Norjalaisten vauvojen nimeämistilastot vuodelta 2018 on julkaistu, ja mukana on myös lukuisia suomalaisten suosimia nimiä! Lukas/Lucas piti kärkisijaa poikien nimissä, Emma puolestaan kohosi tyttöjen nimilistan voittajaksi.

Viimeksi päivitetty 23.1.2019

Samankaltaiset nimeämistrendit puhaltavat pohjoismaiden nimeämistilastoissa. Vallalla on tutkijoiden mukaan itse asiassa kaksi toisilleen hieman vastakkaista trendiä: toisaalta muodikkaita ovat kansainväliset, monella kielellä helposti äännettävät nimet. Toisaalta on nähtävissä selkeä paluu historiallisiin ja hieman kansallisromanttisiin nimiin.


MAINOS | PAMPERS: Mitä kosketus merkitsee vauvalle?


 

– Poikien nimistä esimerkiksi Oliver on hyvä esimerkki kansainvälisestä nimestä, kun taas Aksel ja Henrik ovat tyypillisiä perinnenimiä. Tyttöjen nimissä kansainväliset nimet pitävät kärkisijaa, mutta toisaalta Nora voidaan nähdä hyvänä esimerkkinä perinteisestä naisen nimestä, sanoo nimitutkija Ivar Utne Bergenin yliopistosta.

Top 10 poikien nimet Norjassa 2018

1 Lucas/Lukas
2 Filip/Fillip/Philip/Phillip
3 Oliver
4 Oskar/Oscar
5 Emil
6 Jakob/Jacob
7 Noah/Noa
8 Aksel/Axel
9 Henrik
10 Elias

Top 10 tyttöjen nimet Norjassa 2018

1 Emma
2 Nora/Norah
3 Olivia
4 Sara/Sahra/Sarah/Zara
5 Emilie
6 Leah/Lea
7 Sofie/Sopgie
8 Ella
9 Amalie
10 Maja/Maia/Maya

Emma suosittu myös Suomessa, Lukas ei listakärjessä

Suomen nimitilastoja vuodelta 2018 ei ole vielä saatavilla, mutta vuoden 2017 nimitilastoissa tyttöjen kymmenen suosituimman nimen joukkoon kuului vuonna 2017 Aino, Eevi, Emma, Sofia, Aada, Ella, Lilja, Helmi, Elli ja Enni.

Poikien kymmenen kärki näytti vuonna 2017 puolestaan seuraavalta: Leo, Elias, Eino, Väinö, Onni, Leevi, Niilo, Oliver, Eetu ja Noel.

Vaikutteita nimiin Ruotsista

Norjassa – kuten Suomessakin – monet nimivaikutteet tulevat maahan Ruotsin kautta. Esimerkiksi tämän vuoden tyttöjen suosikkinimi Emma on ollut Norjassa vahvoilla vuodesta 2003 alkaen, keikkuen tilaston kärkisijoilla vuodesta toiseen. Ruotsissa samainen nimi oli suosittu jo 1990-luvulla. Samanlainen tarina on Lukas-nimellä: sekin saapui Ruotsista tuontitavarana 2009 ja asettui nimilistojen tukevaan kärkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?