adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Kätilöliitto: Suomalaisäidit imettävät liian vähän

 

Kätilöliiton tuoreen kannanoton mukaan suomalaisvauvoja imetetään liian vähän. Syyksi epäillään huonoa tiedonvälitystä.

Lapsi ja maitopullo

Imetys edistää äidin ja lapsen läheisyyttä.

Tilastojen mukaan vain yksi prosentti suomalaislapsista elää pelkällä äidinmaidolla elämänsä ensimmäiset kuusi kuukautta. Ruotsissa täysimetettävien puolivuotiaiden määrä on 15 prosenttia.

Suomessa imetys loppuu myös turhan aikaisin. Suosituksen mukaan vauvaa pitäisi imettää yksivuotiaaksi asti. Kuitenkin vain 18 prosenttia suomalaislapsista saa maitoa yksivuotiaana. Muissa pohjoismaissa imetysajat ovat pidempiä.


Lisää tietoa

”Lähes kaikki suomalaisäidit haluavat imettää, mutta hoitokäytännöissä on paljon sellaista, mikä ei tue imetyksen onnistumista. Meidän täytyy parantaa synnytyssairaaloiden hoitokäytäntöjä ja avopuolen imetystukea”, Suomen Kätilöliiton imetyksen asiantuntija Heta Kolanen sanoo.

Kolanen toivoisi sairaalakäytäntöjen mukailevan WHO:n ja Unicefin laatimaa Kymmenen askelta onnistuneeseen imetykseen -ohjeistoa.

”Lasta ei pitäisi erottaa äidistä sairaalassa ilman lääketieteellistä syytä. Ensimmäisen imetyksen pitäisi tapahtua jo synnytyssalissa. Terve täysiaikainen vastasyntynyt ei yleensä tarvitse lisämaitoa. Jos lisämaitoa annetaan, siihen pitäisi olla lääketieteellinen syy. Tutin käyttöä ei myöskään suositella ennen kuin imetys sujuu”, Kolanen luetteloi.

Sairaalassa annetun ohjauksen parantaminen ei tosin korjaa koko tilannetta, sillä äidin ja lapsen sairaalassa viettämä aika on lyhyt. Kolasen mukaan äideille pitäisi tarjota enemmän imetystukea myös sairaalan ulkopuolella.

”Äitien oikeus on saada asiantuntevaa imetysohjausta raskausajasta alkaen läpi koko imetyksen. Siksi pienten lapsien kanssa työskentelevien ihmisten eli lääkärien, terveydenhoitajien, puistotyöntekijöiden, hammashoitajien ja psykiatrien koulutukseen pitäisi kuulua pakollinen 20 tunnin imetyskoulutus”, Kolanen huomauttaa.


Muita syitä

Myös neuvolakäytännöt ovat puutteellisia.

”Neuvolassa voitaisiin puhua jo alkuraskaudesta imetyksestä ja kartoittaa onko äidillä sellaista taustaa, mikä vaikuttaa imetyksen onnistumiseen”, Kolanen sanoo.

Tiedon puutteen lisäksi lasten pitkää täysimetystä hapertaa esimerkiksi lastenruokajättien alle kuusikuisille suunnatut valmisruokapurkit.

”Vaikka esimerkiksi keskoslasten kohdalla kiinteät aloitetaan ennen kuuden kuukauden ikää, suurimmalle osalle vauvoista varhain annettu kiinteä ruoka on ainoastaan pois imetyksestä. Yritykset antavat väärän viestin vanhemmille, sillä he pyrkivät tekemään voittoa lastenruoilla, eivätkä ajattele lapsen optimaalista ravitsemusta”, Kolanen huomauttaa.


Imetyksen edut

Kätilöliiton huoli imetyksen heikosta tasosta on oikeutettua. Onnistuneella ja riittävän pitkällä imetyksellä kun on useita positiivisia puolia.

”Tutkimukset osoittavat, että pitkä imetys tukee elimistön immuunipuolustusjärjestelmää. Lapsentahtinen imetys myös synnyttää erityisen suhteen äidin ja lapsen välille. Kun lapsi on äidin lähellä, äiti oppii lukemaan lasta paremmin”, Kolanen sanoo.

