Kun Una Cecilie sai lapsen ensimmäistä kertaa, hän oli kaveripiirinsä ensimmäinen. Kun hän synnytti 18 vuotta myöhemmin kolmannen lapsensa, hän oli kaveripiirin viimeinen. Lue koko tarina.

Viimeksi päivitetty 15.4.2013

Una Cecilie tuli äidiksi ensimmäistä kaksi vuosikymmentä sitten. Nyt hän on synnyttänyt iltatähden, Tobiaksen.


 

 


Perheen esikoinen, Tiril syntyi, kun Una Cecilie oli vasta 21-vuotias. Perhe hankki esikoisen jälkeen toisen lapsen, Thomaksen, joka on nyt 12-vuotias. Sen jälkeen lapsenteko laitettiin jäihin – vuosikausiksi.

Lue myös: Uusi vauva sekoittaa esikoisen elämän

Iltatähti on iso päätös

Iltatähteä ei pitäisi tehdä ikäkriisiä lievittämään. Uusi lapsi nimittäin määrittelee hyvin pitkälle vanhempien koko loppuelämän.

”Kypsillä vanhemmilla on usein parempi taloudellinen tilanne, mutta nuoremmilla on enemmän energiaa. Vanhempana ei ehkä jaksa enää maata maassa ja rakennella legoja”, parisuhdepsykologi Peder Kjøs sanoo.

Vanhempien lapsien vanhemmat saattavat haluta elämäänsä jo enemmän vapautta. Siksi on tärkeää, ettei toinen vanhempi painosta tekemään lasta.

”Ei pitäisi käyttää laisinkaan ’tämä on viimeinen mahdollisuutemme’ -tyyppistä argumentaatiota. Molempien osapuolten on haluttava iltatähteä.”


Miehen ikä aluksi esteenä

”Minä olen aina halunnut kolmannen lapsen”, Una Cecilie sanoo.

Silloin tällöin hän oli vinkannut miehelleen asiasta, mutta asia oli aina unohtunut.

”Mieheni on 15 vuotta minua vanhempi, joten hän ajatteli olevansa liian vanha saamaan kolmatta lasta. Yhtenä päivänä mieheni kuitenkin sanoi, että voisimme hankkia kolmannen. Silloin minua alkoi jännittää”, Una Cecilie sanoo.

Una Cecilie on 39-vuotias, mutta hän tuntee olevansa nuorempi.

”Työskentelen 15 vuotta itseäni nuorempien kanssa, eikä minusta tunnu siltä, että he olisivat nuorempia. Ikä on vain numero”, hän sanoo.

Kun Una Cecilie oli raskaana, hän joutui kohtaamaan ennakkoluuloja. Jos sisaruksilla on iso ikäero, ne syntyvät tyypillisesti eri miehelle.

”Useilla kontrollikäynneillä hoitohenkilökunta kysyi, odotinko lasta uudelle miehelle. Meidän piti painottaa, että kaikilla lapsillani on sama isä”, Una Cecilie sanoo.

Lue myös: Uranainen valitsi vauvan

Kuinka sisarukset suhtautuivat?

Raskauden kertominen lapsille jännitti Una Cecilietä ja hänen miestään.

”Tiril, 18-vuotiaamme, olisi voinut olla kumpaa tahansa mieltä. Onneksi hän oli heti innoissaan. Thomas on puolestaan hitaasti lämpenevää tyyppiä. Hän mietti pölmistyneenä, tuleeko hänestä sitten setä vai kenties jonkinlainen serkku lapselle”, Una Cecilie kertoo.

Nauroimme kaikki hieman hämmentyneenä.

”Sinusta tulee isoveli”, Una Cecilie kertoo sanoneensa.

Thomaksen tunteet vaihtuivat pian positiivisiksi. Seuraavana päivänä hän kirjoitti vauvalle kirjeen, jossa hän toivotti uuden tulokkaan tervetulleeksi.

Aikuisista sisaruksista on ollut paljon hyötyä lastenhoidossa. Varsinkin Tiril auttaa mielellään Tobiaksen hoitamisessa.

”Kun hän menee kauppaan vauvan kanssa, joku varmasti ajattelee, että hän on nuori äiti. Ikävämpää kuitenkin on, jos menemme koko perhe kauppaan. Silloin joku saattaa ajattella, että minä olen isoäiti. Se olisi kauheaa”, Una Cecilie sanoo ja nauraa päälle.

Lue myös: Vanhojen isien lapsilla ehkä enemmän kromosomivirheitä

Täydellistä elämää

Perheen lähipiiri osasi aavistella iltatähteä.

”Kaikki jotka tuntevat minut, tietävät, että pidän kovasti lapsista, vaikka minut onkin adoptoitu ja minun miehelläni on pieni perhe. Puhun paljon ja annoin vihjeitä muille siitä, että näin voisi tapahtua.”

Vaikka vanhemmat voisivat periaatteessa olla jo isovanhempia, on lapsiperhearki uuden vauvan kanssa on mennyt mukavasti.

”Kaikki on paljon organisoidumpaa kuin ensimmäisellä kerralla. Meidän talousasiamme ovat paremmalla tolalla ja minulla on useiden vuosien kokemus vauvanhoidosta. Minun kannaltani elämä on täydellistä”, Una Cecilie summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?