Maria ajatteli pitkään, ettei hän koskaan menisi naimisiin. Mieli alkoi muuttua sen jälkeen, kun hän tapasi nykyisen puolisonsa. Häitä juhlittiin 8 kuukautta sitten, ja tämän viikon blogitekstissään Maria muistelee, miten järjestelyt sujuivat – ja mitä hän itse projektista oppi.

Viimeksi päivitetty 5.3.2024

OLIN joskus nuorempana ajatellut, etten todennäköisesti koskaan mene naimisiin. Pidin avioliittoa naiivina ajatuksena ja tilastot myös puhuivat sen kannattavuudesta, koska puolet avioliitoistahan johtavat eroon. Toisaalta saman kolikon kääntöpuolena kimmelsi se, että puolet avioliitoista kuitenkin onnistuu!


 


Mieleni avioliitosta muuttui lopulta tavattuani nykyisen puolisoni. Aloin vaivihkaa katsella kauniita sormuksia, pohtia mahdollisen hääjuhlan järjestämistä ja sukunimi-asioita.

Minua kosittiin meille molemmille tärkeässä paikassa Saimaan rannalla neljä vuotta sitten – ja kosinnasta kolme vuotta myöhemmin vietettiin meidän häitä.

Mieleni avioliitosta muuttui lopulta tavattuani nykyisen puolisoni.

Näin 8 kuukautta häiden jälkeen voin yhä sanoa, että häiden järjestäminen on kerrassaan ihana, hullu, hermoja raastava ja säästöjä vievä projekti toteutettavaksi.

Päätimme pitää hääjuhlat, koska halusimme viettää rakkauden juhlaa kaikkien meille tärkeiden ihmisten kanssa. Halusimme pitää hääjuhlat myös tietysti itsemme takia, jotta meillä olisi muisteltavaa ja kauniita kuvia katseltavana sitten kiikkustuolissa.

TÄRKEIMPÄNÄ tavoitteena oli järjestää häät erityisesti ekologisuutta ajatellen. Lähes kaikki oli second handia, mukaan lukien hääpukuni huntuineen päivineen, pöytäliinat, hääkaaren kankaat, pöytänumerot, kukkamaljakot, taulut ja kynttilät.

Appiukkoni teki koivukiekot mökillä puusta, joka oli ollut määrä kaataa kuitenkin tien vierestä. Aviopuolisoni puku vuokrattiin ja hääkaari lainattiin ystävältäni.

Lähes kaikki oli second handia.

Morsiuskimppu, kaasojen kukkakimput ja heittokimppu tulivat hävikkikukkia tarjoavasta liikkeestä. Eucalyptukset ja harsokukat pöytiin ja muuhun koristeluun haettiin kaasojen kanssa hyvään tuuriin luottaen tarjoushinnalla edellisenä päivänä paikallisesta tavaratalosta.

Uutena hankittiin molemmille vihkisormukset, vieraskirja ja kaitaliinat. Budjetti valikoitui melko tyypilliseksi hääbudjektiksi Suomessa ja siihen sisällytettiin myös sormukset ja hääpuvut. Budjetti ylittyi lopulta suunnitellusta noin sormusten ja hääpukujen verran.

”Budjetti ylittyi lopulta suunnitellusta noin sormusten ja hääpukujen verran”, Maria muistelee. (Kuva: Ketrin Vali)

JOKAISISSA häissä on kuitenkin jotain, jonka (ainakin morsian) tekisi toisin – ja näin se oli valitettavasti näissäkin häissä. Näistä asioista kaikki liittyvät pinnallisiin asioihin, minkä tiedostan olevan aivan älytöntä.

Ensinnäkin, olisi ollut hyvä olla edes vähän bridezilla kampaamossa, jotta kampaus olisi ollut omannäköinen ja pysynyt paikoillaan kuvien ottamisen aikana.

Olisi ollut järkevää kokeilla hääpukua vannehameen kanssa, koska hääpuku olisi ollut parempi ilman sitä.

Toisekseen, olisin ottanut ainakin yhden kaasoistani kuvauksiin varmistamaan, että hiukset pysyvät tuulisessa merenrannassa paikoillaan.

