaa käytöstä ja valitsee todennäköisemmin kumppanin, joka arvostaa häntä ja kohtelee häntä hyvin. Jutusta löydät lisää vinkkejä isän ja tyttären välisen suhteen vaalimiseen. Lisäksi Ville, 32, kertoo millaista on olla nelivuotiaan tytön isä.

Lue lisää

Äiti on vähän rähjäinen

Kun näet homssuisen naisen, saatat ajatella, että ehkä hän ei vain yksinkertaisesti välitä. Mutta onko todella niin? Näistä merkeistä huomaat, kuinka paljon hän oikeasti välittää.

Kun näet homssuisen naisen, saatat ajatella, että ehkä hän ei vain yksinkertaisesti välitä. Mutta onko todella niin?

Mieti, miten puhut lapsestasi

Laiska, jörö, hidas, rasittava, mahdoton, aggressiivinen. Monet vanhemmat määrittelevät lapsensa ajattelemattomuuttaan tietynlaiseksi.

Negatiiviset määritelmät lapsesta saattavat alkaa toteuttaa itseään, psykologi varoittaa.

7 asiaa, joita työssä käyvä äiti ei halua kuulla

Kotiäitiys vastaan työäitiys -kiistassa työäidit ovat usein altavastaajia. Listassa 7 asiaa, joita työssä käyvä äiti ei halua kuulla.

Mitä ei tulisi sanoa äideille, jotka ovat valinneet työelämän kotiäitiyden sijaan?

Äiti on lihava, ruma ja kamala

"Rakas äiti, olin seitsemänvuotias, kun minulle selvisi, että sinä olet lihava, ruma ja kamala. Siihen asti olin elänyt siinä luulossa, että olet kaunis kaikin puolin", Kasey Edwards kirjoittaa. Tyttären on vaikeaa olla tyytyväinen omaan vartaloonsa, jos oma äiti arvostelee itseään. Lue tyttären kirje äidilleen, joka ei koskaan oppinut hyväksymään omaa ulkonäköään.

Lue lisää

Neuroottinen mies jää lapsettomaksi

Oletko ulospäinsuuntautunut? Etkä kovinkaan tunnollinen? Jos näin on, saat rutkasti lapsia. Jos olet puolestaan neuroottinen mies, saattavat lapset jäädä hankkimatta.

Lue minkälaiset luonteenpiirteet vaikuttavat lapsilukuun.

Töihin ja äkkiä! ”Kotona oleminen on kidutusta”

Anni, Maija ja Katja eivät viihdy kotiäiteinä. Vauva-arki ei ole heille mitään pullantuoksuista ihanuutta. Se vie heiltä pikimminkin järjen. Lue lisää, miksi äidit haluavat pois kotoa.

Anni, Maija ja Katja eivät viihdy kotiäiteinä. Lue, miksi äidit haluavat pois kotoa.

Kirje abortoidulle lapselle: ”Olimme hetken perhe”

Äiti suunnitteli vuoden lapsen hankkimista. Kun hän tuli raskaaksi, huoli lapsen tulevaisuudesta alkoi kuitenkin  painaa hänen mieltään. Äiti ei halunnut lapsensa kokevan kaikkea sitä pahaa, mitä hän itse oli kokenut. 

Lue äidin koskettava kirje.

10 asiaa, joita äidin ei pitäisi sanoa tyttärelleen

Äidillä on erittäin suuri vaikutus lapsen maailmankuvan ja itsetunnon kehitykseen. Äidin loukkaavat kommentit voivat vahingoittaa tyttären minäkuvaa pysyvästi. Siksi äidin pitää olla erityisen tarkkana, miten puhuu lapselleen.

Lue lisää

Kuvasarja: Kyllä isä osaa!

Valokuvausta harrasta Dave Engledow on luonut hävyttömän hauskan kuvasarjan isyydestä. Kuvissa maailman parhaaksi isäksi tituleerattu mies hoitaa lastaan kyseenalaisin menetelmin. 

Käy katsomassa villit isäkuvat.

Arveluttaako lapsenteko? 6 mieltä painavaa asiaa

Yhteiskuntamme on huono, raha on mukavaa ja kasvatusvastuu on raskasta. Näin ajattelee nuori amerikkalainen kohubloggari Jill Akridge. 

