Kasvava määrä yksin eläviä päälle kolmekymppisiä naisia tekee lapsen yksin. Jos hedelmöityksen tekee yksityisellä klinikalla, menee hoitoihin pitkä penni. Väestöliiton klinikoilla hoidot ovat halvemmat, mutta Kela-korvauksia yksin elävät naiset eivät saa.

Joka vuosi satoja yksineläviä naisia hankkiutuu raskaaksi yksityisillä klinikoilla. Määrä on kasvamaan päin.

Hoito toteutetaan inseminaatiotana. Käytännössä lahjoitettu siemenneste ruiskutetaan kohtuonteloon hedelmöittymiselle sopivana ajankohtana.

Väestöliiton klinikalla yksin eläviä insemaniitiohoitoihin hakeutuvia kutsutaan itsellisiksi. Ylilääkäri Anne-Maria Suikkarin mukaan hoitoon hakeutuvien määrä ei ole kasvanut merkittävästi viime aikoina.

Mitä hoidot maksavat?

Yksityiselle puolella spermaa ei jaeta polkuhintaan, vaan hoitoihin kuuluvien lääkärikäyntien kanssa lapsen teosta saa maksaa useamman tuhatta euroa. On myös todennäköistä, ettei ensimmäinen hoitokerta tärppää, jolloin hinta kasvaa suuremmaksi.

Väestöliiton klinikalla hoitoja tarjotaan myös yksin eläville eli itsellisille naisille. Silloin yhden inseminaatiohoidon hinnaksi tulee noin 300 euroa. Hoitoihin tosin kuuluu myös kahdesta kolmeen lääkärikäyntiä. Itselliset eivät pääse nostamaan Kela-korvauksia, joten hoitojen ei katsota kuuluvan julkisen terveydenhoidon piiriin.

Teksti: Jarkko Uro

Kuva: iStock 


Luo myös:

Inseminaatio avuksi lapsentekoon
Kun kukaan ei auta
Täydellinen äiti


Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliÄidin ripeä toiminta pelasti Henrietan hengen
Seuraava artikkeliKilpirauhasen autovasta-aineisiin liittyy keskenmenon riski