Olipa kyseessä retkipäivä tai muunlainen poikkeustilanne, lista hyvistä eväisideoista on aina tarpeen. Tässä 10 ehdotusta siitä, mitä voit pakata lapsellesi mukaan, kun kylmäsäilytystä tai lämmitysmahdollisuutta ei ole.

Viimeksi päivitetty 18.10.2018

Muista eväissä monipuolisuus: lapsi tarvitsee tasapainoisen kattauksen hiilihydraatteja, rasvoja, proteiineja ja tietysti vesipullo, jotta hän pysyy hyväntuulisena ja toimeliaana. Mikäli lapsen tulee kantaa eväänsä itse, kannattaa suosia energiatiheitä ruokia, kuten pähkinöitä ja kuivahedelmiä.

Toinen mielessäpidettävä seikka on pesumahdollisuuksien rajallisuus: mitään todennäköisesti sotkevaa ei kannata pakata. Mikäli haluat pitää eväät viileinä, sujauta pillimehu tai vajaa vesipullo (muista, että neste laajenee jäätyessään) pakastimeen edellisenä iltana – näin saat viilentävän elementin, jonka lapsi voi ruokailun yhteydessä juoda.

10 erinomaista eväsideaa

1. Keitetyt kananmunat: sisältävät paljon proteiinia, säilyvät mainiosti (myös kuorittuina) huoneenlämmössä muutaman tunnin.

2. Puuroa termoksessa: ruokatermosta ei joka taloudesta löydy, mutta lähes kaikillta löytyy sopiva termospullo tai -muki, johon voi laittaa puuron. Hätätilassa tavallinen pullo, sujautettuna villasukan sisälle.

3. Pähkinät ja kuivahedelmät: painavat vähän, mutta sisältävät paljon energiaa. Herkullinen maku, joten hätäisempikin lapsi malttaa napsia näitä! Mikäli ruokailutilanne ei ole hyvin valvottu, harkitse kuitenkin pähkinöitä uudelleen – saattavat vääriin käsiin joutuessaan aiheuttaa pähkinäallergikolle vakavan tilanteen.

4. Vanha kunnon voileipä: Klassikko, ja syystä. Jos tarvittu säilytysaika on pitkä, älä laita leikkelettä, sillä se pilaantuu helposti.

5. Vauvanruokapurkit: Älä unohda mangososeita ja persikkahyveitä! Näistä tykkää isompikin lapsi, ainakin hedelmä- ja marjasoseista. Myös jotkin ruokaisammat versiot toimivat sujuvasti kylmiltään – kokeilemalla löydät suosikkinne!

6. Smoothie: Surauta sekaisin kodista löytyviä hedelmiä/kasviksia. Muista riittävä notkeus, jotta lapsi saa juotua tämän siististi.

7. Kurkku-, paprika- ja porkkanatikut mukissa: Pilko kasvikset pystymallisiksi, jotta saat mahdutettua esimerkiksi pahvimukin tai vaikka nokkamukin (näppärä kansi!) täyteen näitä.

8. Karjalanpiirakka: Siinä on riisiä ja ruista, mainio kombo ja hyvää kylmänäkin.

9. Hedelmänpalat: kuori ja pilko valmiiksi hedelmiä, kuten mandariinia, omenaa, luumua. Napsittavan kokoiset palat kannustavat syömään ja vähentävät sotkua.

10. Pasta ja nakkipalat: Keitetty pasta ja nakinpalat ovat useimmille erittäin hyvin ilman lämmitystäkin maistuva ruoka, joka kestää hyvänä muutaman tunnin ilman kylmäsäilytystäkin. Bonuksena siisti syödä. Valitse mieluiten nitriititön nakki ja kuituisa versio pastasta.

+ Muista myös juomapullo!

Mitä mieltä olet artikkelista?