Puutiaisen eli punkin levittämä vaikeitakin ongelmia pahimmillaan aiheuttava borrelioosi on yleistynyt Suomessa nopeasti. Koko kesäisen päivän ulkona viihtyvä lapsi kannattaa tarkastaa punkkien varalta joka ilta.

Viimeksi päivitetty 4.8.2008

Vielä viime vuosikymmenellä punkin levittämä borrelioosi oli erittäin harvinainen: 1990-luvulla tapauksia kirjattiin vuosittain vain 300–500. Nykyisin Suomessa borrelioosiin arvioidaan joka vuosi sairastuvan noin 2000–3000 ihmistä. Tartuntojen lisääntyminen johtuu punkkikantojen kasvusta.


 


Punkki.net-tietosivustolla kerrotaan, ettei punkkien yleistymisen syitä tiedetä varmasti. Taustalla vaikuttanevat kuitenkin ilmastonmuutos, metsäalueiden määrä ja peura- ja hirvikantojen koko.

Punkki tykkää kosteasta

Punkit elävät ja liikkuvat eniten aluskasvillisuuden joukossa, heinikoissa ja pensaikoissa. Punkit eivät kestä kovaa kuumuutta eivätkä kuivuutta pitkään, vaan ne viihtyvät sopivan kosteissa paikoissa. Lehtometsä tai rantalepikko on kosteusolosuhteiltaan juuri sopiva paikka punkille.

Punkit ovat melko hidasliikkeisiä, eivätkä ne luonnon kasvillisuudessa kiipeä juurikaan metriä korkeammalle.

Lapsilla punkkeja usein hiuksissa

Lapsilla on pituutensa vuoksi on taipumus saada punkkeja aikuisia useammin hiuksiinsa.Vaatetuksen valinnassa kannattaa huomioida, että karvaiset puserot keräävät punkkeja sileitä materiaaleja herkemmin ja että vaaleista vaatteista punkit on helpompi havaita kuin tummista. Vaatteet ja vuodevaatteet kannattaa ravistella päivittäin.

Lemmikit kantavat punkkeja sisätiloihin, joten sänkyyn ei kissoja ja koiria kannata ilman huolellista punkkisyyniä päästää.

Pitkittynyttä borrelioosia ei voida parantaa

Borreliabakteeria on 5–50 prosentilla punkeista. Borrelioosi on siitä ikävä vitsaus, että sitä vastaan ei ole rokotetta eikä parannuskeinoa, jos tauti ennättää pitkittyä.

Heti punkin pureman jälkeen tauti on mahdollista saada talttumaan tarpeeksi pitkällä, vähintään kuukauden pituisella antibioottikuurilla.

Oireiden lista pitkä ja inhottava

Hoitamattoman borrelioosin oirelista on pitkä ja inhottava: Tauti voi aiheuttaa muun muassa kehossa paikasta toiseen siirtyvää kipua, lämmönnousua, päänsärkyä, erilaisia tulehduksia, sumentunutta näköä, päänsärkyä, lihasten nykimistä ja kuulon heikkenemistä.

Melko helposti tunnistettava borreliatartuntaa enteilevä ihomuutos (rengasmaisesti laajeneva punoitus) ei ilmesty heti vaan vasta noin viikon kuluttua puremasta.

Punkkeja esiintyy Oulu–Joensuu-linjan eteläpuolella, ja se on erittäin yleinen Etelä- ja Keski-Suomen alueella.

Punkit levittävät myös puutiaisaivokuumetta. Tautiin ei ole hoitoa, mutta sen ehkäisemiseksi on saatavissa tehokas rokote.

Lisätietoja ja lähteet:

Helsingin Sanomat: Borrelioosi yleistyy Suomessa luultua yleisemmin
Punkki.net — tietoa punkeista ja niiden ihmisille ja eläimille levittämistä infektioista

Mitä mieltä olet artikkelista?