Käy lukemassa 6 syytä, miksi kohubloggari Jill Akridgen mukaan lapsia ei kannata hankkia.

Tiedät olevasi äiti, kun …

Mitkä asiat tekevät äidin? Käy lukemassa 20 kohtaa.

Mitkä asiat tekevät äidin? Käy lukemassa 20 kohtaa.

Yhdeksän haastetta taaperon vanhemmille

Oma lapsi on rakkain ihminen koko maailmassa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että elämä lapsiperheessä olisi helppoa. On asioita joita vanhemmat kuvittelevat voivansa tehdä taaperon kanssa, mutta erehtyvät pahemman kerran. Tässä on niistä yhdeksän.

Lue lisää

Kahdeksan totuutta lapsista

Lapset ovat ihania ja rauhallisia. Lasten leikkejä on aivan ihastuttavaa seurata vierestä. Väärin! 

Lapset ovat mudassa möyriviä likapossuja, joiden leikit johtavat jatkuvasti verenvuodatukseen. Lue 8 totuutta lapsista.

Operaatio uloslähtö

Lapsiperheissä ulos lähteminen on kuin sodankäyntiä.

Lue, minkälaisia ponnistuksia uloslähtö lapsien kanssa vaatii.

Video: "Sinä teit minusta äidin"

Millaista on äitiys? Äitiys on... Tuntuuko sinustakin joskus siltä, että äidiksi tuleminen on jotain niin erityislaatuista, että oikeita sanoja sen kuvaamiseen on lähestulkoon mahdotonta löytää? Esimerkiksi näin sen voi muotoilla.

Kuinka kertoa, millaista on tulla äidiksi? Tässä yksi koskettava kuvaus.

Marketin kassalla mitataan vanhemman auktoriteetti

Ajatteletko mielessäsi kasvatustilanteen tietynlaiseksi, mutta arjen pyörityksessä et pystykään pitämään näkemyksestäsi kiinni? Päädytäänkö perheessäsi jatkuvasti sellaisiin ratkaisuihin, jotka lapsi on saanut määritellä? Jos on näin, perheessäsi saattaa olla auktoriteettiongelma.

Lue lisää

Jaa lapsen ilo – ehkäiset mielenterveysongelmia

Myönteisten tunteiden jakaminen lapsen kanssa on avain lapsen terveen itsearvostuksen kehittymiseen. Samalla syntyy kyky huomioida muut ihmiset. 

Lastenpsykiatri Jukka Mäkelän mukaan hyvällä vuorovaikutuksella voidaan ehkäistä käytösongelmia ja masennusta.

Kiristäminen ja uhkailu – osa kasvattajan arkea

Uhkailu ja kiristäminen kuulostavat karskeilta kasvatuskeinoilta. Silti jokainen vanhempi on joutunut tilanteeseen, joka muistuttaa  rangaistuksella uhkailua tai kiristystä. Juha T. Hakala pohtii käytännön hyötyjä ja haittoja.

Onko uhkailu ja kiristäminen hyvää kasvatusta?

"Älä itke, sehän oli vain eläin"

Lemmikki on monessa perheessä ollut lapsen rinnalla jo lapsen syntymästä lähtien.

Surututkija Anna Liisa Ahon mukaan lemmikki on lapselle yksi perheenjäsenistä.

Äiti tekee, lapsi ei saa – 7 epäreilua seikkaa

Jos lapsilta kysytään, vanhemmilla on lukuisia etuoikeuksia, jotka tekevät pikkuihmisen elämästä sietämättömän epäreilua. On nimittäin useita asioita, joita vanhemmat tekevät, mutta jotka ovat lapsilta kiellettyjä.

Lue 7 seikan lista.

Neljän lapsen isä: ”Olisi kiva olla supermies”

Kun perheessä on neljä alle kuusivuotiasta lasta, superisän kyvyt olisivat tarpeen. ”Aina vähintään yksi pojista on jonkinlaisessa uhmaiässä. Hermot menevät tasaiseen tahtiin vanhempien lasten kiukutellessa”, Lauri, 30, kertoo. Jutussa lisää nykyaikaisen suurperheen isän tunnustuksia.

