Jos olisi mahdollista, valitsisitko lapsen sukupuolen? Haluaisitko lapsellesi mieluummin tummat vai vaaleat hiukset? Entäpä ottaisitko ainoastaan heterolapsen?

Viimeksi päivitetty 22.9.2010

Yhdysvaltalainen hedelmällisyysklinikka yritti tarjota asiakkailleen mahdollisuutta valita tulevan lapsen silmän ja hiusten värin vuonna 2009. Tarjous aiheutti kuitenkin moraalista paheksuntaa ja mahdollisuus poistettiin.


 

 


Ihmisen geenimanipuloiminen asettaa useita eettisiä ongelmia. Englannissa kiisteltiin vuonna 2007 siitä, onko kuuroilla periaatteellinen oikeus valita kuuro lapsi IVF-hedelmöityksen yhteydessä.

Vuonna 2008 Englannissa voimaan astunut hedelmöityshoitolaki mahdollistaa muun muassa kehitysvammaisten alkioiden pois valikoimisen. Kuuroja alkioita ja näin ollen ylipäätänsä kuuroutta voidaan näin ollen seuloa. Lain mukaan olisi kuitenkin laitonta valita tarkoituksella kuuroksi kehittyvä alkio IVF-hedelmöityksessä.

Pelastajalapsi

Sama laki antaa perheille mahdollisuuden tuottaa ”pelastaja lapsen”. Tällä tarkoitetaan, että IVF-valikoinnin avulla äitiin siirretään sellainen alkio, jonka kudostyyppi vastaa saman perheen sairaan lapsen kudostyyppiä. Kun lapsi on syntynyt, hänen selkäydinkudosta käytetään toisen lapsen pelastamiseen.

Kantasolusiirtoja käytetään vakavien sairauksien kuten esimerkiksi leukemian ja harvinaisen geneettisen anemian hoitomuotona. Hoitomuodolla on korkeat riskit, eikä kantasolusiirtoja tehdä, ellei sairaus ole hengenvaarallinen.

Suomessa IVF-valikointeja saa tehdä ainoastaan syntyvän lapsen terveyden takia.

”Olemme tehneet muutamia tällaisia IVF-hoitoja, jos pariskunnan toisella osapuolella en ollut jokin rakenteellinen kromosomipoikkeama, joka voi periytyä lapselle”, Felicitas-klinikan laboratoriojohtaja Ann-Marie Nordström sanoo.

Kohtuun siirrettävän alkion DNA on siis tarkastettu periytyvän sairauden varalta. Pelastajalapsia Suomen hedelmöityshoitolaki ei kuitenkaan salli.

Tytöistä heterokotiäitejä

Yhdysvalloissa tieteilijät ovat onnistuneet geenimanipuloimaan hiiristä joko homoseksuaaleja tai heteroita. Tutkimus ei vielä osoita, että sama voitaisiin tehdä ihmisille.

Herää kuitenkin kysymys, voiko vanhemmat tulevaisuudessa valita lapsen seksuaalisen orientaation? Jo tällä hetkellä yhdysvaltalainen lääkäri Maria New antaa äideille lääkettä, deksametasonia, jonka hän väittää estävän äitejä synnyttämästä lesbotyttäriä.

Lääkehoidossa on selkeän homovastaisuuden lisäksi myös muita räikeitä ongelmia. Lääkeen nimittäin sanotaan vaikuttavan tyttöjen uravalintoihin. Dexametasonia sikiöaikana saaneen lapsen pitäisi New’n mukaan valita aikuisena naisellinen ammatti. Lääkkeen käyttö raskaana ei ole yhdysvaltojen lääketurvallisuudesta vastaavan FDA:n hyväksymää toimintaa.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

Lähteet:

Discover Magazine: Genetic switch makes female mice try to mate with other females
IO9: A drug for pregnant women that prevents lesbian daughters
Designer children
Time: Deaf demand right to designer deaf children
The human tissue and embryo bill

Lue myös:

Sijaissynnyttajia haetaan ulkomailta
IVF-matkailu Intiaan kasvattaa suosiotaan
Mikroinjektiolla syntyy enemman tyttoja kuin poikia

Mitä mieltä olet artikkelista?