Villi poliovirus on onnistuneesti kitketty Afrikan mantereelta – uusia tapauksia ei ole kirjattu neljään vuoteen. Onnistumisen taustalla on periksiantamaton taistelu rokotusten ulottamiseksi jokaiselle mantereen asukkaalle.

Viimeksi päivitetty 27.8.2020

Africa Regional Certification Commission (ARCC) for Polio Eradication julisti tiistaina 25.8.2020 että kaikki Afrikan 47 valtiota ovat onnistuneet kitkemään taudin alueeltaan. Viimeiset kotoperäiset eli ”villit” poliotartunnat havaittiin Nigeriassa neljä vuotta sitten, ja sen jälkeen uusia tautitapauksia ei Afrikan mantereella ole ilmestynyt.


 

 


Vielä vuonna 1996 polio runteli vuosittain noin 75 000 afrikkalaista lasta liikuntarajoitteisiksi loppuelämänsä ajaksi. Hyväntekeväisyysjärjestöt arvioivat, että määrätietoinen rokotustyö on viimeksikuluneen 25 vuoden aikana säästänyt noin 1,8 miljoonaa lasta halvaukselta ja pelastanut 180 000 henkeä. Polio aiheuttaa osassa sairastuneita halvausoireita ja jopa kuoleman. Edellinen Suomessa tapahtunut halvausoireinen poliotapaus on vuodelta 1985.

Villiä poliovirusta tavataan enää kahdessa maassa koko maailmassa: Afganistanissa ja Pakistanissa.

”Tämä on merkittävä virstanpylväs Afrikalle. Nyt tulevat afrikkalaiset sukupolvet voivat elää ilman villiä poliota ”, kertoi tohtori Matshidiso Moeti, WHO:n Afrikan aluejohtaja.

67 menetti henkensä taistelussa poliota vastaan

”Tämä historiallinen saavutus oli mahdollista vain hallitusten, yhteisöjen, kansainvälisten polion hävittämiskumppaneiden ja hyväntekijöiden osoittaman johtajuuden ja sitoutumisen ansiosta. Kiitän erityisesti etulinjan terveydenhuollon työntekijöitä ja rokottajia heidän korvaamattomasta työstään – osa heistä menetti henkensä tämän jalon tarkoituksen puolesta”, Moeti totesi.

The Guardian -lehden tietojen mukaan ainakin 67 polion hävittämistoimiin osallistunutta etulinjan terveystyöntekijää on vuosien aikana tapettu työnsä vuoksi. Lukuisia muita kohtaan on hyökätty ja terveystyöntekijöitä on esimerkiksi siepattu. Taustalla olivat paikallisen väestön uskomukset rokotteen haitallisuudesta.

”Haasteena olivat huhut siitä, että rokote ei ole turvallinen: että se voisi tartuttaa HIV:n, AIDS:n tai steriloisi naisia väestön vähentämiseksi”, kertoi tohtori Tunji Funsho, Rotary Internationalin Nigerian polio-komitean johtaja.

Taistelu poliota vastaan ei kuitenkaan ole ohi: rokoteperäiset virustartunnat ovat edelleen ongelma 16:ssa Afrikan 47 valtiosta. Syy rokoteperäisiin virustartuntoihin on puuttellinen rokotekattavuus, jonka korjaamiseksi työ jatkuu edelleen.

Lähteet: WHO, Global polio eradication initiative

Mitä mieltä olet artikkelista?