Monista makuasioista voi kiistellä – mutta tuoreiden vanhempien kanssa tuskin kannattaa ryhtyä tukkanuottasille siitä, onko heidän lapselleen valitsemansa nimi kaunis ja sopiva vai ei. Kun saat kuulla vauvan nimen, älä ainakaan reagoi näin.

Viimeksi päivitetty 6.8.2014

1. ”Taivas miten hirveä nimi!”Tästä sammakosta on monta muunnosta, ja niistä jokainen on yhtä typerä: Lapsen vanhemmat tuskin ovat samaa mieltä kanssasi, sillä he ovat mitä luultavimmin käyttäneet paljon aikaa ja vaivaa sopivimman nimen löytämiseksi lapselleen. Vastasyntynyt vähät välittää kommentistasi, mutta vanhemmille se aivan varmasti aiheuttaa mielipahaa.

2. ”Nimestä tulee mieleen eräs tyyppi, jota en voi sietää.”

Kyllä, ikävilläkin ihmisillä on kauniita nimiä. Harmi, että nimi muistuttaa sinua ihmisestä, josta et pidä, mutta pidättäydy nurisemasta asiasta lapsensa vasta nimenneille vanhemmille.

Tee testi: Mikä lapselle nimeksi? Hauska testi tarjoaa nimivaihtoehtoja!

3. ”Tuo ei millään voi olla oikea nimi!”

Nimipäiväkalenteristakin löytyy pian uusia nimiä, jotka ovat alun perin olleet lempinimiä, esimerkiksi Peetu ja Janna. Se, että nimi on myös jonkun lempinimi, ei tee siitä yhtään vähemmän ”oikeaa”. Samoin on harvinaisten nimien laita, kuten Klotilda (Suomessa tytölle annettu nimi) tai Obelix (pojalle annettu nimi).

4. ”Olisit voinut yrittää olla vähän kekseliäämpi.”

Mitä sitten, jos vanhemmat haluavat antaa lapselle suositun nimen? Vaikka Emmalla ja Onnilla onkin monta samannimistä ikätoveria, se ei tee heistä yhtään vähemmän ainutlaatuisia.

5. ”Kuulostaa ihan koiran nimeltä.”

Lapsen nimi saattaa kuulostaa lemmikin nimeltä siksi, koska ihmisten nimien antaminen lemmikeille on yleistynyt. (Jos lapselle on annettu nimeksi Lassie tai Mansikki, siinä tapauksessa vanhemmat voivat syyttää vain itseään.)

Lue myös: Oletko antanut lapsellesi koiran, kissan tai lehmän nimen? Tarkista jutusta!

6. ”Lasta tullaan varmasti kiusaamaan nimen takia.”

Kiusaaminen ei – tässäkään tapauksessa – ole kiusatun vaan kiusaajan ongelma. Ei vaikka lapsen nimi olisi Sateenkaari, Queen, Ai tai Ee. (Lähde:Etunimet.net: Harvinaiset etunimet)

7. ”No minä ainakin kutsun lasta jollain toisella nimellä!”

On ihmisiä, jotka kieltäytyvät kutsumasta lasta tämän oikealla nimellä ja keksivät nimen, joka on heidän mielestään sopivampi tai parempi. Älä tee niin. Se on äärimmäisen epäkunnioittavaa niin lasta kuin hänen vanhempiaan kohtaan.

8. ”Tässä on Peppi Pitkätossu la hop sula heisula hopsansaa…”

Älä ala heti nimen kuultuasi laulaa laulua, jossa esiintyy lapsen nimi. Ehkä kaikkia laulaminen ei ärsytä, mutta kovin ikäviä luonteenpiirteitä ei vauvaikäiselle lapselle kannata laulunkaan muodossa tyrkyttää.

9. ”Käytän sitten enimmäkseen lempinimeä.”

Onko Aleksanteri sinusta liian pitkä lausuttavaksi ääneen? Alluko olisi parempi? Niin tai näin, sinä et päätä lapsen kutsumanimeä, vanhemmat päättävät (ja myöhemmin lapsi itse ja hänen kaverinsa).

10. ”Lapsiparka!”

Sukua kohdalle yksi, paitsi vielä pahempi. Tällä vihjataan, että vanhemmat olisivat tarkoituksella valinneet lapselleen nimen, josta koituu pelkkää haittaa ja harmia.

11. ”Ei tainnut olla ihan fiksua antaa lapselle pornotähden nimeä?”

Mielleyhtymä on omasi, joten pidä mölyt mahassasi. Nolaat vain itsesi.

12. ”Eikö joku suomalaisempi nimi olisi ollut parempi?”

Miksi suomalainen Aino olisi parempi kuin vaikkapa Jasmin? Ehkä vanhemmat halusivat antaa lapselleen nimen, jolla pärjää niin kotimaassa kuin maailmallakin? Nimessä esiintyviä å-, ä- ja ö-kirjaimiakin saatetaan haluta välttää samasta syystä.

13. ”Eihän kukaan osaa lausua tuota oikein!”

Jos harvinaisemman nimen lausuminen tuottaa päänvaivaa, sitä voi harjoitella ja yrittää uudelleen. Ei nimen haltija pahastu.

14. ”Miten se edes kirjoitetaan?”

Jotkut nimet ovat vaikeampia kirjoittaa kuin toiset, mutta kaikesta selvitään – jos ei muuten, niin vaikka kirjain kerrallaan.

15. ”Nimi on enne!”

Ei ole. Kaikista Aku-nimisistä ei tule televisiokoomikkoja eikä Teemuista jääkiekkolegendoja. Victoriakin saa olla ihan rauhassa tavallinen tyttö tarvitsematta erityisemmin pelätä päätymistä jalkapalloilijan vaimoksi tai Ruotsin kuninkaalliseksi.

Mitä sitten tehdä, jos kaverin lapselleen antama nimi ei miellytä? Helppoa: hymyile ja sano, että onpa suloisella lapsella suloinen nimi.

Mitä mieltä olet artikkelista?