Vierastaminen on luottamuksenosoitus

Vierastaminen ilmenee pienellä lapsella vakavoitumisena tai kehon jännittymisenä, kun vieras ihminen lähestyy. (Kuvituskuva: iStockphoto)

Vierastaminen ilmenee pienellä lapsella vakavoitumisena tai kehon jännittymisenä, kun vieras ihminen lähestyy. (Kuvituskuva: iStockphoto)

Kun vauva vierastaa, voivat vanhemmat olla tyytyväisiä. Lapsi tunnistaa omat vanhempansa muista ihmisistä ja hän on muodostanut kiintymyssuhteen vanhempiinsa.

Tulostettava versio

Jo pieni vauva tunnistaa omat vanhempansa hajun ja äänen perusteella. Lapsella ei kuitenkaan ole kognitiivisia resursseja erotella vierasta ja tuttua. Hädän tullen pienelle vauvalle kelpaa vieraskin lohtu. Noin neljäkuisena asia alkaa muuttua. Siitä eteenpäin lapsi saattaa vierastaa.

Vierastaminen johtuu kiintymyssuhteen muodostumisesta. Turvallisesti vanhempiinsa kiintynyt lapsi kokee juuri omat vanhempansa luotettaviksi turvan lähteiksi. Turvattomassa kiintymyssuhteessa lapsi puolestaan kokee, ettei aikuinen ole hänen saatavillaan tarpeen tullen. Vierastaminen on siis merkki siitä, että kaikki on hyvin lapsen kehityksessä.

Lue myös: Itkevää vauvaa ei voi hemmotella pilalle


Koska vierastetaan?

Tyypillisesti vierastaminen alkaa kuuden kuukauden iässä ja menee ohi muutamassa kuukaudessa. Vierastaminen ei ole kaikilla lapsilla yhtä voimakasta, eikä toiset vauvat vierasta laisinkaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät he olisi kiintyneet vanhempiinsa turvallisesti. Kyse on luonne-eroista.

Vierastaminen ilmenee pienellä lapsella vakavoitumisena tai kehon jännittymisenä, kun vieras ihminen lähestyy. Lapsi voi myös itkeä, varsinkin jos joutuu yllättäen vieraaseen syliin. Myös vanhemman katoaminen näkyvistä voi saada lapsen hermoilemaan. Tuttujen kasvojen ilmestyminen takaisin vauvan katseen alle saa puolestaan vauvan iloitsemaan.

Vierastamista kuuluu muihinkin ikävaiheisiin, ja etenkin kaksivuotiaat saattavat kokea eroahdistusta vieraissa paikoissa.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

Vierastamista helpottavia konsteja

Vaikka vierastaminen on luonnollinen juttu, josta lasta ei parane syyllistää, voi joissain tapauksissa vierastamisesta tulla ongelma. Jos lapsi itse kärsii vierastamisen ja eroahdistuksen tuottamista peloista, voidaan vierastamista lievittää.

Vierastamista voidaan vähentää tietyillä ennakkovalmisteluilla. Jos vauva tottuu äidin lisäksi kahden tai useamman turvallisen aikuisen hoitoon, esiintyy lapselle vähemmän vierastamista. Vierastamista vähentääkseen äidin kannattaa siis jättää lapsi välillä isän ja esimerkiksi isovanhempien huostaan.

Päiväkoti- ja hoitopaikkavierastamista voidaan vähentää totuttamalla lapsi pikku hiljaa paikkaan ja uusiin hoitajiin. Vierastusta vähentää, jos vanhempi hoitaa lasta pari päivää hoitajan kanssa yhdessä. Kun lapsi haetaan hoidosta, vanhemman kannattaa näyttää oma iloisuutensa jälleennäkemisestä.

Jos taapero tai leikki-ikäinen vierastavat toisia lapsia, se saattaa johtua vähäisistä kontakteista toisiin. Silloin vierastamista voidaan pyrkiä vähentämään yksinkertaisesti pyytämällä samanikäisiä leikkitovereita kotiin leikkimään.

Lähteet:

MLL: Kiintymistä
MLL: Lapsen on vaikea erota vanhemmista
Terveyskirjasto: Neljän-viiden kuukauden iässä

Lue myös:

Vauvat itkevät kansallisväreissä
Vau.fi tutustuu päiväkotiin
Vauva tarvitsee syliä

ILMOITUS

etusivulla nyt


Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0

 

 

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.