Yksi perhe, kolme kieltä. Kuinka kielten oppiminen sujuu? Erottaako vauva eri kielet toisistaan? Suosiiko lapsi jomman kumman vanhemman kieltä? Pitäisikö perheessä olla yksi yhteinen kieli? "Asiassa on paljon tekijöitä, ja vanhemmat voivat vain tehdä parhaansa. Minusta on aivan selvää, että puhun lapseni kanssa vain suomea", odottaja kertoo Vau.fi:n foorumilla.

Viimeksi päivitetty 7.2.2017

”Meillä tuo on vasta täysin edessä päin, kun vauva syntyy syksyllä. Nytkin kyllä puhutaan miehen kanssa kolmea kieltä päivittäin”, nimimerkillä mä77 kirjoittava odottaja kertoo.


 


Mä77 käyttää miehensä kanssa pääosin englantia, mutta haluaa, että kumpikin vanhempi puhuu tulevalle lapselle omaa äidinkieltään.

”Vauvavaiheessa tärkeintä on puhua ja paljon”

Mä77 on ottanut monikielisyydestä paljon selvää jo raskausaikana.

”Lukemani perusteella olen ymmärtänyt, että tärkeintä vauvavaiheessa on puhua ja paljon. Näin lapsi oppii kuulemaan kaikki kielelle ominaiset äänteet, ja hänen herkyytensä niiden erottamiseet muodostuu juuri tuossa vaiheessa, ensimmäisten kuukauksien aikana.”

”Varsinkin vähemmistökielen puhuminen on äärimmäisen tärkeää heti alusta”, hän kertoo.

”Periaatteessa syntymässä lapsen valmius oppia mitä tahansa maailman kieltä on suuri. Puolen vuoden aikana hän oppii erottamaan selkeästi kuulemiensa kielten eri äänteet. Hänen aivonsa herkistyvät näille äänteille, ja vastaavasti muiden äänteiden ymmärrys huononee lapsen kasvaessa.”

”Monikielinen lapsi käy samat vaiheet samassa iässä kuin yksikielisetkin”

”Muutenkin monikielisen lapsen kielenoppiminnen on hyvin samankaltaista kuin yksikielisenkin. Hän käy läpi samat vaiheet ja saman ikäisenä”, Mä77 kirjoittaa.

”Kuinka hyvä kielitaito kullakin kielellä saavutaan riippuu vanhempien aktiivisuudesta, mahdollisuudesta oleskella vähemmistökielen maassa sekä vähemmistökielen kontakteista asuinpaikassa ja lapsen motivaatiosta sekä hänen kielellisestä kyvyistään.”

Nimimerkillä TSC92 on tulossa toinen lapsi monikieliseen perheeseen.

”Kieliasiat ei enää niin huoleta. Esikoisen kielenkehitys on tähän asti sujunut ihan samaan tahtiin yksikielisten kanssa. Oon itse koittanut panostaa alusta asti siihen että puhun, laulan, loruilen ja luen lapselle paljon”, hän kertoo.

”Vanhemmat voivat vain tehdä parhaansa”

Mä77 kertoo, että lukemansa perusteella hän on ymmärtänyt, että kielenoppimisessa on useita tekijöitä. Vanhemmat voivat vain tehdä parhaansa. Lapsi oppii kielen luonnollisesti kommunikoidessa vanhempien kanssa.

”Minusta on aivan selvää että puhun lapseni kanssa vain suomea”, Mä77 toteaa.

”Tällä hetkellä asumme Suomessa, mutta aluksi otin todella paljon selvää, miten itse kasvattaisin suomenkielisen lapsen ulkomailla, sillä tämä tilanne oli ensin vaihtoehtona. Nyt on sitten mieheni vastuulla opettaa omaa kieltään lapselle täällä Suomessa.”

Onko sinulla kokemusta monikielisyydestä? Osallistu keskusteluun: Monikieliset perheet

Mitä mieltä olet artikkelista?