Kysyimme Facebookissa, Vau.fi:n uutiskirjeessä ja Vau.fi-foorumilla, minkälaisessa istuimessa kuljetatte lasta. Saimme yhteensä 372 vastausta.

Viimeksi päivitetty 22.11.2016

Halvempi selkä menosuuntaan -istuin on todennäköisesti turvallisempi kuin kalliimpi kasvot menosuuntaan -istuin

Toiset vanhemmat pohtivat kyselyssä selkä menosuuntaan -istuimen hintaa.

”Oli saatava edullinen, turvavöillä selkä menosuuntaan kiinnitettävä istuin.”

”Hinta ratkaisi myös, kun monen sadan euron istuimeen ei ole varaa.”

Elovaara pitää turvallisuuden kannalta tärkeimpänä, että lapsen istumissuunta on ollut ensisijaisesti vanhempien mielessä. Esimerkiksi isofix-kiinnitys ei ole turvallisuuden kannalta välttämätön. Jos istuimen turvavyökiinnityksen tekee ohjeiden mukaan, istuin on yhtä turvallinen kuin isofix-istuin.

Kalliimpi hinta ei myöskään tee kasvot menosuuntaan -istuimesta turvallisempaa vaihtoehtoa.

”Poikkeuksellisen huonot istuimet ovat olleet kasvot menosuuntaan -istuimia ja kaukaloita. Selkä menosuuntaan -istuimissa harvemmin on mitään vaarallista vikaa. Ostamalla tunnetun merkin voi varmistaa, että saa hyvän selkä menosuuntaan -istuimen”, Elovaara opastaa.

Istuintesti saattaa johtaa harhaan

Kasvot menosuuntaan -istuimet saavat monissa testeissä hyviä tuloksia. Testit saattavatkin harhauttaa toisia vanhempia pitämään kasvot menosuuntaan istuimia turvallisimpana vaihtoehtona. Näin kasvot menosuuntaa valintaa kommentoitiin:

”Palkki-istuin on turvallisin mitä markkinoilta löytyy. Mahtuu myös helpoiten autoon.”

”Valittu turvallisuustestit voittanut palkki-istuin eli turvallisuus heti kakkoskriteerinä.”

Testitulokset eivät kuitenkaan ole kaikenkattavia.

”Emme tiedä, miten äkkipysähdys palkki-istuimessa vaikuttaa lapsen sisäelimiin. Entä jos auto pyörii kolarissa? Pysyykö lapsi kiinni palkissa? Näitä seikkoja voi kukin itse miettiä. Kuljetustapa on kuitenkin se tärkein seikka turvallisuuden kannalta. Jos haluaa palkin, markkinoilta löytyy selkä menosuuntaan -palkki-istuimia”, Elovaara huomauttaa.

On hyvä muistaa, ettei yksikään kasvot menosuuntaan -istuin ole läpäissyt Ruotsissa tehtävää turvallisuuskriteereiltään tiukinta Plus-testiä. 

Auton koko saattaa määrätä lapsen kuljetussuunnan

Takapenkkien jalkatilan suuruus vaikuttaa siihen, onko autoon mahdollista ottaa selkä menosuuntaan -istuinta. Monet kasvot menosuuntaan -istuimen taaperolle hankkineista vanhemmista kertoi syyksi juuri auton koon.

”Autoon oli erittäin hankala saada selkä menosuuntaan -istuinta auton pienen koon takia.”

Elovaara tunnistaa ongelman.

”On yllättävän isojakin autoja, joihin selkä menosuuntaan -istuin ei sovi. Silloin valinta pitää tehdä sen suhteen, mikä on paras autoon mahtuva istuin”, Elovaara sanoo.

Toiset vanhemmat saattavat jopa syyllistyä siitä, että eivät ole pystyneet esimerkiksi autotyyppinsä takia hankkimaan kaikista turvallisinta vaihtoehtoa. Syyllisyyteen ei kuitenkaan kannata vajota.

”Jos parasta mahdollista tapaa on mietitty ja on valittu se, mihin omalla kohdalla on mahdollisuus, silloin on tehnyt omien resurssien puitteissa parhaan mahdollisen valinnan”, Elovaara summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?