Vanhemmat toimivat lapsille esimerkkinä kaikessa. Siksi kannattaakin pohtia, millaista ympäristötietoisuutta lapsilleen haluaa välittää – lapsena opitut tavat jatkuvat helposti aikuisuudessakin.

Viimeksi päivitetty 16.4.2025

 



 

Vanhemmuus ei ole vain huolenpitoa nykyhetkessä – se on myös vastuun kantamista tulevasta. Lapsemme elävät tässä maailmassa vielä pitkään meidän jälkeemme, ja siksi on tärkeää pohtia, millaisia valintoja arjessa teemme tai millaisen ympäristön sekä ajattelutavan heille jätämme. 

Ekologisten valintojen tekemisen ei tarvitse olla kallista tai vaivalloista. Jo yksinkertaisilla, pienillä teoilla on mahdollista muuttaa kulutustottumuksiaan kestävämpään suuntaan – ja mikä tärkeintä, opettaa ympäristöystävällisten valintojen tekemistä myös lapsille.

Vaihda pesuaineet kemikaalittomiin vaihtoehtoihin.

Kotona altistutaan päivittäin jos jonkinlaisille kemikaaleille esimerkiksi astian- ja pyykinpesun sekä siivouksen muodossa. Pikkulasten vikkeliin sormiin päätyessään pesuaineet ovat hengenvaarallisia, ja voivat aiheuttaa pahoja reaktioita myös ulkoisesti käytettynä. Kemikaalivapaisiin pesuaineisiin siirtyminen on siis paitsi turvallisempaa ympäristölle, myös lapselle. Vauvojenkin vaatteet suositellaan pestävän mahdollisimman allergiavapailla ja hellävaraisilla tuotteilla, joten miksi samaa käytäntöä ei laajentaisi koko perheeseen? 

Hanki vain tarpeeseen.

Leluja on maailma pullollaan – tarvitseeko lapsi oikeasti niin paljon? Ja vaikka vauvanvaatteet ovatkin suloisia, niitäkään ei kannata ostaa vain kaapin täytteeksi. Pienet lapset kasvavat niin nopeaa vauhtia, että moni vaate saattaa jäädä kokonaan käyttämättä! Vaatteiden monikäyttöisyyttä on muutenkin hyvä pohtia: esimerkiksi Suomeen Amerikasta kantautunut christmas sweater eli jouluvillapaita on tästä hyvä esimerkki. Tarvitaanko vaatekaappiin todella vaatetta, jota käytetään vain kerran vuodessa yhtenä tai kahtena päivänä?

Suosi lähiruokaa ja luomua.

Mikäli mahdollista, valitse ostoskoriin kotimaista, luomua ja lähiruokaa. Lapsiperheen kauppaostoksiin rahaa kuluu kuin huomaamatta, joten on ymmärrettävää, jos kaikkien tuotteiden suhteen ei pysty tekemään kaikista ekologisimpia valintoja. Aloita kuitenkin pienestä: suosi sesonkiajattelua ja ota periaatteeksi hankkia vaikkapa edes yksi tuoteryhmä luomuna tai kotimaisena. Kesäaikaan toreilta saa yllättävänkin edullisesti kotimaisia, lähellä tuotettuja vihanneksia.

Käytä julkisia aina kun mahdollista.

Suosi julkisia tai esimerkiksi polkupyöräilyä autoilun sijaan aina, kun se on mahdollista. Maaseudulla välimatkat voivat olla pitkiä eikä julkisia välttämättä liiku, mutta kaupungeissa julkisilla tai polkupyöräillen perille pääsee usein jopa nopeammin kuin autolla ruuhkassa ajaessa.

Kaiken ei tarvitse olla uutta.

Kirpputorivaatteiden maine on vuosien saatossa muuttunut, ja nykyään second hand -vaatteiden käyttö on aivan arkipäivää. Kirpputorikiertelyn sijaan ostoksia voi tehdä myös netissä, mikä voi olla helpompi vaihtoehto kiireisen lapsiarjen keskellä. Lisäksi käytettyjen vaatteiden ostaminen on usein edullisempaa kuin uusien, joten kestävän valinnan lisäksi säästät myös rahaa.

Yhteiskäyttötavarat kunniaan.

Tarvitseeko kaikkea omistaa itse, vai riittäisikö jonkin tavaran lainaaminen silloin tällöin? Tuttavaperheiden tai naapureiden kanssa voi hankkia esimerkiksi yhteisiä pihapelejä tai harrastusvälineitä, kuten jalkapalloja, sulkapallosettejä tai pulkkia.

Suosi kotimaanmatkailua.

Lentomatkustaminen aiheuttaa valtavasti päästöjä, ja nelihenkisenkin perheen lentoliput rasittavat nopeasti kukkaroa. Ja vaikka itse kohteessa olisikin edullisempaa, esimerkiksi monet hotellit ovat kansainvälisiä yrityksiä, joiden tuotoista vain pieni osa jää kyseiseen maahan. Vaikka Suomessa ei olekaan trooppista ilmastoa tai upeita vuoristojonoja, löytyy kotimaastakin paljon nähtävää ja koettavaa! Pienelle lapselle yksinkertaisetkin asiat tarjoavat suuria elämyksiä – jo kotieläinpuisto, mökkiviikonloppu tai metsäretki voivat olla paljon suurempi juttu kuin vaikkapa päivä huvipuistossa. Tärkeintä ei ole kohde, vaan se, että lapsen kanssa vietetään aikaa ja ollaan aidosti läsnä.

Kierrätä hyväkuntoiset vaatteet ja muut tavarat.

Hyväkuntoiset vaatteet, lelut, kengät ja muut tarpeettomaksi jääneet tavarat kannattaa laittaa kiertoon. Kirpputorimyynneillä kasaan voi saada suurenkin summan, mutta mikäli kiinnostusta tai aikaa ei tällaiseen ole, voit myös laittaa hyvän kiertoon lahjoittamalla tavarat esimerkiksi Hope ry:lle. Yhdistys tukee vähävaraisia tai kriisin kokeneita perheitä vaate- ja tavaralahjoitusten muodossa. 

Ekologisuus ei vaadi täydellisyyttä

Pienten lasten vanhemmilla on usein kädet täynnä, eikä joka hetki ehdi valita “parasta mahdollista vaihtoehtoa”. Se on täysin ok. Jokainen pieni teko, kuten vesihanan sulkeminen hampaiden harjauksen tai vaipanvaihdon aikana, on askel oikeaan suuntaan.

Roskien lajittelu on helppo askel kohti ekologisempaa arkea, ja siitä innostuvat usein lapsetkin, etenkin jos sen naamioi leikiksi.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?