Viimeksi päivitetty 7.5.2025
Vauvavuoden aikana yöunet ovat monilla vanhemmilla riittämättömät. Jos nukkumiseen liittyvät ongelmat eivät lapsen kasvaessa tunnu hellittävän ja alkavat vaikuttaa vauvan lisäksi enenevissä määrin koko perheen vireystasoon, on syytä pohtia unikoulun aloittamista.
Mikä on vauvan unikoulu?
Unikoulun tavoitteena on ohjata lasta nukahtamaan itse omaan sänkyynsä, ilman että hän tarvitsee siihen ruokaa tai vanhempiaan.
Unikoulussa on erilaisia menetelmiä, joista voi poimia omaan tilanteeseen sopivimman. Menneinä vuosina unikouluun on saattanut kuulua se, ettei lapsen luo mennä hänen herätessään, mutta nykyään unikoulussa suositaan lempeämpiä keinoja. Lasta ei jätetä yksin huutamaan, vaan hänen luokseen mennään tarvittaessa. Vähitellen vauvaa kuitenkin opetetaan rauhoittamaan itsensä uneen.
Ota huomioon nämä asiat unikoulussa
Unikoulu vaatii vanhemmalta ennen kaikkea rauhallisuutta, sitoutumista ja johdonmukaisuutta, ja alku on usein hankalin. Lapsi oppii kuitenkin nopeasti, ja määrätietoisen harjoittelun tulokset alkavat näkyä hyvinkin pian. Onkin tärkeää, että vanhempi ei luovuta liian nopeasti ja vaihda menetelmää – se saa lapsen vain entistä hämmentyneemmäksi.
Säännöllinen päivärytmi ja tutut iltarutiinit ovat tärkeä tuki vauvan unikoulun onnistumisessa. Vauvan ei pitäisi antaa nukahtaa syömiseen, sillä se johtaa helposti assosiaatioon, jossa vauva oppii syömisen liittyvän nukahtamiseen.
Ennen unikoulun aloittamista on aina syytä sulkea ensin pois terveydelliset syyt, joista lapsen nukkumisongelmat voivat johtua. On hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, ettei lapsi nuku liian pitkiä tai liian monia päiväunia – tällöin vauvan on luonnollisesti vaikeampaa nukahtaa illalla.
Minkä ikäisenä unikouluun?
Pääsääntöisesti unikouluja suositellaan yli puolivuotiaille lapsille, jotka pärjäävät jo ilman useita yösyöttöjä. Toisaalta osaa unikouluista voi soveltaa jo 4–5 kuukauden ikäisille lapsille, kun tavoitteena on päästä eroon syömiseen liittyvistä uniassosiaatioista. Esimerkiksi tassu-unikoulu sopii hyvin tukemaan vauvan itsenäistä nukahtamista jo alle puolivuotiaana.
Helppoja ohjeita vauvan unikouluun
Tassu-unikoulu – unten maille pehmeästi silitellen (vähintään 4 kuukauden ikäiset lapset)
Tämä vauvan unikoulu perustuu vanhemman rauhoittavaan kosketukseen. Se sopiikin erityisesti sellaisille lapsille, joita kosketus rauhoittaa.
- Laita lapsi tuttujen iltarutiinien jälkeen sänkyynsä unisena, mutta niin, että hän on kuitenkin vielä valveilla. Silittele eli tassuttele vauvaa ensin hetken aikaa hellästi ja rauhallisesti, jonka jälkeen pidä kättäsi hetki vauvan hartioilla. Jätä vauva itsekseen nukahtamaan.
- Jos vauva alkaa äännellä tai itkeskellä jäädessään yksin, kuuntele hetki ennen paikalle saapumista. Jos tämä ei auta ja vauva alkaa itkeä voimakkaammin, mene takaisin lapsen luo. Toista ykkösvaiheen tassuttelu, jonka jälkeen poistu taas paikalta ennen kuin lapsi nukahtaa.
- Mikäli vauva ei edelleenkään nukahda, toista ensimmäistä kohtaa niin monta kertaa kuin on tarpeen. Jos lapsen hätäännys vain kasvaa, nosta hänet syliin ja silittele hetki häntä. Vauvan rauhoittuessa laske hänet takaisin sänkyyn, tassuttele taas hetki ja pidä sen jälkeen kättä vauvan hartioiden päällä.
- On tärkeää, ettei lapsi nukahda tassutteluun tai sylissä pitämiseen, vaan rauhoittuu lopulta itse.
Tuoli-unikoulu – aikuisen rauhoittavaa läsnäoloa (6–12 kk ikäiset lapset)
Tuoliunikoulussa vanhempi pysyy samassa huoneessa kuin lapsi, mutta ilman vauvan aktiivista rauhoittelua. Tämä vaatii vanhemmalta jämäkkyyttä ja lujaa tahtoa, jotta vauvaa ei aleta tyynnyttelemään liikaa hänen itkiessään. Tuoliunikoulusta on apua etenkin sellaisille lapsille, jotka itkevät herkästi hätääntyessään.
- Aloita vauvan nukuttaminen tuttujen iltarutiinien jälkeen. Kun laitat lapsen sänkyyn, mene istumaan tai makaamaan hänen viereensä. Mikäli vauva alkaa itkeä, lohduta häntä puhumalla, laulamalla tai hyräilemällä. Vältä katsekontaktin ottamista.
- Ota lapsi syliin vain, jos itku muuttuu hätääntyneemmäksi. Tyynnytä lapsi sylissä ja laita takaisin sänkyyn. Pysy jälleen lapsen vierellä, ja itkun alkaessa yritä rauhoittaa häntä ensin äänelläsi.
- Siirry joka ilta hieman kauemmas sängystä, kunnes olet lopulta lapsen huoneen ulkopuolella.
Lähteet: Auta unta, Mannerheimin Lastensuojeluliitto