Teksti: Jarkko Uro


ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 12
Meille itsestäänselvyys
Kirjoittaja Kahden täysimetetyn äiti 28.11.2012
Minulle ja kahdelle pojalleni imetyssuositukset ovat sopineet hyvin. Toki suositusten mukaiset täysimetys ja pitkä imetysaika vaativat veronsa ja matkan varrella on koettu myös todella haastavia hetkiä. Vauvan kasvaessa eteen ehtii tulla monenlaisia "kausia", jotka kysyvät äidiltä sisua. Olenkin tottunut itseni tsemppaaja - on tarvittu päättäväisyyttä ja kylmänrauhallista luottamusta omaan kehoon, vauvaan ja yhteiseen selviytymiseen. Koko ajan olen ajatellut, että näin luonto on tarkoittanut, joten "näillä mennään" :) Ja jatkanut. Olen kuullut joskus kommentteja siitä, kuinka "imetys on liian sitovaa". Itse kuitenkin koen, että äitiyden kuuluukin olla sellaista. Minusta on ihanaa olla oman lapsen elämän alkutaival erityisesti häntä varten ja omistautua asialle kokonaisvaltaisesti - omat tarpeeni ovat odottaneet. Henkilökohtaisesti luotan tutkimustietoon imetyksen hyödyistä ja siksi minulle on itsestäänselvää tarjota lapsilleni äidinmaitoa suositusten mukaisesti.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Aina vaan ei onnistu
Kirjoittaja äiti-85 10.08.2012
Minulla kaksi lasta. Esikoisesta koin hirveää syyllisyyden tunnetta kun pystyin imettämään vain 2 viikkoa. Jälkeenpäin pystyin sisäistämään että synnytyksen jälkeisten kokplikaatioiden takia kuivuminen ei ollut minun vikani. Nettipalstat ja neuvolat eivät auttaneet tässä. Toista lastani imetin 2kk ennen kuin maito ehtyi. Edelleenkään en tiedä syytä miksi. Tällä kertaa en välittänyt enää saada hyväksyntää keneltäkään. Minulla 2 tervettä lasta ja imetys ei ole kaikki kaikessa. Hienoa jos onnistuu, mutta ei sitä tarvitse painostaa. Lapseni saivat myös n.3,5-4kk iässä ensimmäiset sose maistiaiset kun joivat tunnin välein 250ml maitoa eikä mikään riittänyt. Ensin itketään nälkää, vähempi kuin 250ml ei riittänyt ja hetken päästä itketään vatsakipua. Jos imetystä kuuluu tehdä lapsentahtisesti, myös mielestäni ruokaa muutenkin tulee aloittaa lapsen tahtisesti. Ei koska neuvolat sitä suosittelevat. Vaikka olen mennyt vastakarvaa neuvolaan nähden en koe olevani huono äiti.Osaan kuunnella lastani
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Miksi imetystä ei opeteta kunnolla?
Kirjoittaja Ihan hyvä äiti 23.09.2011
Olisin halunnut täysimettää lastani kauemminkjin kuin 2 viikkoa, mutta en kerta kaikkiaan osannut imettää. Vauvakaan ei osannut ottaa kunnon imuotetta. Sairaalassa ohjaus oli vain ohimennen "Joo, ihan hyvin menee, jatka samaan malliin" -tyylistä, vaikka vauva ei kovasta imemisestä huolimatta saanut juuri mitään ja huusi kärttyisenä tunnin välein. Vauvan paino laski ja väri kellastui. Itselläni rinnat olivat aivan ruvella ja imettäminen oli yhtä tuskaa. Itkin ja imetin ja verenpaine nousi jo pelkästä ajatuksestakin, että kohta pitäisi taas antaa tissiä. Neuvolasta ei saanut sen kummempia ohjeita ja apua, vaikka kuinka pyysin. Vauvan ollessa kaksiviikkoinen, jouduimme menemään Lastenklinikalle tutkimuksiin keltaisuuden takia. Syynä oli liian vähäinen maidonsaanti. Lääkärit kehottivat antamaan lisäksi korviketta. Niin alkoi lapsi kasvaa ja kehittyä. Harmittaa jälkeenpäin vain se, miten yksin kaikki jättivät minut imetysmurheiden kanssa. Kätilöt saisivat mielestäni kyllä vähän terästäytyä!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Täysimetyksen määritelmä
Kirjoittaja Wilma 14.07.2011
Meillä lapsi sai ekat hörpyt korviketta 3vrk iässä. Maito ei ollut noussut ja lapsi huusi kuin susi kokoajan. Hiljeni sillä pienellä korvikemäärällä. Maito nousi sitten seuraavana iltana ja siitä lähtien olen imettänyt poikaani. Joskus kun olen ollut todella väsynyt tai jossain menossa, niin poika on saanut korviketta (puhutaan muutamasta kerrasta). Mutta tämä ilmeisesti rajaa lapseni ulos täysimetetyistä, vaikka pelkällä rintamaidolla mennään nytkin, kun poika on 5kk. Suomessa on tosi jäykät täysimetyksen määritelmät, joten ei ihme että 1% yltää siihen. Muissa pohjoismaissa ollaan tietääkseni joustavampia > paremmat tilastot. Mutta kyllä minä ajattelisin että täysimetän, vaikka poika onkin joskus korviketta maistanut. Ja maistoi lusikallisen päärynäsosettakin pari päivää sitten. Ei ollut vielä kuitenkaan meidän juttu :) Jatketaan sinne 6kk ikään saakka jos ei erityistä kiinnostumista ruokaan sitä ennen ilmaise.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Neuvolasta väärää tietoa!!
Kirjoittaja Äiti90 18.03.2011
Olen käynyt muuton takia vauvani kanssa kahdessa eri neuvolassa, espoossa sekä ylöjärvellä. Molemmissa neuvoloissa pidettiin tärkeänä että lapsi aloittaa kiinteiden syömisen viimeistään kun hän täyttää 5 kk. Lapseni kasvoi normaalisti pelkällä rintamaidolla, mutta pelkkä täysimetys ei heidän mielestään ollut edes vaihtoehto. Enkä siten tiedonpuutteessa osannut laittaa heille vastaan vaan aloitin kiltisti kiinteiden opettelun. Harmittaa!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
imetys kannattaa
Kirjoittaja anita 20.12.2010
olen myös huomannut että monet ei vain jaksa imettää kun esim ei voi vauvaa antaa hoitoonkaan kenellekkään. mutta ei pienelle vauvalle ole hyväksi olla hoidossa pitkiä aikoja usein! Meillä lapsen isä hoiti vauvaa sen vähän mitä olin poissa ja antoi tarvittaessa lypsettyä maitoa vauvalle, ei tarvinnut korvikkeita. hyvällä rintapumpulla sai helposti lypsettyä ja pidettyä pakastimessa hätävaramaitoa. Läheisyys imetyksessä on myös ihanaa mitä kukaan muu ei voi kokea ja terveysvaikutukset päälle. meillä ei 3- ja 1-vuotiailla ole ollut ainuttakaan korvatulehdusta eikä allergiaa. Esikoista imetin 1v10kk ja 1-vuotiasta edelleen imetän ainakin kolme kertaa päivässä, tuntuu että olen harvinainen tapaus. ymmärrän kyllä jos maito ei nouse tai ei riitä kokonaan niin korvikkeet mutta laiskuuden takia ei kannata, pitäis lapselle antaa parhaan eväät elämään, ei puoli vuotta ole pitkä aika ja kun syö kiinteitä ei lapsi enää niin usein imetystä tarvi mutta osittainenki imetys tärkeetä.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
'Rasisteja'
Kirjoittaja säälivä 07.10.2010
Suomen Kätilöliito, imetyksen 'asiantuntija' Heta Kolanen, synnytyssairraloiden kärttyisät 'hoitajat' sekä muut tuomion mustat enkelit - pitäkää vaan se inhottava suunne supummalla ja antakaa kaikkien kukkien kukkia! Nämä tutkimukset ja tulokset eivät kerro tai todista yhtään mitään!
Täällä yksi täydellinen esimerkki - suhteessamme ei ole mitään vikaa ja lapsi ollut 9 kuukautta terve kuin pukki vaikka mitään ei olla ikinä steriloitu, matkustellaan usein ja nautiskellaan korvikemaidon sekä monipuolisten purkkiruokien monipuolisesta maailmasta (korvike- ja äidinmaito kuutisen kk).

