Alisha Harris pohti Slate-lehden kolumnissa, minkälaisia ongelmia valkoisen joulupukin tarina aiheuttaa tummaihoisille lapsille. Harris ehdottaa kieli poskella, että joulupukki pitäisi vaihtaa pingviiniksi. Kaikki eivät pitäneet ehdotuksesta. Foxin uutistoimittaja julistaa lapsille, että joulupukki ja Jeesus ovat valkoihoisia.

Viimeksi päivitetty 17.12.2013

”Kaikilla lapsille jotka katselette tätä kotona: joulupukki on valkoihoinen. Kolumnisti esittää, että meillä pitäisi olla myös tummaihoisia joulupukkeja. Mutta joulupukki on sitä, mitä se on”, Foxin uutistoimittaja Megyn Kelly sanoo ohjelmassaan.Samalla Kelly lipsauttaa, että myös historiallinen Jeesus olisi ollut valkoihoinen. Nykytiedon valossa Jeesus oli tummaihoinen.

Lue myös: ”Laiskat lehmät ulos talosta” – Vihapuhe syyllistää äitejä

Kreikkalainen hyväntekijä

Kapitalistisen joulun ikoni, lahjoja jakava joulupukki perustuu 300-luvulla eläneen piispan, Pyhän Nikolauksen tarinaan. Nikolaus toimi piispana Myrassa, nykyisen Turkin alueella. Hän oli vauras ja antelias mies, joka jakoi elämänsä aikana paljon lahjoja. Piispa oli kotoisin Kreikasta.

Vaikka kreikkalainen alkupukki ei ollut aivan musta iholtaan, todennäköisesti lämpimällä seudulla eläneen Pyhän Nikolauksen hipiä oli pohjoisten kansojen ihosävyä tummempi.

Lue myös: Perheväkivalta: ”Hae apua jo ennen joulua” 

Filosofi: Älä huijaa lastasi!

Filosofian tohtori David Kyle Johnson huomauttaa Psychology Today -lehdessä, ettei joulupukkivaletta pitäisi ylläpitää laisinkaan.

Hänen mukaansa valheella ei ole perusteluja. Valehteleminen lapselle voi myös vahingoittaa vanhempien uskottavuutta lasten silmissä. Kaiken lisäksi Johnson sanoo, että joulupukkitarina saa lapset toimivaan väärin motiivein. Kiltti kun pitäisi olla ihan muiden ihmisten ja itsensä vuoksi eikä lahjojen kiilto silmissä.

Lähde: Psychology Today 

 
Kaljaa litkivä nuuttipukki

Suomalainen joulupukki-sana ei viittaa laisinkaan Pyhään Nikolaukseen. Suomessa joulupukki kun oli nimensä mukaisesti urosvuohi. Suomalainen joulupukki ei alun perin ollut pullea hymistelijä, vaan pikemminkin kotiin tunkeutuva räyhääjä.

Sarviin ja tuohinaamioon pukeutuneet nuuttipukit kiersivät taloja joulunaikoihin ja kerjäsivät syötävää ja ryyppyjä. Pukit eivät tuoneet lapsille lahjoja, vaan pikemminkin pelottelivat talon pikkuisia.

Lue myös: Äitiyslomalta kyykytyksen kohteeksi 

Tarina elää jatkuvasti

”Miten muutat kesken perinnettä joulupukin valkoisesta mustaksi”, Kelly peräänkuuluttaa ohjelmassaan.

Ohjelman vieraat myhäilevät, ettei muutosta voi tehdä. Silti historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten tarinat elävät kulttuurien muuttuessa. Tämän todistaa suomalainen joulupukki, joka on kokenut muodonmuutoksen keppostelevasta miesvuohesta porokyydillä ajelevaksi sedäksi.

Lähteet: Slate, Tieteen kuvalehti 

Mitä mieltä olet artikkelista?