Taskuvaippa, kuivaliina, sisävaippa, kuorivaippa, harsovaippa, villavaippa, AIO-vaippa... Huh-huh! Lue tästä kaikki, mitä olet aina halunnut tietää vaippatyypeistä, mutta mitä et ole koskaan uskaltanut kysyä.

Viimeksi päivitetty 3.10.2008

Kirjavaa kestovaippamaailmaa on helpompi ymmärtää, kun erilaiset vaippatyypit jakaa kahteen kastiin. On siis olemassa yksiosaisia vaippoja, joita käytetään sellaisenaan ja kaksiosaisia vaippoja, jotka kootaan erillisestä kuori- ja sisäosasta ennen käyttöä.


 

 


Yksiosaiset vaipat

Yksiosaisissa vaipoissa on sekä imevää materiaalia että kosteuden eristävää materiaalia. Tällaisia vaippoja kutsutaan yleisesti AIO (All In One) -vaipoiksi.

Yksiosaiset vaipat muistuttavat kertokäyttövaippoja siinä, että ne ovat käytettävissä ilman erillistä näpertelyä. AIO-vaipat on nopea pukea lapsen päälle, mutta toisaalta ne kuivuvat pesun jälkeen pidempään kuin kaksiosaiset vaipat. Helppouteen ei siis kannata heti langeta, sillä yksiosaiset vaipat saattavat huonoissa olosuhteissa jopa homehtua.

Kaksiosaiset vaipat

Kaksiosaiset vaipat koostuvat imevästä sisäosasta ja erillisestä kosteuden pitävästä ulko-osasta. Sisäosana voi käyttää valmista sisävaippaa tai esimerkiksi taiteltua harsoliinaa. Jos imukyky ei riitä, voi sisävaipan tai harsoliinan kanssa käyttää lisäimua.

Sekä harsoliinojen että sisävaippojen kanssa täytyy aina käyttää erillistä kuorivaippaa. Kosteutta imevä osa asetetaan ennen vaipan käyttöä kosteuden eristävän kuoren sisään.

Muoviset kuorivaipat ovat usein kauniin kirjavia ja valintakriteerinä voi pitää vaipan ulkonäköä. Toiset kuorivaippamallit tosin saattavat vuotaa lahkeista. Tunnetut vaippamerkit takaavat yleensä laadun.

Taskuvaipat (tai täyttövaipat) ovat kuorivaippoja, joissa imuosa laitetaan sisälle vaipan taskuun. Imuosana voi käyttää mitä tahansa nestettä imevää taskuun mahtuvaa kangaspalaa. Taskuvaippoihin myydään erillinen imuosia, mutta esimerkiksi taiteltu harso ajaa saman asian ja on halvempi vaihtoehto.

Taskuvaippojen hyvä puoli on, että taskun muodostava kuivaliina estää kosteuden pääsemisen vauvan iholle. Toisaalta juuri tämän ominaisuuden takia tätä kuorivaippatyyppiä ei voi käyttää useaa kertaa kuten muita kuorivaippoja. Pelkkiä taskuvaippoja käytettäessä vaippojen kokonaismäärä kasvaa hieman suuremmaksi.

Kuorivaippana voi käyttää myös villasortsien näköistä villavaippaa. Rasvainen villa eristää kosteuden erittäin hyvin. Villavaipat täytyy käsitellä aika ajoin lanoliinilla eli luonnollisella villarasvalla, jotta villan kosteutta eristävä vaikutus säilyisi.

Mitä mieltä olet artikkelista?