Suomen yliopistosairaalat ovat tiukentaneet synnytykseen liittyviä käytäntöjään: maanantaista 6.4. alkaen puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana vain synnytyksessä. Vain terve kumppani on tervetullut mukaan synnytyssaliin – flunssan oireista kärsivä ei pääse mukaan laisinkaan.

Viimeksi päivitetty 6.4.2020

Suomen synnytyssairaalat rajoittavat synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa koronavirustartuntariskin vähentämiseksi. Rajoitus astuu voimaan 6.4. ja on voimassa toistaiseksi.

Tukihenkilö voi olla mukana normaalissa alatiesynnytyksessä sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyshuoneessa. Tämä tarkoittaa aikaa synnytyksen käynnistymisestä siihen asti, kun äiti ja vastasyntynyt siirtyvät synnyttäneiden osastolle.

”Toivomme perheiltä ymmärrystä. Nämä rajoitukset on tehty perheiden parhaaksi ja suojelemaan terveyttä tänä poikkeuksellisena aikana”, sanoo apulaisylilääkäri Outi Palomäki Taysin naistentautien ja synnytysten vastuualueelta.

Ei mukaan käynnistykseen, keisarinleikkaukseen tai vuodeosastolle

Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa. Muiden vierailijoiden käynnit osastoille on kielletty jo aikaisemmin.

”Epidemian levittyä on tullut välttämättömäksi rajata kaikkien sairaalassa olevien määrää hoidon kannalta vain täysin välttämättömiin henkilöihin. Rajauksella suojaamme sairaalassa olevia synnyttäjiä, muita potilaita sekä hoitohenkilöstöä koronavirustartunnoilta. Lisäksi saatamme tarvita synnyttäneiden perhehuoneita useamman äidin käyttöön”, HUSin naistentautien ja synnytysten tulosyksikön toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo.

Epidemia-aikana äidit ja vauvat pyritään kotiuttamaan mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen, jos se vain on äidin ja lapsen voinnin kannalta mahdollista. Näin pyritään minimoimaan perheiden erillään olosta aiheutuvaa haittaa.

Kerro oireista soittamalla vastaanottoon

Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että synnyttäjä ja tukihenkilö kertovat ennakkoon rehellisesti mahdollisista ylähengitystieinfektion oireistaan tai altistumisesta koronavirustartunnalle.

”Muistutamme, että jokaisen synnyttäjän tulee soittaa synnyttäjien vastaanottoon aina ennen saapumistaan sairaalaan. Kun tiedämme ennakkoon mahdollisista synnyttäjän ja hänen lähipiirinsä tartuntaoireista, voimme varautua ja tarjota mahdollisimman hyvän hoidon”, Heinonen sanoo.

Sairaalat vetoavat potilasturvallisuuteen

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta, että synnyttäjän mukana voi olla yksi tukihenkilö, kuten esimerkiksi puoliso. Synnytyssairaalat ovat nyt tiukentaneet linjaustaan.

”Päätös tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaamisesta on hyvin poikkeuksellinen ja se tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen. Ymmärrämme, että tämä on iso asia synnyttäjille. Emme olisi tehneet rajausta, jos se ei olisi ollut välttämätön potilasturvallisuuden ja henkilöstön suojaamiseksi”, jatkaa Heinonen.

Mitä mieltä olet artikkelista?