Kun Kaisa tapasi miehensä Karrin, mies oli jo eronnut. Koska miehellä oli kaksi lasta entisestä liitosta, Kaisa suostui muuttamaan uudelle paikkakunnalle. Hän osti puolet uuden miehensä ja tämän entisen puolison yhteisestä asunnosta. Karrin ja hänen entisen vaimonsa, Mirkan, kiristyneet välit tulivat kaupan päälle.

”Mieheni on rakentanut meidän nykyisen talon exänsä kanssa. Ostin exän talosta pihalle, sillä se tuntui lasten kannalta järkevältä”, Kaisa kertoo.

Kaisa pääsi asumaan uuden miehensä Karrin kanssa, eikä lasten tarvinnut muuttaa uuteen taloon tai vaihtaa päiväkotia. Karrilla ja tämän entisellä puolisolla, Mirkalla, on yhteishuoltajuus.

Uusi vanhempi, uudet säännöt

”Kun tulin taloon, se oli kaikkien muiden koti paitsi minun. Oma sopeutumiseni vaati aikaa. Perhe oli tottunut toimimaan tässä talossa tietyllä tavalla. En halunnut, että asiat hoituvat samalla tavalla. Lapset eivät saaneet esimerkiksi enää jättää vaatteitaan lattioille lojumaan”, Kaisa kertoo.

Muutokset tuottivat muutaman riitatilanteen, sillä Kaisan toimintatavat olivat lapsille uusia.

”Helposti tulee ongelmia, kun toisaalla ollaan lepsuja. Tavarat saavat Mirkan luona pudota minne sattuu, maitopurkit saavat jäädä pöydälle. Minä olen näissä asioissa tiukempi”, Kaisa kertoo.

Onneksi Karri ymmärsi heti alkuvaiheessa, että Kaisan täytyy saada ottaa tila haltuunsa.

”Minun puoleltani oli iso myönnytys, että suostuin muuttamaan miehen ex-vaimonsa kanssa rakentamaan taloon. Siksi minun piti saada tehdä talossa asiat omalla tavallani. Halusin myös, että talo olisi enemmän minun näköiseni. Niinpä maalasin seiniä ja järjestelin esimerkiksi haarukat ja veitset eri laatikkoon”, Kaisa kertoo.

Jopa Mirkan istuttama kukkapenkki sai Kaisan ärsyyntyneeksi. Kukat muistuttavat edelleen Kaisaa siitä, miten Mirka hyökkäsi syytöksillään myös hänen kimppuunsa.

Ex-vaimo ei kestänyt perheonnea

Mirka tuntui syyttävän Kaisaa epäonnistuneesta liitostaan. Tämä tuntui Kaisasta epäreilulta.

”Hän purki omaa pahaa oloaan meihin, kun ei halunnut Karrin olevan onnellinen. Hän oli itse lähtenyt suhteesta toisen miehen matkaan, mutta tämä suhde oli sittemmin kariutunut”, Kaisa kertoo.

Mirka piti yllä riitaa jatkuvilla puhelinsoitoilla ja tekstiviesteillä. Karri joutui esimerkiksi vastaamaan koviin syytöksiin.

”Mirka syytti Karria siitä, että me olisimme tavanneet jo heidän yhdessäolon aikana. Se ei ollut totta. Hän piti minua huonona ihmisenä, eikä halunnut, että minä olisin hänen lastensa kanssa tekemisissä”, Kaisa kertoo.

Toisaalta Mirka ei halunnut olla yksinhuoltaja. Hänen toiveenaan oli, että Karri pitäisi lapset kurissa jopa silloin kun oli Mirkan vuoro olla lasten kanssa.

”Mirka saattoi soittaa Karrille aivan yllättäen ja pyytää häntä viemään poikaa treeneihin, koska poika kiukutteli ja oli lukinnut itsensä vessaan. Tällainen rasitti meidän parisuhdettamme. Onneksi tilanne on nyt parantunut”, Kaisa kertoo.

Uusi vauva laittoi riidan poikki

Pian muuton jälkeen Kaisa huomasi olevansa raskaana.

”Pelkäsin, että Mirka saa raivarin, kun hän saa kuulla asiasta. Mutta hän reagoi täysin päinvastaisesti. Syyttely ja riitely alkoi hiipua uutisen jälkeen”, Kaisa kertoo.

Vauvauutinen oli todennäköisesti viimeinen niitti vanhalle suhteelle. Paluuta entiseen ei enää ollut.

”Hän ymmärsi, ettei ole tässä kuviossa enää mukana”, Kaisa huomauttaa.

Yksi uusperheitä rasittava haaste on saada eri perheistä tulevat lapset toimimaan yhtenä perheenä. Kaisan ja Karrin yhteisellä lapsella on yli kuuden vuoden ikäero perheen muihin lapsiin.

”Isommat lapset ottivat oikein hyvin vauvan vastaan. Uusi perheenjäsen on ollut kaikille hyvin rakas. Jos kasvatan omaa lastani tiukemmalla otteella, lapset eivät huomaa sitä, kun ikäeroa on kuitenkin niin paljon”, Kaisa pohtii.

Lapsetkin kyllästyivät riitoihin

”Karrin lapset ovat ottaneet minut vastaan tosi hyvin. Tykkään lapsista. Ehkä sillä on merkitystä, että itse olen suhtautunut mieheni lapsiin positiivisesti, niin olen saanut samaa takaisin”, Kaisa pohtii.

Lapset ovat myös olleet tyytyväisiä, kun heidän ei enää tarvitse kuunnella riitoja.

”Ehkäpä lapset ovat huomanneet, että isä on iloisempi, kun minä olen täällä. Sen sijaan että kotona riideltäisiin, isä onkin iloinen, vaikka vierellä onkin uusi nainen”, Kaisa pohtii.

Muutaman vuoden aikana on tapahtunut myös muutoksia Mirkan suhtautumisessa Kaisaan.

”Olen kuullut välikäden kautta, että Mirka on sanonut lasten pitävän minusta”, Kaisa kertoo.

Artikkelissa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.

Mitä mieltä olet artikkelista?