Lue lisää

16-vuotias Anna: "Tuntuu niin oikealta olla äiti"

Oli talvinen perjantaipäivä, kun 15-vuotias Anna sulkeutui vessaan tekemään raskaustestin. Testi vahvisti, mitä Anna oli jo epäillytkin: hän oli raskaana. Nuoresta iästään huolimatta Anna tunsi olleensa kypsä äidiksi. Hän päätti pitää lapsen. ”Mielestäni hyvä äitiys ei ole kiinni äidin iästä. Myös nuori äiti osaa ottaa lapsen tarpeet huomioon ja rakastaa lastaan”, hän sanoo.

Lue lisää

Vauvan myötä arkiset asiat alkavat pelottaa – 10 pelon aiheuttajaa

Vauvan syntymän jälkeen ihan normaaleista arkiasioista tulee yllättävän pelottavia. Uskaltaako vastasyntyneen kanssa piipahtaa ruokakaupassa? Entä miten pikkuruisten vauvankynsien leikkaaminen voi ikinä onnistua ilman verenvuodatusta? Lue näistä ja kahdeksasta muusta ihan tavallisesta asiasta, jotka muuttuvat vauvan syntymän myötä huolta ja pelkoa aiheuttaviksi hirvityksiksi.

Lue lisää

Kotityöt eivät lopu koskaan – ja 9 muuta totuutta vanhemmuudesta

Vaikka kulkisit lapsen perässä vuorokauden ympäri desinfiointiaineen kanssa, et voi suojella lasta kaikilta pöpöiltä ja estää lastasi sairastumasta. Aina löytyy joku, jolla on kriittistä sanottavaa tavastasi kasvattaa lapsiasi. Kotityöt eivät lopu koskaan. Ja seitsemän muuta totuutta vanhemmuudesta. Niinhän se on: Vanhemmuus tuo mukanaan monta väistämätöntä asiaa. Tärkeintä kuitenkin on osata suhtautua niihin oikein.

Tämä ja yhdeksän muuta totuutta vanhemmuudesta.

Vauva-ajan valvominen voi jäädä pysyväksi riesaksi

Äiti havahtuu. Inahtiko joku? Ei. Lapsihan on nukkunut heräämättä koko yön jo monen kuukauden ajan. Äiti painaa päänsä tyynyyn ja yrittää nukahtaa uudelleen. Lapsi tuhisee rauhallisena vieressä, mutta äiti ei vain saa unta. Mielessä pyörii ajatus: jos en nyt nuku, en saa unta koko yönä ja olen huomenna taas väsynyt. Tilanne on tuttu monelle pienen lapsen äidille. Mistä yöunien katkonaisuus johtuu ja miten siitä voi päästä eroon? Lue 8 vinkkiä parempaan uneen.

Lue lisää

Vanhemman 10 syytä potea huonoa omaatuntoa

Vanhemmuus tuo tullessaan miljoona hyvää syytä olla itsestään ylpeä. Valitettavasti mukana tulee myös yhtä monta syytä potea huonoa omatuntoa. Hyvän vanhemmuuden kriteerien täyttäminen on jokaista vanhempaa koskettava haaste. Vaikka vanhempi olisi miettinyt hyvin tarkkaan, miten haluaa lapsensa kasvattaa, lipsumisia tapahtuu jokaiselle. Vau.fi listasi kymmenen vanhempien yleistä virhettä.

Lue lisää

Kuusi syytä haluta toinen lapsi

Lasten sopiva lukumäärä on jokaista perhettä koskettava kysymys. Yhdelle yksi lapsi tuo täydellisen onnen, mutta toiselle useamman lapsen hankkiminen on itsestäänselvyys. Joskus myös yksilapsisuuteen päätyneet pohtivat vielä toisen lapsen hankkimista. Syitä toisen lapsen haluamiseen onkin monia. Tässä niistä kuusi.

Lue lisää

Onko minusta tullut äitini? Näin se selviää!

Äideiltä periytyy tyttärilleen valtava määrä käyttäytymistapoja. Nämä tavat alkavat näkyä naisen varsinkin lasten hankkimisen jälkeen. 

Oletko sinä löytänyt itsestäsi oman äitisi?

