Vaunut ovat useimmiten vauvan tarvikkeista kallein yksittäinen ostos. Vaunuja myös käytetään pitkään, joten ominaisuuksien pohdintaan ja vertailuun kannattaa käyttää aikaa.

Viimeksi päivitetty 23.3.2010

Malleja ja ominaisuuksia piisaa jokaiseen tarpeeseen. Kaupunkiasuja arvostaa kompaktia kokoa ja ketterää kääntyvyyttä. Syrjäkylän sorateitä hyristelevälle ovat tarpeen astetta vankemmat vankkurit.
 
Millaiset menopelit teille hankitaan?

 



Pyörillä vakautta tai ketteryyttä

 

Eteenpäinmenon kannalta tärkein ominaisuus ovat vaunujen pyörät. Nelipyöräiset vaunut ovat perinteisin malli. Neljällä pyörällä vaunut kulkevat tasaisesti eikä keikahtamisesta ole pelkoa. Nelipyöräisillä selviää hankalammistakin maastoista, mutta kääntöpuolena on ketteryyden puute.

Nelipyöräisiä vaunuja on saatavana myös kääntyvillä, tarpeen mukaan lukittavilla etupyörillä. Erkoisuutena joissain malleissa on taka-akselin kääntönivel, jolla vaunujen takapyörät saadaan kääntymään ilman nostoliikettä.

 

Kolmipyöräisissä vaunuissa on kaksi pyörää takana ja yksi edessä. Kolmella pyörällä kulkeva malli on nelipyöräistä keveämpi ja sporttisempi. Kääntäminen on helppoa. Kolmipyöräinen malli on kuitenkin herkemmin keikahtava kuin nelipyöräinen.

 

Vaihtelunhaluinen hankkii vaihtopyörälliset vaunut. Niissä mukaan tulevat sekä isommat pyörät maastoajeluun ja pienemmät, kääntyvät etupyörät kaupunkikruisailuun.

 

 

Kennoa tai kumia

 

Pyörien määrän lisäksi myös renkaiden materiaali vaihtelee vaunumalleittain. Ilmakumirenkaat ovat pehmeät, polkupyörän renkaita muistuttavat renkaat. Ilmakumirenkaat antavat vaunuille tasaisen ja joustavan kyydin. Niitä pitää kuitenkin ajoittain pumpata ja ne saattavat myös puhjeta.

 

Ilmakennorenkaat ovat huolettomat: ne eivät puhkea eikä niitä tarvitse pumpata. Ne ovat kuitenkin ilmakumirenkaita kovemmat ja niiden pinta kuluu yleensä herkemmin.

 

Renkaita on saatavana myös kuulalaakeroituina, jolloin meno on entistä rullaavampaa.

 

Renkaita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös varapyörien saatavuuteen.

 

 

Kolmenlaista koppaa

 

Yksi olennaisimpia vaunujen käytettävyyteen ja ulkonäköön vaikuttavia ominaisuuksia on sen koppa. Koppamalleja on kolmenlaisia: erillinen kova koppa, pehmeä kantokassikoppa ja kova kantokassikoppa. Erillinen kova koppa kiinnitetään vaunurunkoon ratasosan tilalle. Kovan kopan etuja ovat jämäkkyys ja tilavuus: koppaan mahtuu talvitamineissakin hyvin. Sitä voi myös käyttää vauvan matkasänkynä kyläillessä ja matkoilla. Kova koppa on kuitenkin pehmeää koppaa hankalampi kantaa ja vaunujen muuttaminen rattaiksi vaatii kopan kopan irroittamista ja ratasosan asentamista. Makuuvaunuvaiheen jälkeen kova koppa vie paljon säilytystilaa.

 

Pehmeä kantokassikoppa sujautetaan vaunujen ratasosan päälle. Siinä on kantokahvat molemmin puolin ja se on helppo napata mukaan yhdelläkin kädellä. Monesta pehmeän kantokopan saa myöhemmin muutettua lämpöpussiksi ratasikäiselle lapselle. Kantokoppa menee pieneen tilaan ja on siten helppo säilytettävä. Pehmeät kopat ovat kuitenkin monesti kovaa koppaa kapeampia ja isompikokoiset vauvat eivät välttämättä mahdu niihin pitkään.

