Jos odottava äiti syö raskausaikana paljon lakritsia tai salmiakkia, saattaa niiden sisältämä ainesosa glykyrritsiini haitata lapsen kognitiivista kehitystä.

Viimeksi päivitetty 6.10.2009

Raskausaikana paljon lakritsia syöneiden äitien lapset menestyivät kahdeksanvuotiaana heikommin kognitiivista päättelyä mittaavissa testeissä kuin ikätoverinsa, selviää American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Lisäksi lapsilla todettiin enemmän ADHD-tyyppisiä keskittymis- ja käytöshäiriöitä.


 


Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui runsaat tuhat äitiä, jotka synnyttivät vuonna 1998 terveen lapsen Helsingissä Kätilöopiston sairaalassa.

Tutkimuksessa mukana olevien lasten kehitystä on seurattu nyt noin kymmenen vuoden ajan. Kahdeksan vuoden iässä tehdyissä testeissä arvioitiin muun muassa lasten kielellistä päättelyä, muistia ja avaruudellista hahmotus- ja keskittymiskykyä.

Odotusaikana yli viisisataa milligrammaa viikossa glykyrritsiiniä lakritsissa syöneiden äitien lapset menestyivät yleisesti ottaen heikommin testeissä, ja heillä esiintyi enemmän keskittymisvaikeuksia ja ADHD:n kaltaisia käytöshäiriöitä.

Lakritsin luontaista ainesosaa glykyrritsiiniä on sadassa grammassa puhdasta lakritsia noin 500 milligrammaa.

Glykyrritsiinin tiedetään heikentävän istukan kykyä estää stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Stressihormonit voivat puolestaan vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kehittymiseen.

Tutkimuksesta kertoi Verkkouutiset.

Mitä mieltä olet artikkelista?