15 universaalia totuutta vanhemmuudesta

Mikä on tyypillisesti se hetki, jolloin lapselle tulee pissahätä? Mitä lapsi tekee, kun ystäväsi soittaa? Tarha-aamuina lasta on melkein mahdoton saada ylös sängystä, mutta kuinka käykään viikonloppuisin? Jos olet vanhempi, tiedät.

Lapsiperheissä asioilla on taipumus sujua tietyllä tavalla.

Milloin on oikea aika?

Milloin on oikea aika hankkia lapsia? Vaikea kysymys, jota monet kuumeilijat pohtivat. "Itse olen aina halunnut suht nuorena lapsia, mutta kaikki tuntuu ajattelevan, että ensin pitää tehdä ura, hankkia omakotitalo ja olla naimisissa", perheen perustamisesta haaveileva nuori nainen pohtii. Nyt äidit kertovat Vau.fi:n foorumilla, milloin on perheen perustamisen aika!

Lue lisää

Näin kasvatat lapsesi empaattiseksi – 10 neuvoa

Jos haluat lapsesi kasvavan empaattiseksi ja ystävälliseksi ihmiseksi, sinun on opetettava hänelle, mitä se tarkoittaa. Lapsi- ja perhepsykologi Richard Weissbourd Harvardin yliopistosta listaa kymmenen tapaa tehdä niin.

Lue psykologin ohjeet

Aika ennen lapsia – 25 asiaa, joita kaipaan

Oi niitä aikoja! Niin, juuri niitä aikoja, jolloin vastuu ei vielä painanut ja sai mennä ja tulla ilman huolen häivää!

Lapsettomana moni asia oli toisin.

Puoliso ei halua enempää lapsia? 7 keinoa muuttaa toisen mieli

Mitä jos puoliso ei halua (lisää) lapsia mutta sinä haluat? Kuinka taivutella siippa omalle kannalle? Kumppanilla saattaa olla tuhat ja yksi syytä, miksi lapsilukua ei enää kannata lisätä. Tässä tavallisimmat syyt ja niiden vasta-argumentit.

Lue lisää

Kaiken tämän toivoisin lasteni tietävän

Brook Hall on kahden taaperopojan äiti. Hänen toinen poikansa syntyi vuosi ja kuukausi esikoisen jälkeen, joten vipinää perheessä riittää. Brook Hall listaa 11 asiaa, jotka hän toivoisi lastensa tietävän.

Lue lisää

Onko nuo kaikki omia? Kuusi möläytystä monilapsisille

Monilapsiset perheet saavat kuulla mitä moninaisempia kommentteja perheensä koosta. Toisten ihmisten uteliaisuus ei aina tunnu kovin mairittelevalta. Monet kommentit on helppo ottaa henkilökohtaisina loukkauksina, vaikka usein niiden takana on viaton uteliaisuus.

Lue lisää

Kymmenen askelta kohti stressittömämpää arkea

Sanna Wikström on kahden lapsen äiti ja yrittäjä, joka päätti hypätä pois oravanpyörästä. Tämä tarkoitti hyväpalkkaisesta työstä ja ylennyksestä luopumista. Nyt Sanna tekee sitä, mitä rakastaa: kirjoittaa ja auttaa muita hidastamaan tahtia. Lue Sannan vinkit rennompaan arkeen!

Lue lisää

Lasten kauheat kaverit – 6 rasittavaa tyyppiä

Lapsesi kaverit ovat tietenkin juuri niitä hankalia tapauksia, joita paimentaessasi joudut repimään hiuksia päästäsi. 

Lue kuudesta ärsyttävästä lapsityypistä, joiden kanssa joudut vääjäämättä tekemisiin.

Äiti, näin tuet parhaiten poikalapsesi kehitystä

Äiti on tärkeä kaikille lapsille. Äidin ja pojan suhteessa on kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka on hyvä ottaa huomioon kasvatuksessa. Asiantuntija kertoo, miten äiti voi parhaiten tukea poikansa kehitystä. Erityisen tärkeää on opettaa pojille, että tunteiden ilmaiseminen on heille ihan yhtä tärkeää ja hyväksyttävää kuin tytöille.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.