Pienten lasten vanhempien arkipäivä voi olla hektinen, ja huolena on usein, miten päivän tunnit saadaan riittämään kaikkiin tarvittaviin työtehtäviin. Voi tuntua hyvältä tehdä työt tiiminä. Mutta missä on romantiikan paikka?

Viimeksi päivitetty 21.3.2011

Molempien osallistuminen aktiivisesti perheen työtehtäviin on itsessään vakuutus rakkauden kestämiselle. Eräs isä kutsui perhettä ”Järjestä ja määrää Oy:ksi”. Käytännön toimet veivät lähes kaiken huomion. Romantiikka ja lämpimät tunteet tulivat jälkijunassa, ja niitä he molemmat kaipasivat.


 


Rakkaus kestää paljon. Monet parit ovat läpikäyneet suuria tulikokeita mutta ovat onnistuneet säilyttämään rakkauden ja ilon toisistaan. Näille pareille yhteistä on se, että he ovat osanneet kaikkien vaikeuksien keskelläkin varjella parisuhdettaan. Rakkaus kestää paljon, mutta piittaamattomuudesta se ei selviä! Se mitä ei kastella, kuihtuu helposti, ja niin on rakkaudessakin.

Kolme tuntomerkkiä

Osa pareista ei ainoastaan ole yhdessä kauan – he ovat myös hyvin tyytyväisiä parisuhteeseensa! Yhdessä viihtymiselle on monia tapoja, mutta tutkimukset osoittavat, että näillä pareilla on jotain yhteistäkin: he ovat toistensa hyviä ystäviä, he rupattelevat ja he antautuvat muistelemaan.

1. Toistensa ystävät

Kysy itseltäsi, mitä hyvään ystävyyteen kuuluu tai millainen haluat hyvän ystävän olevan. Hyvällä ystävällä voi olla esimerkiksi tällaisia tuntomerkkejä:

-Hyvä ystävä antaa mielellään kaikkea hyvää.

-Hyvä ystävä on vilpittömän kiinnostunut siitä mitä teet tai ajattelet.

-Hyvään ystävään voi luottaa.

-Hyvä ystävä yrittää ymmärtää sinua.

-Hyvä ystävä on kiinnostunut elämänvaiheistasi.

-Hyvä ystävä tuntee hyvät ja huonot puolesi mutta pitää sinusta silti.

-Hyvä ystävä keksii asiat yhdessä kanssasi.

-Hyvä ystävä antaa sinulle kehuja ja vastusta – riippuen siitä mitä tarvitset.

-Hyvä ystävä tukee ja lohduttaa sinua.

-Hyvää ystävää leimaa vastavuoroisuus: molemmat antavat ja ottavat.

Ei ole ollenkaan typerää kysyä toisinaan itseltään: Olenko nyt hyvä ystävä kumppaniani kohtaan? Voidaan kyllä olla ystäviä olematta pari, mutta on vaikea olla pari olematta ystäviä.

2. ”Muistatko”-keskustelut

Puhu säännöllisesti kaikesta yhdessä kokemastanne hyvästä. Näin luotte kertomusta suhteestanne ja pidätte sen elävänä molemmille. Ota valokuva-albumi ja katso vanhoja kuvia, ja kuunnelkaa musiikkia, joka tuo mieleen ihania yhteisiä muistoja. Erityisen tärkeää on puhua rakastumisen ajoista. Mikä sai aikaan sen, että kiinnyitte toisiinne? Miksi juuri teistä tuli pari?

3. Juttelu

”Me emme enää juttele keskenämme”, on yleinen valituksen aihe monilla kauan yhdessä olleilla. On vaikeaa saada langanpäästä kiinni, kun keskustelu on kuollut. Tärkeä neuvo on: ”Pitäkää keskustelu käynnissä!”

Huolehtikaa, että yhteys kumppaniin on lämmin. Englannissa on ilmaus ”to keep in touch”. Käyttäkää puhelinta, sähköpostia yms., jos olette poissa toistenne luota. Osoita kiinnostusta toista kohtaan kysymällä ja kuuntelemalla, muistamalla toisen kertomat asiat ja kysymällä, miten hänellä menee.

Kutsu kumppani maailmaasi kertomalla elämästäsi ja jakamalla mielipiteitäsi, ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Tällä tavoin kerrotte toisillenne, että ”olet minulle tärkeä, olen kiinnostunut sinusta, ja haluan sinut mukaan maailmaani”.

Innostakaa toisianne

Osa ihmisistä elää sen elämänohjeen mukaan että ”vaikeneminen on kultaa”. He eivät ymmärrä, että on tärkeää näyttää rakkautensa. Olenhan luonasi – eikös se riitä? Mutta me ihmiset tarvitsemme vahvistusta sille että merkitsemme jotain ja olemme hyviä.

Kohtaamme sekä työssä että vapaa-ajalla tarpeeksi ihmisiä, jotka eivät tahdo meidän parastamme. Voimme kokea vaikeita päiviä tai pulmallisia ristiriitoja. Sellaiset haasteet on helpompi sietää, kun kotona odottaa kumppani, joka rohkaisee, etsii hyviä puoliasi, kuuntelee ja etsii jotain hauskaa iloksesi. Voisitko sinä olla sellainen kumppani?

