Miltä kuulostaa naisparin biologinen lapsi? Entäpä miesparin oma jälkikatras? Homoparit saattavat pystyä lisääntymään tulevaisuudessa solubiologian avulla.

Viimeksi päivitetty 6.9.2010

”Kultaseni, tehtäisiinkö yhdessä lapsi?”Professori Karim Nayernia Newcastlen yliopiston Ihmisgenetiikan Instituutista on onnistunut tekemään kantasoluista keinotekoisia siittiöitä. Kantasolut ovat sikiövaiheessa esiintyvä solumuoto, jonka voi ohjelmoida miksi tahansa ihmiskehossa esiintyväksi soluksi – ainakin teoriassa.

Nayernian työryhmä on jo onnistunut hedelmöittämään hiiren keinotekoisilla siittiöillä. Poikasilla oli kuitenkin geneettisiä vikoja. Keinotekoisia siittiösoluja ei vielä ole käytetty ihmisen hedelmöittämiseen, eikä tutkimusryhmällä ole siihen lupaa.

Kantasolulisääntymisestä olisi apua miehille, joiden siittiöt eivät pysty hedelmöittämään. On myös toinen – huomattavasti suurempi – ryhmä, jota kantasolulisääntyminen kiinnostaa.

 

Lapsia naispareille?

Kahden naisen välinen biologinen lapsi olisi mahdollinen, jos toisen naisen kantasoluista onnistuttaisiin tekemään toimivaa spermaa. Naisten siittiöiden rakentelussa ollaan kuitenkin vasta lastenkengissä.

Kahden X-kromosomin läsnäolo solussa on ongelma. Toinen X-kromosomeista pitäisi vaientaa. Siittiö tarvitsee myös osia Y-kromosomista, jotta se pystyttäisiin kehittämään meioosissa hedelmöittämiseen kykeneväksi soluksi. Professori Nayernia pitää kahden naisen välistä hedelmöitystä kuitenkin mahdollisena, vaikka epäilijöitä ja moralisoijia riittää.

Nayernian tutkimusryhmä on nimittäin onnistunut luomaan alkeissiittiön naisen selkäydinsoluista. Yllä mainittuja ongelmia ei kuitenkaan ole vielä ratkaistu, eikä näin ollen spermaa voida edes teoriassa käyttää hedelmöityksessä.

Tällä hetkellä tutkimusryhmä odottaa eettisen lautakunnan lupaa tehdä lisätutkimusta naisten alkiosoluista kehitetyllä spermalla.

 

Miehille kaikki on helppoa

Kahden miehen välinen biologinen lapsi saattaa olla solubiologisesti helpompi toteuttaa, vaikka se kuulostaa siltä kaikkein hankalimmalta jutulta. Munasoluja voi nimittäin tuottaa miehen kantasoluista ilman yllä mainittuja kromosomiongelmia.

Brasilialainen solubiologi Irina Kerkis on onnistunut tuottamaan munasolun uroshiiren kantasoluista. Tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä osoittaneet, että keinotekoista munasolua voitaisiin käyttää lisääntymiseen.

Kahden miehen biologinen lapsi tarvitsisi tietysti kohdun. Näin ollen siinä missä naiset voisivat todella lisääntyä keskenään, on miesten välinen vauva aina naisen kannettava.

Teksti: Jarkko Uro

Lähteet:

Telegraph: Sperm cells created from female embryo

 

Oasin journals: Babies without men

 

YLE: Brittitutkijat kehittävät keinospermaa

 

Lue myös:

Perheet sateenkaaren väreissä

Lahjasoluilla matkan alkuun

Yhden siittiön tehtävä

Mitä mieltä olet artikkelista?