Olisi myös ollut järkevää kokeilla hääpukua vannehameen kanssa, koska hääpuku olisi ollut parempi ilman sitä.

Kuitenkin tärkeimpänä eli neljäntenä asiana olisin ehdottomasti nukkunut enemmän kuin kolme tuntia edellisenä yönä!

OLEN onnellinen, että häiden tunnelma ja aikataulu olivat rentoja, lähes kaikki vieraat pääsivät paikalle, vihkiminen oli meidän näköinen, suuret linjat pitopalveluineen ja ohjelmineen onnistuivat, saatiin ihania hääkuvia ja videoita, pöytäjärjestys oli toimiva, bändi viihdytti vieraita ja aurinkokin paistoi koko hääpäivän muuten sateisen viikon keskellä.

Opin itsestäni yllättävän paljon häiden järjestämisen aikana ja tavoitteeni onkin tulevaisuudessa höllätä hieman omia vaatimuksiani.

Aviopuolisoni mielestä onneksi kaikki meni lähes täydellisesti, eikä hän muuttaisi häistä mitään. Tämä kertoo paitsi ihanasta aviopuolisostani, niin myös omasta taipumuksestani kiinnittää joihinkin yksityiskohtiin liikaa huomiota.

Opin itsestäni yllättävän paljon häiden järjestämisen aikana ja tavoitteeni onkin tulevaisuudessa höllätä hieman omia vaatimuksiani. Uskon, että tällä on myös suostuisia vaikutuksia tuoreeseen avioliittoon ihan jokaisen avioparin kohdalla.

VINKKEJÄ kaipaavalle neuvoisin näin jälkikäteen, ettei hääjärjestelyistä stressaamista kannata aloittaa vielä vuotta aiemmin – sen ehtii lähempänäkin. Saatiin lopulta yllättävän nopeasti pakettiin hoidettavat asiat ja yhdessä suunnitteleminen ja tekeminen oli tehokasta.

Meillä hääjärjestelyjä helpotti erityisesti yhteinen, reaaliaikaan päivittyvä muistilista hoidettavista asioista – ja budjetin pysymisessä auttoi lisäksi erillinen hääsovellus!

Hääjärjestelyistä stressaamista ei kannata aloittaa vielä vuotta aiemmin – sen ehtii lähempänäkin

Häitään suunnitteleville neuvoisin myös valitsemaan häätiimin niin, että tiedät heidän olevan aidosti innoissaan häistä.

Juhlahumussa täysillä mukana olleet kaasot ja bestmanit pitivät hääjuhlat kasassa, auttoivat käytännön asioissa ja olivat myös henkisenä tukena tuona tärkeänä päivänä.

Kuulimme myös jälkikäteen, että varsinaisena hääpäivänä oli joitain behind the scenes -tyyppisiä tapahtumia, joissa he osasivat luovia niin sujuvasti, ettei meillä ollut siitä mitään aavistusta!

Tärkeintä häissä? Rakkauden juhlistaminen, tärkeimpien ihmisten ympäröimänä! (Kuva: Ketrin Vali)

HÄIDEN suunnitteluun – ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin – sopii mielestäni hyvin yksi kauneimpia lauseita vihkivalastamme: ”Yhdessä olette vahvempia kuin erikseen.”

Suunnittelussa ja asioiden toteuttamisessa on tärkeää huomioida tuleva aviopuoliso.

Kaikkein tärkeintä häiden järjestämisessä on syy, jonka vuoksi tämä kuukausien suunnittelu ja kaikki satsaaminen tehdään: rakkauden juhlistaminen, tärkeimpien ihmisten ympäröimänä!

Kuka Maria?
Blogin kirjoittaja on 31-vuotias äiti yhdelle aurinkoiselle kaksivuotiaalle taaperolle. Perheeseen kuuluu myös rakastava puoliso ja paimenkoira. Blogissa käsitellään lapsiperhearkea, työelämän ja opiskelun yhdistämistä, matkustelua, vapaa-ajan harrastuksia, omakotitalohaavetta ja nykyiseen ruuhkavuosipalettiin lisäksi mahdollisesti jossain kohtaa alkavaa toista raskautta. Siirry Marian blogin etusivulle.
Mitä mieltä olet artikkelista?