Mikko Rossi, 24, suunnitteli avovaimonsa kanssa perheen perustamista. Lopulta raskaus tärppäsi. Mikko näki avovaimonsa onnellisena. Tuoreet vanhemmat suunnittelivat menevänsä naimisiin ristiäisissä. Toisin kuitenkin kävi. Pian ristiäisten jälkeen perhe hajosi, ja tuolloin 3 kuukauden ikäinen Minea-tytär jäi isälle. Nyt tytär on 7 kuukautta, ja Mikko-isä on niin kiintynyt tyttäreensä, ettei malttaisi olla yhtä yötä pidempään lapsestaan erossa.

Viimeksi päivitetty 21.9.2016

Mikko paiski töitä aamupäivisin ja iltaisin lapsen syntymän jälkeen. Hän ehti viettää kahdenkeskistä aikaa lapsen kanssa vain muutamia tunteja.

Parisuhdetilanne meni ristiäisten jälkeen hyvin nopealla tempolla umpisolmuun syistä, joita Mikko ei halua jutussa käsitellä. Tilanne johti siihen, että nuori pari erosi ja vain 3 kuukautta vanha Minea-vauva jäi isälle. Lapsen äiti hoitaa tytärtään tällä hetkellä viikonloppuisin.

”Ymmärsin, että tytön hyvinvointi sekä perusarkiasiat olivat nyt lähestulkoon täysin minun vastuullani”, Mikko kertoo.

Isä ja tytär vääntävät välillä kättä nukkumaanmenosta. (Kuva: Mikon perhealbumi)

Vanhemuuden ensi metrit olivat valtava haaste tuoreelle isälle

”Olin aluksi paniikissa, koska kyseessä oli niin pieni vauva. Asuimme äitini luona noin kuukauden verran, minkä jälkeen sain oman kodin”, Mikko kertoo.

Omiin oloihin muuttaminen oli iso muutos.

”Tajusin vasta silloin, että tämä on nyt totta: minun täytyy pärjätä. Halaan aina iltaisin tytärtäni ja lupaan tytölle, että me kyllä pärjäämme”, Mikko sanoo.

Mikon tytär oli koliikkinen, joten isää ei päästetty tässäkään suhteessa helpolla.

”Valvoin öitä koliikin takia. Sitten hampaat alkoivat puhjeta. Nekin saivat meidät valvomaan”, Mikko kertoo.

Pikkutytön isä törmäsi myöhemmin myös muihin, astetta kevyempiin haasteisiin.

”Isällä on välillä hankala valita tytön vaatteita, että mikä vaate sopii minkä kanssa, koska minun ei ole aiemmin tarvinnut semmoisia miettiä”, Mikko huomauttaa pilke silmäkulmassa.

Aamupäivällä käydään välillä mummolassa

Isä ja tytär heräävät aamulla kello 7—8 aikoihin.

”Minea antaa minun juoda aamukahvit. Hän yleensä leikkii puoli tuntia aamulla. Sitten syömme aamupuuron”, Mikko kuvailee.

Aamupalan jälkeen isä ja tytär lähtevät usein kaupoille. Välillä he käyvät palvelukodissa isomummoa ja enoa tervehtimässä.

”Aion opettaa tytölle, että vanhempia ihmisiä kunnioitetaan. Niitä autetaan, ketkä apua tarvitsevat”, Mikko kertoo.

Aamupäiväreissujen jälkeen on jo lounas- ja päiväuniaika. Usein myös isi simahtaa päiväunille.

Minea ja Mikko vierailevat usein isomummon luona. (Kuva: Mikon perhealbumi)

Unten jälkeen leikit jatkuvat ystävien luona

”Iltapäivällä käymme usein kavereiden luona kahvittelemassa ja leikkimässä. On hienoa seurata, kuinka tyttö kehittyy ja kuinka sosiaalinen hän on vierailuillakin”, Mikko kertoo.

Kello 19 aletaan valmistautua nukkumaan. Iltaruuaksi on yleensä puuroa ja maitoa.

”Noin kello 20 luen tytölle iltarukouksen, annan hyvänyön pusut ja laitan maidon kanssa nukkumaan. Joskus tyttö asettuu hyvin omaan sänkyynsä. Joskus taas saamme tapella 15 minuutista kahteen tuntiin”, Mikko kertoo.

Moni ihmettelee Mikon pärjäämistä

Vauvan kanssa yksin jäänyt isä ei ole kovin tyypillinen tapaus. Lapsestaan huolta pitävä isä saakin paljon positiivista palautetta osakseen.

”Moni nostaa hattua sille, kuinka hyvin olen pärjännyt tytön kanssa. Se auttaa minua jaksamaan ja panostamaan vielä enemmän meidän elämäämme”, Mikko kertoo.

Mikko saa apua vanhemmuuteen omalta äidiltään, ystäviltään sekä sosiaalitoimelta. Perhetyöntekijä käy kerran viikossa hoitamassa tyttöä muutaman tunnin ajan, niin että Mikko saa hoidettua omia asioitaan.

”Vuodenvaihteen jälkeen pyrin lähtemään työelämään. Olen itse köyhästä yksinhuoltajaperheestä, eikä minulla ollut mahdollisuuksia harrastaa. Haluan, että minun tytölläni on erilaisia harrastusmahdollisuuksia, joita minulla ei koskaan ollut. Haluan, että tytöltäni ei puuttuisi mitään”, Mikko sanoo.

Juttua muokattu 21.9.2016 klo 13.09: Termi yksinhuoltajuus muutettu lähivanhemmuudeksi.

Mitä mieltä olet artikkelista?