Tukistamista, luunappia, korvapuustia tai muita lievempiä, kuritusväkivallaksi miellettyjä keinoja käytetään suomalaisperheissä hyvin usein: Joka toista alle 13-vuotiasta on kuritettu fyysisesti kotonaan viimeksi kuluneen vuoden aikana. Joka viides vanhempi on sitä mieltä, että kuritusväkivalta on sopivaa lasten kasvatuksessa.

Viimeksi päivitetty 13.11.2012

Taaperoita ja leikki-ikäisiä kuritetaan enitenEniten kuritusväkivaltaa kohdistuu 3–6-vuotiaisiin lapsiin, Poliisiammattikorkeakoulun laajasta kyselytutkimuksesta selviää. Alle 2-vuotiaita lapsia kuritetaan fyysisesti enemmän kuin yli  7-vuotiaita.

”Tulos on huolestuttava, sillä alle kouluikäisen lapsen persoonallisuus kehittyy voimakkaasti, ja kaikenlainen kaltoinkohtelu on riski lapsen kehitykselle”, erikoistutkija Noora Ellonen sanoo.

Lue myös: Helli, halaa, silitä  

”Täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit”

Laki kieltää kaiken lapseen kohdistuvan fyysisen väkivallan.

”Lapsen kurittaminen tuottamalla hänelle kipua esimerkiksi luunapilla täyttää lähtökohtaisesti pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkit”,  Ellonen sanoo Yle Uutisille antamassaan haastattelussa.

Ydinperheissä yleisempää

Noora Ellonen kertoo, että kuritusväkivaltaa käytetään kaikenlaisissa perheissä.

Niin sanotuissa ydinperheissä kuritusta raportoidaan keskimäärin enemmän kuin uusperheissä tai yksinhuoltajaperheissä. Vanhempien koulutustaustalla ei ole yhteyttä kuritusväkivallan käyttöön.

Vanhempien väsymys ja stressi sen sijaan näyttävät usein ajavan kuritusväkivallan käyttöön.

Lue myös: Totuus lasten saamisesta

Tutkija peräänkuuluttaakin lapsiperheiden entistä tehokkaampaa tukemista.

”Yhteiskunta asettaa vanhemmuudelle ja kasvatukselle entistä suurempia paineita. Jotta paineet eivät purkaudu lasten kaltoinkohteluna, sekä lähiyhteisön että palvelujärjestelmän tulee tukea vanhempia arjessa ja kriisitilanteissa, kuten erossa, Noora Ellonen sanoo.

Lue myös: Oma jaksaminen huolestuttaa pikkulasten vanhempia

Poliisiammattikorkeakoulun kyselyyn vastasi yhteensä 3 170 vanhempaa, mikä on hieman yli puolet kyselyn saaneista. Vastaajista 88 prosenttia oli äitejä, joten tulokset kertovat etenkin äitien käyttäytymisestä.

Lähteet:

Polamk: Vakava väkivalta perheissä harvinaista, mutta kuritusväkivalta yleistä

Yle Uutiset: Väsyneet vanhemmat kasvattavat kurittamalla

Kuva: Crestock

Mitä mieltä olet artikkelista?