Ennen lapsia useimmilla on vahva mielikuva itsestään vanhempana. ”Minähän en sitten kyllä koskaan…” ja ”Meillä muuten sitten aivan varmasti…”.  Ja äitiyslomalla tietenkin rentoillaan äitikavereiden kanssa, kestopeppulapsi saa luomuruokaa ja telkkariahan ei edes avat. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Nämä monen tulevan äidin luulot saattavat tositilanteen tullen joutua koetukselle:


 


1) Vauvat nukkuvat koko päivän ja äitiyslomalla ehtii vaikka mitä

Kuvitelma: ÄitiysLOMA, aah! Vauvathan nukkuvat käytännössä katsoen koko päivän. On rutkasti aikaa myös äidin omiin projekteihin. Saa levätä, fiilistellä ja keksiä kaikkea kivaa tekemistä.

Totuus: Päikkäreille nukuttaminen ei suinkaan ole vauvan laskemista kehtoon, vaan nukahtaminen vaatii tunnin vaunulenkin optimaalisessa ääniympäristössä. Kun vauva on viimein simahtanut ja äiti rojahtaa sohvaan, hurahtaa pihaan roska-auto ja vaunuissa karjutaan oitis pää punaisena. Päivät ovat yhtä loputonta nukuttamista, syöttämistä ja vaippojen vaihtamista.

Lue myös: Totuus lasten saamisesta

2) Täältä tullaan, uusi ja upea äitiverkosto

Kuvitelma: Äitiyslomalla on mahtava tilaisuus kerätä ympärilleen ihana, tiivis äitiverkosto. Tarvitsee vain mennä puistoon tai perhekahvilaan, jotka pursuilevat äitejä lapsineen. Sama elämäntilanne yhdistää ja tutustuminen on helppoa.

Totuus: Puistossa ja perhekahvilassa pyörii vakiojengi, joka tuntee jo toisensa eikä mammaporukkaan noin vain pääsekään solahtamaan mukaan. Vaihtoehtoisesti olette paikalla aina väärään aikaan ja keskustelu toisen paikallaolijan kanssa on tasoa: ”Ai teilläkin on tollanen punainen hiekkaämpäri. Niin meilläkin.”

Lue myös: Leikkipuistossa esitellään parhaat puolet

3) Lapsi saa vain ja ainoastaan itse tehtyä luomuruokaa

Kuvitelma: Missään tapauksessa ei purkkiruokaa meidän piltille. Nehän ovat teollista moskaa, sokeria ja säilöntäaineita pullollaan. Meidän lapsi ansaitsee parempaa. Ja kokkaaminenhan on sitä paitsi kivaa!

Totuus: Äidin rakkaudella pusertamat sosesatsit ovat vetistä mössöä, joiden makuyhdistelmille jälkikasvu antaa välittömän yökkäyspalautteen. Sosetehtaan pyöritys, sössöjen sulattelu ja valuvien minigrip-pussukoiden mukana kuskaaminen alkaa kypsyttää ja marketin ”kuusi purkkia eurolla” –lastenruokatarjoukset ovatkin yhtäkkiä varsin houkutteleva arjen pelastus.

Lue myös: Suomalaislapsille syötetään eniten purkkiruokaa Euroopassa 

4) Lapsi ei toljota telkkaria

Kuvitelma: Televisiota ei sitten möllötetä ensimmäiseen kolmeen vuoteen, lapsi tulee siitä vain ylivilkkaaksi. Ja jos joskus katsotaankin, niin sitten vain yhdessä vanhemman kanssa jotain opettavaista luonto-ohjelmaa.

Totuus: Lapsi roikkuu lahkeessa, vinkuu ja vänisee. Äidin hartain toive on saada valmistaa päivällinen rauhassa, ilman että pieni takiainen karjuu korvan juuressa. Telkkarista tulisi juuri sopivasti Pikku Kakkonen…

Lue myös: Ruutuaikasääntöjä

5) Kestovaipat, tietenkin

Kuvitelma: Kertakäyttövaipat ovat ympäristörikos, ei niitä meille! Kestovaipat ovat ainoa oikea, ekologinen ja taloudellinen valinta. Vaippoja ei tarvitse olla hankkimassa jatkuvasti eikä kestojen pesusta ole oikeasti edes mitään vaivaa.

Totuus: Hahtuvat, pulit, hamput, AIO:t, coolmaxit, taskut, näpsyt ja leijataitot…vaippatermistö on melkoinen viidakko, joka vaatii yllättävän paljon perehtymistä, ja kestojen pyykkäämisessäkin on omat opeteltavat niksinsä. Juuri sen täydellisen, falskaamattoman vaippamallin jahtaaminen voi lässäyttää koko kestoiluinnostuksen alkuunsa.

Lue myös: Kenen pylly on ekologisin?

6) Isälle ei nalkuteta

Kuvitelma: Isä osaa vauvanhoidon aivan yhtä hyvin ja hän saa tehdä sen omalla tavallaan. Äidin ei tarvitse tunkea nokkaansa joka asiaan.

Totuus: ”Laitoitko sä vauvan vaunuihin pelkissä sisävaatteissa?” ”Et kai sä nyt vaan omalla lusikallasi syöttänyt?” ”Miten tämä body on näin tahrainen, etkö käyttänyt ruokalappua?” ”Muistithan laittaa taipeisiin talkkia?” ”Keitithän tutit ennen käyttöönottoa?”

Lue myös: Apua, se tekee sen eri tavalla!

Mitä mieltä olet artikkelista?