Vaikka talvivaatteita käyttävän vauvan tai lapsen kiristäisi hyvin turvaistuimeen, toppapuku jättää aina tyhjää tilaa lapsen ja turvavöiden väliin. Kolaritilanteessa tyhjä tila vöiden alla on merkittävä riskitekijä. Törmäystestit osoittavat, että toppapuvussa istuva lapsi saattaa paiskautua irti vöistä.

Toppapukuun puetun lapsen ja turvavöiden väliin jää helposti aikuisen nyrkin verran tyhjää tilaa. Jos lapsi joutuu kolariin toppapuku päällä, hänen tilanteensa on hengenvaarallinen.

Kolarissa autossa istujat altistuvat valtaville voimille. Varsinkin pienten lasten hartiat ovat joustavia. Kolarin aiheuttamat voimat paiskaavat lasta ylöspäin. Jos lapsen ja turvavöiden välissä on aikuisen nyrkin verran tyhjää tilaa, lapsi saattaa sinkoutua irti vöistä.

Vaikka lapsi pysyisi kolaritilanteessa vöissä, vöiden löysyys lisää riskejä. Kun vyö jää löysemmälle, lapsi paiskautuu kauemmaksi kolaritilanteessa. Toppapuvun pitäminen turvavyön alla saattaa johtaa siihen, että lapsi lyö kolaritilanteessa päänsä etupenkkiin.

Lapselle tulee kylmä?

Mutta miten pieni lapsi pysyy sitten lämpimänä autossa? Lapselle voi ottaa esimerkiksi huovan autoon.

Lämpimän peiton voi levittää vauvan päälle sen jälkeen, kun lapsi on kiinnitetty vöihin. Näin lapsi pysyy lämpimänä ja pysyy paremmin vöissä myös kolaritilanteessa.

Selkä menosuuntaan kolmevuotiaaksi asti: merkittävä turvallisuustekijä!

Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara muistuttaa Vau.fi:n aikaisemmassa turvaistuimien käyttöä koskevassa jutussa, että lapsia pitäisi kuljettaa selkä menosuuntaan aina kolmevuotiaaksi asti. Äkkipysähdystyyppisissä kolareissa on tärkeää, että pienen lapsen pää ei pääse retkahtamaan.

”Pään tuki on silloin todella tärkeä varsinkin lapselle, jonka pää on paljon suurempi suhteessa vartaloon. Myös lapsen kaularanka on kehittymätön ja se tarvitsee mahdollisimman hyvän suojauksen. Tämä on mahdollista taata ainoastaan laittamalla istuin selkä menosuuntaan”, Elovaara huomauttaa.

Elovaara on tietoinen siitä, että useat lapset kiukuttelevat itselleen oikeuden istua kasvot menosuuntaan. Lapsen on tietysti mukavampi istua, kun hän näkee ulos etuikkunasta. Tässä kohden vanhempien pitäisi kuitenkin olla tiukkoja. Selkä menosuuntaan matkustaminen on alle 3-vuotiaille merkittävä turvallisuutta lisäävä tekijä.

Lähde: Cameron-vauva istui kasvot menosuuntaan – koitui hänen kuolemakseen

Mitä mieltä olet artikkelista?