Lapsi saa nyt luultavasti aiempaa vähemmän äidinmaitoa. Lapset tutkivat innokkaasti uusia ruokia ja makuja. Jotkut antavat jo tässä vaiheessa merkkejä siitä, mistä he pitävät ja mitä eivät ehdottomasti halua. Lapsi on luultavasti laajentanut ruokavalikoimaansa, eikä sinun pidä pelätä, että erilaiset makukokeilut veisivät häneltä ruokahalun. Juusto on hyvä särvin tässä iässä.

Viimeksi päivitetty 31.5.2011

Anna jogurttia ja viiliä vasta 10 kuukautta täyttäneelle, mieluiten murojen tai hedelmien kera. Tämänikäiset kiinnostuvat jo usein siitä ruoasta, jota muu perhe syö. He istuvat mielellään pöydän äärellä omassa tuolissaan ja aterioivat yhdessä aikuisten ja sisarusten kanssa. Käytä lapsen ruoassa mahdollisimman paljon samoja aineksia kuin muidenkin. Lisää suola vasta lapsen annoksen erottamisen jälkeen.

 

Napostelu

Aikuisten keittiöaskareet saattavat merkitä suurta seikkailua pienille. Lapselle voi antaa ruokaa valmistettaessa pikku makupaloja naposteltavaksi. Ne yleensä lisäävät ruokahalua. Kypsät päärynäviipaleet ovat erinomaista sormiruokaa. Ne hierovat ikeniä ja ovat hyvää harjoitusta jo puhjenneille hampaille. Myös kova leivänpala tuo lohtua hampaiden puhjetessa. Pidä kuitenkin aluksi tarkasti silmällä sitä, ettei lapsi saa mitään kurkkuunsa. Kurkkutikut, putkipasta, banaani, meloni ja papaija ovat niin ikään hyvää lapsen sormiruokaa – ne tarjoavat lisäksi mahdollisuuden harjoitella pinsettiotetta.

Huono ruokahalu

Lapsen ruokahalu yleensä kasvaa aterioitaessa muiden seurassa. Jos lapsella on huono ruokahalu, anna juotavaa suupalojen välillä ja tarjoile ateriat säännöllisin välein. Monia lapsia vaivaa ruokahaluttomuus ensimmäisten hampaiden puhjetessa.

 

Vahvista lapsen immuunivastetta

• Käytä LGG-maitohappobakteereja sisältävää jogurttia – se luo suoleen tervettä eliöstöä ja kohentaa immuunivastetta. Yksi jogurtti päivässä riittää.

• C-vitamiinia saa sitruksista, kiivistä, tomaatista ja paprikasta.

• Rautaa saa punaisesta lihasta, maksapateesta ja vihersalaateista.

• Sinkkiä saa punaisesta lihasta, kalasta ja vihanneksista.

 

Uusia vihannesoseita

Voit tarjota lapselle parsa-, papu-, nauris-, herne-, maissi-, salaattisipuli- ja palsternakkasosetta. N. 300 g:sta tulee 2 1/2 dl sosetta. Keitä ainekset pehmeiksi. Nosta vihannekset lävikölle ja säästä vesi. Soseuta ne sopivaksi ja lisää keitinvettä tarpeen mukaan. Tähteeksi jääneen soseen voi pakastaa pienessä maljassa tai jääkuutiorasiassa/-pussissa.

Juustovihannekset

Sekoita kolmenlaisia vihanneksia, esim. 1 rkl parsakaalia, 1 rkl parsaa ja 1 rkl herneitä. Sirottele päälle n. 1 rkl juustoraastetta.

 

Parsakaali perunan ja kevätsipulin kera

Tähän ruokaan voit käyttää parsakaalin asemesta kukkakaalia. Aineksista syntyy myös maukas keitto aikuisille, kun lisäät keitinvettä.

2–3 annosta

n. 60 g perunakuutioita

3 pientä parsakukintoa

1/2 kevätsipulia hienonnettuna

mahd. äidinmaitoa/vastiketta

Keitä perunaa, parsakaalia ja salaattisipulia 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää mahdollisesti vähän äidinmaitoa tai vastiketta, niin että koostumus on oikea.

Vihreät sormet

Tämä on hyvä välipala, jonka lapsi voi syödä omin avuin äkillisen nälän yllättäessä.

1–2 annosta

1/2 avokadoa

1/2 valkosipulin kynttä murskattuna

pari tippaa tuoretta limettimehua

pehmeää pitaleipää

Murskaa haarukalla avokado ja valkosipuli maljassa mehun sekaan. Levitä kastike leivälle ja leikkaa lautaselle leipä soiroiksi, jotka käärit rullalle. Tietysti voit levittää soseen myös tavalliselle leivälle.

Pasta tomaatin ja valkosipulin kera

Tähän ruokaan voit lisätä myös kananpoikaa tai broileripyöryköitä, jos lapsi pitää niistä.