 

Kova kantokassikoppa on erillisen kovan kopan ja pehmeän kantokassikopan välimuoto. Kovan kopan tapaan siinä on kiinteä ulkorunko ja patja, mutta se toimii samalla tavoin kuin pehmeä kantokassi.

 

 

Säätömahdollisuuksia aisalla

 

Säädettävä työntöaisa on hyödyllinen ominaisuus eripituisille työntäjille. Sen avulla aisan työntökorkeutta voi säätää kunkin työntäjän mieleiseksi. Aisaa voidaan säätää joko taittuvalla aisalla tai teleskooppiaisalla. Teleskooppiaisan säätövara on yleensä taittoaisaa suurempi ja sen säätäminen onnistuu yhdellä kädellä. Taittuvassa aisassa pitää painaa nappeja aisan molemmin puolin.

 

Kääntö– eli heittoaisalla tarkoitetaan sellaista vaunujen työntöaisaa, jonka voi nopeasti kääntää vaunujen toiselle puolelle. Vaunun työntösuunta vaihtuu heittoaisan avulla hetkessä ilman kopan tai ratasosan irroittamista. Heittoaisa on näppärä vaihtuvissa sääoloissa, kun menosuunnan voi vaihtaa lennossa auringonpaisteen, tuulen ja sateen mukaan. Heittoaisaa voi hyödyntää myös esimerkiksi pienessä hississä: aisan voi kääntää hissikyydin ajaksi kopan yli ja hissin ovi mahtuu kiinni.

 

 

Muuta mukavaa

 

Vaunuihin on kehitelty myös paljon pieniä käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia.

 

Kaukaloadapterin avulla vauvan turvakaukalon voi napsauttaa suoraan vaunujen runkoon kiinni. Ominaisuus on kätevä autoilijalle etenkin kauppakäynneillä: koppaa tai ratasosaa tarvitse kuljettaa mukana vaan vauvan voi nostaa autosta suoraan kaukalossa vaunuihin.

 

Vaunujen kuomuun integroitu hyönteisverkko takaa, että hyttyssuoja on aina matkassa mukana ja helppo tarpeen tullen kiinnittää.

 

Kuomun kurkistusluukusta on helppo tirkistellä, nukkuuko vauva. Herkkäunisen vauvan vanhempi arvostaa ilman naksahdusääntä säätyvää äänetöntä kuomua. Kuomun sisällä oleva tasku palvelee itkuhälyttimen säilytyspaikkana.

 

Kesävauvaa hellittään ilmastoidulla kopalla. Talvivauvalle ovat tarpeen muhkeat jalkapeitteet.

 

Pikalukitus, automaattinen kasauslukitus ja renkaiden pikairroitus ovat näppäriä esimerkiksi silloin, jos rattaita laitetaan usein autoon.

 

 

Lukemattomat lisävarusteet

 

Kun vaunuvalinta on tehty, voi kiesejä vielä maustaa monilla lisävarusteilla. Tarjolla on esimerkiksi vaunuihin sopivia hoitolaukkuja, päivänvarjoja, sateensuojia, makuupusseja, mukitelineitä, aurinkolippoja, jalkapeitteitä, seisomalautoja ja pyöräsuojia.

 

Lisävarusteiden hankinnan voi jättää myöhemmälle ja ostaa niitä sen mukaan, kun tarvetta ilmenee. Valmistajien vaunumallit ja värit tosin vaihtuvat tiheään, joten jos mielii saada esimerkiksi vaunujen kuosiin sopivan hoitolaukun, kannattaa se ostaa vaunujen kanssa samaan aikaan. Lisävarusteista saa usein myös alennusta, jos niitä ostaa vaunuhankinnan yhteydessä.

 

 

Teksti: Hanna Brockman

 

Lue lisää tarvikkeista:

Mitä mieltä olet artikkelista?