Kuinka osoitamme toisillemme rakkautta?

Ajattelemme usein, että rakkauden osoittamiseen tarvitaan isoja asioita. Täytyy matkustaa Prahaan tai ostaa timanttisormus. Onhan hemmottelu tietysti ihanaa, mutta jos arjessa ei ole pieniä rakkauden merkkejä, ne eivät paljoa paina.

Hyvältä tuntuu se, kun toinen katselee, mitä toinen tekee, ja lausuu kiitoksen. Se lämmittää, kun sivellään poskea. Se merkitsee paljon muttei maksa mitään, kun menee eteiseen tervehtimään toista suukolla. Vasta suihkusta tullut kumppani puhtailla lakanoilla voi monelle merkitä rakkaudenviestiä.

Toisen kunnioitusta osoittaa se, kun kertoo mihin menee ja milloin palaa. Voimme vahvistaa parisuhdetta tällaisilla pikkuasioilla. Osoitamme käytännössä, että rakastamme toisiamme ja olemme toisiamme varten.

Näyttäkää ylpeästi rakkautenne muille! Kulkekaa käsikkäin jalkakäytävällä tai suukottakaa toisianne kaupassa. Puhukaa toisesta ystävällisesti. On hauskaa kuulla kohteliaisuus rakkaaltaan, mutta ehkä vielä paremmalta tuntuu kuulla jonkun sanovan, että kumppanisi on sanonut sinusta jotain myönteistä. Tuemme toisiamme osoittamalla rakkautta.

Luokaa ylenpalttisesti myönteisiä tunteita

Rakkaussuhteessa tarvitsemme myös turvallisen tunteen, että toinen rakastaa ja haluaa olla luonamme. Turvallisuutta luo sen osoittaminen, että välittää toisesta. Kaikissa suhteissa on kielteisiä kausia: oikkuillaan, unohdellaan, sanotaan toiselle loukkaavia asioita. Jos on talletettu jotain positiivista tunnetilille, sellaisia kausia on helpompi hallita.

Tunnettu perheterapeutti ja parisuhdetutkija John Gottman on esittänyt, että tasapainoisen suhteen kannalta parin kesken pitäisi olla viisi myönteistä tapahtumaa yhtä kielteistä kohti. Kun tilille kartutetaan koko ajan tunnepääomaa, se ei joudu niin helposti miinukselle pimeiden hetkien aikana. Pienet päivittäiset positiiviset tapahtumat ovatkin tärkeä apu hyvälle parisuhteelle.

Rakkauden kieli

On monia keinoja tehdä talletuksia tunnetilille. Minulle tärkeä asia voi merkitä hänelle vähemmän. Gary Chapman kirjoitti kirjan rakkauden kielestä. Teos käsittelee sitä, kuinka osoitamme rakkautta. Hän jakaa rakkauden ilmauksemme viiteen luokkaan: rohkaisevat sanat, yhteinen aika, palvelukset, rakkauden lahjat ja fyysinen läheisyys.

Toisten on helppoa lausua suuria sanoja ja sirotella niitä ympärilleen. Toiset taas voivat tuntea yhtä lailla rakkautta vaikkeivät koskaan sano ”minä rakastan sinua”. Jos teillä kummallakaan ei ole suurta tarvetta kuulla näitä sanoja, voitte elää onnellisina ilman monia suhdetta pönkittäviä sanojakin. Teillä on ehkä jokin muu tapa osoittaa rakkauttanne.

Jos elämänkumppanillasi kuitenkin on erilainen rakkauden kieli kuin sinulla, se voi tuoda mukanaan haasteita. Saatat kokea, että saat tarvitsemaasi liian harvoin, etkä pane merkille kaikkea sitä hyvää, mitä saat osaksesi. Tärkeää ei ole olla samanlaisia vaan olla tiedostavia ja selkeitä sekä nähdä asioiden eteen vähän vaivaa.

Ota vastaan mitä saat

Ilmennettiinpä rakkautta miten tahansa, muista ottaa se vastaan. Jos kumppanisi sanoo ”Oletpa tänään upea!” ei ole avuksi, jos vastaat: ”Vai niin, ettenkö sitten ollutkaan eilen upea?”. Kiitä ystävällisistä sanoista, palveluksista ja lahjoista. Vastaa kyllä, jos toinen pyytää sinua mukaansa johonkin hauskaan. Vastaa samoin, jos saat hellyydenosoituksen. Huomaa se, mitä toinen tekee hyväksesi, ja koe itsesi rakastetuksi!

Teksti: Bjørk Matheasdatter ja Eiel Holten
Julkaistu alun perin Yhteiselämä: Kun parisuhde muuttuu vanhemmuudeksi -oppaassa
Copyright © 2011 Vaukirja

Kuva: iStockphoto

 

Lue myös:

Hyvä suhde – lahja lapselle

Odotuksia, toiveita ja tarpeita

Yksilönä, parina ja perheenä

Mitä mieltä olet artikkelista?