Synnytyksen jälkeen istuminenkin voi olla kivuliasta, eikä seksin harrastaminen välttämättä käy mielessäkään. Viikon–kahden toipumisajan jälkeen seksiä voi halutessaan kuitenkin harrastaa huoletta. Jälkivuodon loppumista ei tarvitse odotella. On kuitenkin luonnollista, jos uusi elämäntilanne, väsymys ja ajanpuute pitävät seksin jonkin aikaa taka-alalla.

Viimeksi päivitetty 8.7.2019

Ensimmäinen seksikerta synnytyksen jälkeen usein jännittää, joskus pelottaakin. Tuntuuko yhdyntä enää hyvältä? Sattuuko? Entä milloin sitä uskaltaa edes ajatella?


 


”Tarkkoja aikarajoja on hyvin vaikea antaa, sillä tilanteeseen vaikuttavat niin monet tekijät: fyysiset, tunnetason, perhetilanteen ja myös käytännön asiat kuten esimerkiksi ehkäisyn tarve. Jokaisen tilanne on uniikki, ja siksi myös seksin aloittaminen on jokaisen uniikki päätös”, painottaa kätilö ja seksuaalikasvattaja Pauliina Talvensaari.

Jälkivuodon loppumista ei tarvitse odottaa

Joskus kuulee sanottavan, ettei yhdyntöjä pitäisi aloittaa ennen jälkivuodon loppumista tulehdusriskin vuoksi. Talvensaaren mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

”Jälkivuoto itsessään ei ole syy seksistä pidättäytymiseen sen enempää kuin normaalit kuukautisetkaan”, Talvensaari toteaa.

Repeämät, tikit, mustelmat ja peräpukamat

Sen sijaan muut synnytyksen fyysiset seuraukset saattavat hyvinkin olla esteenä seksille ensimmäisinä viikkoina. Useimmiten synnytys aiheuttaa jonkinlaisen trauman vaginan ja välilihan alueelle, ja usein trauma myös vaatii korjausta.

”Toisinaan pari tikkiä riittää, mutta joskus repeämä saattaa jatkua peräaukkoon asti ja vaatia monimutkaiset ompeleet leikkaussalissa”, Talvensaari kertoo.

Ulkosynnyttimet voivat myös paisua hematooman eli mustelman seurauksena. Lisäksi vastikään synnyttänyttä voivat vaivata peräpukamat, jotka ovat yleinen raskausajan vaiva, jota pitkä ponnistusvaihe saattaa pahentaa.

Seksi on muutakin kuin yhdyntä

Tikit ja mustelmat paranevat yleensä nopeasti, eikä viikon–kahden jälkeen pitäisi olla enää suurempia kiputiloja.

”Tänä toipumisaikana ei suositella penetroivaa seksiä. On hyvä muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä, ja muut tavat, kuten hyväily ja suuseksi, saattavat olla parempi vaihtoehto ainakin ensi alkuun”, Talvensaari neuvoo.

Synnytyskokemus vaikuttaa toipumiseen

Synnyttänyt nainen saattaa tarvita myös henkistä toipumisaikaa kokemuksen jälkeen. Talvensaaren mukaan synnytyskokemus vaikuttaa synnytyksestä toipumiseen.

”Jotkut naiset tuntevat olevansa naiseuden huipulla, toiset taas näkevät painajaisia ja koko kokemus tuntuu inhottavalta. Ehkä synnytys ei sujunut toivotusti, ehkä synnyttäjä joutui pelottaviin tai yllättäviin hätätilanteisiin”, Talvensaari listaa.

Isäkin saattaa järkyttyä

Myös tuore isä saattaa järkyttyä todistamastaan synnytyksestä. Avuttomuuden tunne, pelko puolison tai vauvan puolesta tai herkimmillä jo synnytyksen katsominen voivat johtaa traumoihin. Toiset isät taas tuntevat ihailua synnytyksen läpikäynyttä naista kohtaan.

”Olisi hullua kuvitella että nämä kokemukset eivät heijastu parin seksielämään. Puhuminen keskenään auttaa, mutta joskus voi olla hyvä turvautua ammattiapuun”, Talvensaari vinkkaa.

Lapsen syntymä mullistaa elämän

Erityisesti ensimmäisen lapsen syntymä mullistaa jokaisen pariskunnan elämän. Täysin uudenlaiseen tilanteeseen sopeutuminen vaatii aikaa molemmilta. Naiselle mullistukset ovat myös fyysisiä: keho ei ole entisellään eikä enää koskaan tule olemaan.

”Äitiyden ja naiseuden yhdistäminen voi olla hämmentävää. Vauvan nukkuminen vieressä seksin aikana voi tuntua kummalliselta tai jopa väärältä”, Talvensaari kuvailee.

Väsymys voi viedä halut

Myös väsymys voi pitää seksihalut matalalla synnytyksen jälkeisinä viikkoina ja kuukausina. Oma uni jää vähälle, kun vauvan tarpeet rytmittävät arkea päivin ja öin.

Ja vaikka unta ja haluja riittäisikin, ensimmäisten viikkojen aikana seksi ei välttämättä yksinkertaisesti mahdu tuoreiden vanhempien elämään. Siitä ei kannata liikaa stressata, sillä on luonnollista, että uudessa elämäntilanteessa muut asiat korostuvat.

”Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ettei tilanne pääsee kroonistumaan, sillä parisuhde vaatii huoltamista. Seksi, läheisyys ja yhdessäolon tunne ovat tärkeä osa parisuhdetta”, Talvensaari muistuttaa.

Muista ehkäisy

Synnytyksen jälkitarkastus tehdään kolmen kuukauden sisällä synnytyksestä. Jos seksiä harrastaa jo ennen jälkitarkastusta, kondomi on hyvä ehkäisykeino. Myös pessaari sopii käytettäväksi synnytyksen jälkeen.

On hyvä muistaa, että ilman ehkäisyä raskaus voi alkaa imetyksestä huolimatta ja nopeastikin synnytyksen jälkeen.

”Suositus on, että seuraava raskaus ei alkaisi ennen kuin vuoden päästä edellisen päättymisestä. Keho tarvitsee aikaa toipua”, Talvensaari huomauttaa.

Seksiongelmat puheeksi jälkitarkastuksessa

Viimeistään jälkitarkastuksessa kannattaa ottaa puheeksi muu ehkäisy, mikäli sille on tarvetta. Imetysaikana sopivia ehkäisykeinoja ovat minipillerit, ehkäisykapseli ja kierukat.

”Jotta näitä metodeja pääsee käyttämään, pitää odotella kuukautisten alkamista. Imetys usein viivästyttää kuukautisten alkamista, joten kaikille nämä keinot eivät sovi”, Talvensaari sanoo.

Jos seksiin liittyy fyysisen tai henkisen puolen ongelmia, ne kannattaa ottaa esille jälkitarkastuksessa. Tällöin tarkastuksen tehnyt lääkäri voi ohjata jatkotutkimuksiin tarpeen mukaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?