Kukaan ei tietenkään ole väittämässä imetystä negatiiviseksi asiaksi. Mutta pitäisi ihmisten kuitenkin edes yrittää käyttää sitä järkikultaansa ja todeta, että yhtä positiivista voi olla myös toisenlaiset vaihtoehdot. Terveistä korvike- ja purkkiruokalapsista vaan halutaan vaieta systemaattisesti. Terveys ja 'erityinen suhde' ovat paljon useampien osien summa kuin vain 'äidinmaito sitä ja äidinmaito tätä'
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Äidinmaidon herkkutipat & pullosta kylläiseksi
Kirjoittaja Erittäin terve ja hyvinkehittynyt 3+ kk 20.04.2010
Uskomatonta & surullista ainoastaan tämä ammattilaisten, median & Kamomillan kaltaisten maallikoiden syyllistävä & halveksiva asenne! Harmi että tuollaiset inhottavat ihmiset siirtävät ahdasmieliset mielipiteensä tulevillekin sukupolville.

Jokaisella saa olla oma tyylinsä; joko pelkkä äidinmaito, korvike tai molemmat. Lasten kasvu terveiksi & hyviksi aikuisiksi ei todellakaan riipu tästä - sen sanoi yhteiskunnan ahdasmielisen stereotypian vuoksi huolestuneelle itselle jopa pari hienoa ammattilaista.

Meidän henk.koht käytäntö sekatyylillä on täydellinen: tarvittavat vasta-aineet ym saatu äidinmaidolla (pariin vkoon ei mitään, nyt jonkun verran muttei kylläisyyteen saakka, annan nämä muutamatkin tipat mahd kauan). Mutta kylläisyys & hyvät, pitkät yöunet ym pullosta. Kaikki ovat tyytyväisiä & vauvan ruokinta ei vain äidin vastuulla. Läheisyyttä & rakkautta riittää ilman täysimetystäkin.