4 annosta

1 rkl oliiviöljyä

6 luumutomaattia (tai muita tomaatteja)

2–3 rkl valkosipulinkynsiä

375 g simpukkapastaa

2 rkl hienonnettua basilikaa

mahd. 200 g mietoa feta- tai ricottajuustoa

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Leikkaa ristiviilto tomaatteihin ja aseta ne leivinpaperille vuokaan. Asettele kuoritut valkosipulinkynnet paperille. Kaada päälle öljy ja anna olla uunissa 10–15 minuuttia. Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori tomaatit ja valkosipulinkynnet ja murskaa haarukalla tai soseuta. Sekoita valmis pasta ja tomaattikastike ja ripottele päälle juustoa ja basilikaa.

 

Valkosipulinen porkkanakeitto

4–6 annosta

1/2 litraa vettä tai suolatonta kasvislientä

2–3 porkkanaa kuutioina

2–4 keskikokoista perunaa kuutioina

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

mahd. 1 rkl hienonnettua sipulia

Kiehauta vihannekset. Siivilöi ja säästä vesi. Soseuta vihannekset hyvin sauvasekoittimella ja lisää vähän lientä, kunnes keitto on sopivan vahvuista. Jos keittoa tarjotaan aikuisille, lisää kasvisliemikuutio ja sirottele päällimmäiseksi persiljaa. Liemikuutiossa on suolaa, joten älä käytä sitä lapsen ruokaan.

Kermalohi parsakaalin ja pastan kera

2–4 annosta

85 g eli 1 kupillinen simpukkapastaa

3 kukintoa (n. 55 g) parsakaalia

1 1/2 tl oliiviöljyä

1 pieni kevätsipuli hienonnettuna

140 g lohifileetä kuutioina

1 rkl kermajuustoa (valkosipulista tai yrttistä)

mahd. 2–3 rkl vispikermaa

Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti. Höyrytä parsakaali varoen, kunnes se on lähes kypsää. Lämmitä öljy pienessä kattilassa ja keitä salaattisipuli kypsäksi. Lisää kattilaan lohi ja sipuli. Hämmennä joukkoon juustoa ja mahd. kermaa sekä kuumenna. Sekoita ainekset pastaan ja murskaa haarukalla sopivaksi.

Karitsapata

4–6 annosta

Valmisteluihin kuluu 15 minuuttia ja kypsymiseen 2 tuntia. Voit keittää itse pavut, jos et halua käyttää säilöttyjä. Tee mielellään kaksoisannos ja pakasta toinen. Ruoka säilyy pakastimessa jopa kolme kuukautta.

2 tl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

1 pieni sipuli hienonnettuna

1 pieni porkkana (70 g) kuutioina

1 sellerinvarsi (100 g) hienonnettuna

5 dl suolatonta keitinlientä/lihalientä

1 purkki tomaatteja

300 g ruskeita ja valkoisia säilykepapuja

1 rkl hienonnettua persiljaa

Kuumenna valkosipuli, sipuli, porkkana ja selleri kattilassa öljyssä ja kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kypsää. Lisää karitsanliha, liemi ja tomaatit ja kiehauta. Vähennä lämpöä, pane kansi päälle ja anna poreilla tunti. Lisää pavut ja anna poreilla taas tunti tai kunnes liha on mureaa. Ripottele viimeksi persilja. Soseuta koostumukseltaan sopivaksi.

Hedelmäjogurtti

n. 2 rkl soseutettuja marjoja

2 rkl luonnonjogurttia

mahd. hieman vaniljaa

Sekoita ja tarjoa.

Lue myös:


Hyvät ruokatottumukset luodaan kotona

Lapselle tervettä energiaa

Lapsen ravinto ensimmäisinä kuukausina

Ravitsemusvinkkejä imettäville

Puolivuotiaan ravinto

Yli 1-vuotiaan ravinto

Ruoka-allergiat ja -yliherkkyys

 

Lähteet:

Babies & toddlers | Women’s Weekly 2005
Graimes, nicola | Baby and toddler | Parragon 2004
Healthy Kids | Women’s Weekly 2007
Inge, Karen | Let’s eat right | Tandem Publishing 2004
Kids cooking | Women’s Weekly 2004 når “bare litt” er altfor mye… | Norges Astma- og Allergiforbund 1999
Vea, Margit | Hjemmelaget spedbarnsmat | Ex Libris 1999
Vea, Margit | Lettlaget barnemat | Cappelen 2002
Vea, Margit & lise Galaasen | Mat for barn! | Cappelen 2007


Hyödyllisiä verkkosivuja:

Allergia- ja astmaliitto www. allergia.com
Diabetesliitto www.diabetes.fi
Elintarviketurvallisuusvirasto www.evira.fi
Imetyksen tuki ry. www.imetys.fi
Kansanterveyslaitos www.ktl.fi
Keliakialiitto www.keliakialiitto.fi
Mannerheimin Lastensuojeluliitto www.mll.fi

Mitä mieltä olet artikkelista?