Rebecka Pedersen sai ensimmäisen lapsensa Tindran ollessaan vasta 16-vuotias. Vuotta myöhemmin, kun kaksoset Tuva ja Enya syntyivät, Rebeckasta tuli Ruotsin nuorin kolmen lapsen äiti.

Viimeksi päivitetty 29.4.2010

Rebecka on nyt 19-vuotias. Esikoinen on kolmivuotias ja kaksoset 1,5 vuotta.”Tindra ei ollut suunniteltu lapsi, mutta silti oikein tervetullut. Toisaalta raskausuutinen oli shokki, mutta toisaalta olin valmistautunut ajatukseen, että olen raskaana.  Kun testi sitten varmisti asian, tulin oikein iloiseksi”, Rebecka kertoo.
 
Rebecka asui vanhempiensa kanssa ja oli juuri aloittanut lukion, kun hän tuli raskaaksi. Pari vuotta vanhempi poikaystävä Christopher asui niin ikään vanhempiensa luona.
 
”Kaikki tukivat minua eikä raskauteni ollut kenenkään mielestä hankala tai kamala asia. Myös vanhempiani suhtautuivat asiaan tyynesti, vaikka he itse olivat olleet huomattavasti vanhempia esikoisensa saadessaan.”
 
 
Huoleton raskausaika ja helppo synnytys
 
Rebecka ei ollut itsekään huolissaan.
 
”Kun odotin Tindraa, olin ehkä hieman naiivi ja ajattelin vain kaikkea positiivista. Uskon, että moni nuori odottaja ajattelee samoin kuin minä silloin: että lapsen saaminen on pelkästään hauskaa”, Rebecka muistelee.
 
Raskausaika oli Rebeckan mielestä ”helppo nakki” ja synnytyskin sujui sen suuremitta ongelmitta. Lapsen syntymän jälkeen Rebecka asui vielä muutaman kuukauden vanhempiensa luona ennen kuin hän muutti yhteen Christopherin kanssa.
 
 
Vanhempien luona ei huolta käytännön asioista
 
Vanhempiensa luona asuessaan Rebecka saattoi keskittyä täysillä äitinä olemiseen, sillä hänen ei tarvinnut juuri huolehtia aikuiselämään kuuluvista käytännön asioista. Asumiskuluja ei ollut ja oma äiti laittoi ruuat. Vasta lapsuudenkodista pois muutettuaan Rebecka ymmärsi, mistä kaikesta hänen oli perheellisenä huolehdittava.
 
”Oikein opettavainen kokemus”, Rebecka tiivistää.
 
 
Kaksoset!
 
Runsas vuosi myöhemmin Rebecka tuli uudelleen raskaaksi, ja tällä kertaa raskaus oli suunniteltu. Pienoisena järkytyksenä tuli kuitenkin tieto, että tulossa olisi kaksoset.
 
Lapset Tuva ja Enya syntyivät sektiolla neljä viikkoa ennen laskettua aikaa. Raskautta Rebecka luonnehtii huomattavasti ensimmäistä raskaammaksi.
 
”Olo oli kuin lihapullalla”, hän nauraa.
 
 
Nuoresta äidistä paikallinen julkkis
 
Tiedotusvälineet Ruotsissa kiinnostuivat nuoresta kolmen lapsen äidistä, ja pian Rebeckasta perheineen tulikin paikallinen kuuluisuus kotikaupungissaan Norrköpingissä. Rebecka kirjoittaa blogia, josta uteliaat ovat voineet seurata nuoren perheen elämää.
 
”Lukijakunnassa on paljon tyttöjä ja nuoria naisia, jotka haluavat lapsia, mutta löytyy joukosta myös skeptikkoja, joille blogini on lähinnä jännittävää viihdettä”, Rebecka sanoo.
 
Blogin kirjoittamiseen Rebeckaa ensialkuun kirvoittivatkin kaikki epäilijät, jotka keskittyivät kyseenalaistamaan hänen elämäntapaansa ja tekemiään valintoja.
 
”Toivon, että he oivaltavat, että olen ihan tavallinen äiti muiden äitien joukossa. Minun tehtäväni ei ole kertoa kenellekään, mikä on sopiva ikä hankkia lapsia. Sen kyllä tietää. Kun lastensaanti alkaa tuntua oikealta, silloin se on oikein.”
 
 
Ei paljon yhteistä kavereiden kanssa
 
Nuori ikä antaa Rebeckalle voimaa ja energiaa huolehtia lapsistaan. Toisaalta Rebeckasta tuntuu, että hän on menettänyt kosketuksen ikätovereihinsa ja ystäviinsä.
 
”Seurusteleminen on hankalaa, koska vietämme niin erilaista elämää. Kaverit puhuvat bilettämisestä ja pojista, minä taas vaipoista. Meillä ei ole enää kovin paljon yhteistä.”
 
Rebecka ei ole viettänyt lapsetonta elämää sen koommin, kun hän tuli 15-vuotiaana raskaaksi eikä hän oikein tiedä keneen samastua. Mutta se on hänestä joka tapauksessa väärin, että jotkut vanhemmat ihmiset kohtelevat häntä kuin teini-ikäistä.
 
 
Vanhemmuuden myötä rutkasti elämänkokemusta
 
”Usein ajatellaan, että lapsia kannattaisi hankkia vasta myöhemmin, jotta nuorena voisi keskittyä kokemusten kartuttamiseen. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, miten paljon elämänkokemusta saa vanhempana olemisesta ja lasten kasvattamisesta”, Rebecka huomauttaa.
 
Ajatellaanpa vaikka taloudellista pärjäämistä kolmen lapsen kanssa.
 
”En tiedä miten, mutta jotenkin me vain selviämme kuukausi kerrallaan. Hankinnoissa täytyy olla tosi tarkkana, ettei kuun lopussa tarvitse ihmetellä matti kukkarossa, että minne kaikki rahat ovat kadonneet”, Rebecka kuvaa.
 
 
Vielä on aikaa toteuttaa haaveita
 
Christopher ja Rebecka ovat sittemmin eronneet ja nykyisin Rebecka huolehtii lapsista yksin.
 
”Minä en häpeä elämääni. Yksinhuoltajana oleminen on oma valintani. Joskus tarvitsen kuitenkin pienen hengähdystauon arjen keskelle – kuten meistä kaikki – ja silloin soitan äidille ja isälle ja pyydän heitä lapsenvahdiksi.”
 
Rebecka uskoo, että hänen lapsilukunsa on täynnä, kolme riittää. Kun lapset vähän kasvavat, Rebecka haaveilee kätilöopinnoista. Kymmenen vuoden kuluttua hän uskoo voivansa toteuttaa haaveensa: Kun hän on 29, ovat lapset silloin jo teini-iässä.
 
 
Teksti: Charlotte Lundqvist
 
 
Tutustu Rebeckan blogiin (ruotsiksi):
 
 
Lue myös:
 
 
Mitä mieltä olet artikkelista?