Hävetkää syyllistäjät & keskittykää todellisiin ongelmiin! Tukea kaikenlaisille ruokkijoille!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
lapsensa parhaaksi olisi toimittava!
Kirjoittaja Kamomilla 30.11.2009
Itse tunnen muutaman tuoreen äidin, jotka eivät imetä koska eivät kuulema jaksa tai eivät suoraan sanoen viitsi. Kuulema on niin rankkaa herätä yöllä ja imettää, koska siinä menee enemmän aikaa, kuin pullon tarjoamisessa! Ja kuulema on niin rasittavaa olla niin kiinni vauvassa, jos imettää. Saa mennä ja olla vapaammin, kun on pullovauva.Mielestäni on uskomatonta, että tuoreet äidit jotka ovat olleet fiksusti odotusajan, siis ilman tupakkaa, päihteitä jne. eivät jatka toimia lapsensa parhaaksi myös synnytyksen jälkeen, pelkästään sen vuoksi etteivät itse viitsi tai mukamas jaksa!! Uskomatonta!
Jokaisella tuntemallani äidillä on maito noussut, lapset ovat olleet terveitä (eivät olisi lisämaitoa tarvinneet) jne. joten sen kummempaa syytä imetyksen hylkäämiselle ei ole ollut. Mielestäni riittävä syy imetyksen poisjättämiselle ei ole se, että ei vaan huvita. Jos lapsia toivoo/haluaa luulisi että oman vauvansa eteen tekisi kaikkensa. Ja tutkitusti on todistettu, että äidinmaito on parasta!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Pyhä lehmä
Kirjoittaja Tiia 30.11.2009
On aivan käsittämätöntä miten nykyään äitejä painostetaan imetyksellä! Omalla kohdalla kävi niin, että sektio viivytti maidonnousua viikon, ja isokokoisena syntyneen lapseni paino laski liikaa. Lisämaitoa sai kätilöiltä melkein anella, ja kun sitä sai, sai myös melkoiset saarnat ja haukut siitä etten olisi muka vaan jaksanut imettää.Imetykseen en heiltä kuitenkaan tukea tai apua saanut.
Imetän 5kk tyttöäni edelleen, ja aion jatkaa niin pitkään kun se vaan onnistuu. Mutta kätilöiden painostus, syyllistäminen ja moralisointi jätti suuren palan kurkkuun ja ikäviä muistoja lapsivuode-osastolta.
Vaikkakin imetys on näköjään kätilöille nyt jonkunlainen pyhä lehmä, pitäisi osata avata silmiä vaihtoehdoille, jos imetys tuntuu jostain syystä vaikealta ja antaa tukea äidin valinnoille.
Imetys on kuitenkin jokaiselle äidille henkilökohtainen asia ja valinta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Muita syitä miksi aina ei pysty
Kirjoittaja Mari 28.11.2009
Minulla ei ole vielä eläviä lapsia, joten en ole päässyt kokemaan imetyksen ihanuutta. Nyt olen kolmatta kertaa raskaana ja toivon kaiken sujuvan hyvin. Mieleeni tuli eräs syy, mitä tässä ei mainita, miksi moni äiti ei pysty imettämään yksivuotiaaksi asti vaikka haluaisikin. Monen äidin äitiysloma loppuu paljon aikaisemmin, joten miten siinä sitten imettää?? Ei ainakaan pelkällä imettämisellä silloin enää pysty jatkamaan. Itse toivon pystyväni pitämään pitkän äitiysloman ja jatkamaan imetystä yksivuotiaaksi asti. Jos nyt ensinnäkin imetys sitten onnistuu ;)
Ihanaa vauvaa ja imetystä toivoen ja odottaen, Mari
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
imetyksen antama hyvänolontunne
Kirjoittaja Laila Huhtala 28.11.2009
Olen imettänyt lapsiani 1v8kk, 2v4kk ja 2v6kk, joista jälkimmäisiä yhtäjaksoisesti ja 4kk ajan molempia pienokaisia. Itse saan imetyksestä voimaa ja terveyttä-serotoniinin tuotantoni on raskauksien ja imetyksen aikaan kohdallaan...muulloin lääkityksellä. Lapset olleet terveitä ja se läheisyys ja turvallisuudentunne jonka lapselle voi imetyksellä suoda on korvaamaton. Ymmärrän kuitenkin jottei kaikki kykene tai voi imettää,mutta onneksi on olemassa korvikkeita. Itse olen tyytyväinen maidon eritykseeni ja onnistuneisiin imetyskokemuksiini. Jälleen raskaana oleva äippä!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun