Päiväkodeissa törmää useisiin eri tyyppisiin vanhempiin – tunnistatko sinä nämä? Kuka heistä olet itse?

Viimeksi päivitetty 3.8.2021

1. Anni/Ari Arjensankari

Lapsen vaatteet on varustettu persoonallisilla nimitarroilla jo kahta viikkoa ennen hoidon aloitusta. Sisävaatteiden lisäksi tossut, välikausivaatteet ja erilaiset sormikkaat ja kintaat odottavat valmiina – ja ne sopivat sävyltään toisiinsa. Paperit ja verkkolomakkeet on täytetty ja aika hammastarkastukseen varattu. Ensimmäisen hoitoviikon jälkeen tämä vanhempi muistaa kaikki hoitajat etunimeltä.

Tunnistaa lausahduksesta: ”Joko vanhempainyhdistyksen vastuuhenkilöt on valittu?”

2. Riina/Risto Rykmentti

Siirtymä päivähoitorutiineihin ei tuo suurtakaan muutosta elämään, sillä tässä perheessä vuorokausirytmistä pidetään tarkasti kiinni! Tulevan viikon ruoat on aina etukäteen suunniteltu, ja kaupassa käydään kerran viikossa. Seuraavan vaatekoon vaatekerta odottaa lapsen kasvamista valmiina vaatekaapin ylähyllyllä. Jääkaapin ovessa on siivouslista, josta jokainen voi tarkastaa omat päivittäiset tehtävänsä.

Tunnistaa lausahduksesta: ”Kivaa päivää muru! Tulen hakemaan sua 16.07!”

3. Sanni/Sakari Selviytyjä

Tämä vanhempi yrittää parhaansa ja luottaa siihen, että kaikki kyllä järjestyy jotenkin. Ja yleensä järjestyykin. Hän kurvaa päivähoidon pihaan viimeisellä minuutilla, sillä aamu oli kaikille vaikea ja avaimetkin hukassa. Lapset toisaalta oppivat pienestä pitäen joustavuutta ja spontaaniutta, sillä jokainen päivä on mahdollisuus: kukaan ei vielä tiedä, mitä illalla tapahtuu!

Tunnistaa lausahduksesta: ”Siis oliko tänään eväspäivä?”

4. Hanna/Harri Harrastaja

Perheellä on yhteinen harrastus, ja se ei jää kenellekään epäselväksi. Yhtenevä ”skenenmukainen” vaatetus sekä aikuisilla että lapsilla ja harrastuksen parissa kuluva vapaa-aika hitsaavat tämän porukan tiiviisti yhteen – ehkä kyseessä on harrastuksen lisäksi myös perheen elinkeino? Lapset kasvavat pienestä pitäen mukaan yhteisöön.

Tunnistaa lausahduksesta: ”Ootas, mä katson mahtuuko meidän kalenteriin!”

5. Niina/Niko Ninja

Hän joko liikkuu käytävillä täysin eri aikaan kuin muut tai käyttää näkymättömyysviittaa. Todistetusti hänen lapsensa on samassa päivähoitopaikassa, ehkä jopa samassa ryhmässä kuin omasi – mutta sinulla ei ole aavistustakaan miltä hän näyttää. Onko hän töissä maanpuolustuksessa tai uusimpia kybervempaimia kehittävässä laboratoriossa? Kukaan ei tiedä.

Tunnistaa (muitten) lausahduksesta: ”Ai Elias onkin jo haettu…?”

Mitä mieltä olet artikkelista?