Asutko pääkaupunkiseudulla ja olet parhaillaan raskaana? Osallistumalla suomalaistutkimukseen voit auttaa kartoittamaan tietoa raskauden aikaisen ja raskauden jälkeisen masennuksen hoidosta – samalla saat tietoa itsestäsi ja vauvastasi!

Viimeksi päivitetty 8.10.2021

Raskauden alkuvaiheessa olevia pääkaupunkiseudun äitejä kutsutaan tutkimukseen, jolla pyritään selvittämään raskausmasennuksen ja synnytyksen jälkeisen masennuksen tehokkaimpia hoitomuotoja, erityisesti nettiterapiaa. Tutkimusta tekee Helsingin yliopisto. Osallistujia haetaan ainakin vuoden 2023 loppuun asti.”Tutkimukseen kutsutaan neuvoloissa ensimmäisen laajan raskaudenaikaisen terveystarkastuksen yhteydessä, eli äidin tulisi olla noin raskausviikoilla 13–16. Odottavat äidit voivat kuitenkin ilmoittautua tutkimukseen myös itse lähettämällä sähköpostia Ilo Odottaa -tutkimuksen tutkimushoitajalle osoitteeseen tutkimushoitaja@iloodottaa.fi”, kertoo tutkimuksen vastuuhenkilö Katri Räikkönen.

Osallistumisesta hyötyä äidille ja lapselle

”Osallistumalla Ilo Odottaa -tutkimukseen odottava äiti saa hyödyllistä tietoa omasta hyvinvoinnistaan sekä lapsensa kehityksestä. Kyselyistä annettavat palautteet auttavat äitejä ymmärtämään omaa ja lapsensa tilannetta ja kertovat siitä, mihin päivittäisessä elämässä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota. Palautteista annettava tieto voi myös tarjota tärkeää mielenrauhaa”, Räikkönen kertoo.

Osallistumalla tutkimukseen edistät matalan kynnyksen hoitojen saatavuutta tulevaisuudessa ja autat näin muita odottavia äitejä. Samalla saat henkilökohtaista palautetta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi sekä lapsesi temperamentista ja kehitystasosta, todetaan tutkimuksen kotisivuilla.

Tutkimukseen osallistuminen on tutkittavalle ilmaista ja kaikki sen aikana kerätyt tiedot käsitellään luottamuksellisesti.

Pitkän aikavälin tutkimusta

Tutkimus jatkuu ainakin siihen asti, että syntynyt lapsi on kaksivuotias, mahdollisesti kauemminkin. Jatko riippuu tutkimusrahoituksesta. Tuloksia on odotettavissa vuosien 2024–2026 välimaastossa.

Tällaisissa tutkimuksissa on tärkeää jatkaa äitien ja heidän lastensa hyvinvoinnin seuraamista hyvinkin pitkällä aikajänteellä. Näin saamme tietää, mitä perheille kuuluu myös jatkossa, ja miten lapset kasvavat ja kehittyvät. Seurannan jatkamisen edellytyksenä on toki myös se, että tutkimukseen osallistuneet äidit ja lapset innostuvat mukaan.

”Tutkimustyö vaatii usein pitkää aikajännettä, koska yllätyksillekin on puskuroitava varaa”, Räikkönen tietää.

Lisätietoja tutkimuksesta: http://www.iloodottaa.fi/

Mitä mieltä olet artikkelista?