Koronan vuoksi laaditut rajoitukset tukihenkilöiden läsnäolosta synnytysvuodeosastoilla, sektiosaleissa ja synnytyksen käynnistyksessä puretaan HUS:n alueen yksiköissä 15.6. alkaen. Tukihenkilö voi osallistua synnyttäjän kanssa alatie- ja sektiosynnytykseen, synnytyksen käynnistykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon, mikäli hänellä ei ole tartuntataudin oireita.

Viimeksi päivitetty 12.6.2020

HUSin synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingin Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa. Tukihenkilöt pääsevät jälleen myös alkuraskauden sikiöseulontavastaanotoille Bulevardin Sikiöseulontayksikköön sekä Lohjan, Hyvinkään, Porvoon ja Raaseporin äitiyspoliklinikoille.”Näyttää siltä, että epidemia taittuu myös Uudellamaalla, ja on turvallista purkaa rajoituksia lisää. Seuraamme kuitenkin tilannetta tarkasti ja on mahdollista, että voimme joutua ottamaan rajoituksia uudelleen käyttöön epidemiatilanteen muuttuessa. Toivomme tietenkin, ettei uutta koronavirusepidemia-aaltoa enää tulisi”, HUSin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa.

Muiden vierailijoiden käynnit sairaalan alueella on edelleen kielletty, ja kiellosta voidaan poiketa vain ”painavista syistä”.

Usean hengen huoneessa yhä rajoituksia

Synnytyksen jälkeisessä hoidossa tukihenkilö on HUS:n mukaan tervetullut perhehuoneeseen koko sairaalassa olon ajaksi. Jos äiti ja lapsi ovat sijoitettuina useamman hengen huoneeseen, tukihenkilön vierailua sairaalassa rajoitetaan edelleen.

”Useamman hengen huoneessa vierailevan tukihenkilön on käytettävä sairaalasta saatavaa kirurgista suu-nenäsuojusta, joka tulee pukea ennen huoneeseen menemistä. Tukihenkilö saa vierailla huoneessa maksimissaan yhden tunnin päivässä klo 10–18 välillä. Yhteen huoneeseen voidaan ottaa kerrallaan maksimissaan kaksi tukihenkilöä”, Heinonen sanoo.

Synnytyssairaalaan saapuvien synnyttäjien ja tukihenkilöiden on vältettävä turhaa liikkumista sairaalan sisällä ja noudatettava sairaalan antamia hygieniaohjeita.

Tukihenkilöt tervetulleita sikiöseulontaan

Tukihenkilöiden pääsy Bulevardin Sikiöseulontayksikköön ja Lohjan, Porvoon, Hyvinkään ja Raaseporin sairaaloiden äitiyspoliklinikoiden sikiöseulontaan sallitaan myös 15. kesäkuuta alkaen. Bulevardin Sikiöseulontayksikkö palvelee Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden seulonta-asiakkaita.

”Seuraamme kaikkien muiden äitiyspoliklinikkakäyntien osalta HUSin yleistä linjaa, jonka mukaan tukihenkilö voi tulla vastaanotolle ainoastaan, jos potilas tarvitsee saattajan avustajakseen”, Seppo Heinonen sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?