Koirien nimet ovat nykyään suosittuja lastennimiä. Kissat ja lehmät saavat puolestaan eläimellisemmän nimen. Lue jutusta, miksi juuri koirat nimetään ihmisten nimillä.

Viimeksi päivitetty 3.4.2014

Lemmikkiyhteisö Kuono.fi listasi vuonna 2013 suosituimmat koirannimet. Listaa varten kerättiin 17000 koiran nimeä. Kymmenestä suosituinta koirannimeä ovat:


 


1. Luna, 2. Bella, 3. Nelli, 4. Remu, 5. Onni, 6. Rico, 7. Rocky, 8. Topi, 9. Elli, 10. Vili.

Koirien kymmenen kärkeen mahtuu monta suosittua ihmisten nimeä. Koirien suosituin nimi Luna on varsinkin viime vuosina nostanut suosiotaan. Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun mukaan nimeä on annettu ihmislapsille jo yli 750 kertaa.

Myös Bella ja Nelli ovat tämän hetken nousevia suosikkinimiä ihmislasten keskuudessa. Bella-nimi on annettu ihmisille jo yli 400 kertaa.

Koirien viidenneksi suosituin nimi Onni on pitkään ollut ihmislasten suosikkinimi. Nimi on annettu ihmislapselle jo 31865 kertaa. Yhdeksänneksi suosituin koirannimi Elli on puolestaan ollut 1920–1939 välisenä aikana erityisen suosittu. Nimeä on annettu yhteensä 21575 kertaa.

Harvinaisen kuuloisia Remu, Rico ja Rocky nimiä annetaan myös ihmisille. Ricoa on annettu viime aikoina jopa 270 kertaa. Remu-poikia löytyy Suomesta noin 170. Myös Rocky-nimen ovat saaneet kymmenet ihmislapset.

Lue myös: Uniikkinimi ei unohdu

Koirista tullut perheenjäseniä

”Viime vuosina on todettu useassa maassa, että koirille annetaan enemmän ihmisten nimiä kuin aikaisemmin. Vielä 50-luvulla koira oli työeläin. Koirat toimivat metsästys-, paimennus- ja vahtitehtävissä. Silloin oli suosittua antaa tehtävään liittyvä nimi koiralle. Tällaisia nimiä on esimerkiksi Ajo, Haukku tai Vahti”, nimitutkija ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Nykyään koirat ovat harvemmin työtehtävissä.

”Koirista on tullut entistä enemmän perheenjäseniä. Koirat asuivat ennen koirankopeissa. Nykyään koirat asuvat ihmisten kanssa. Koirat elävät normaalia perhe-elämää muun perheen kanssa. Kun koira on inhimillistetty, tuntuu luonnolliselta antaa koirille samoja nimiä kuin ihmisille”, Saarelma-Paukkala huomauttaa.

Koirien nimeäminen ihmisten nimillä on tuottanut myös uuden ilmiön: koirien hittinimistä voi päätellä tulevaisuuden suosittuja lasten nimiä. Monet koirien suosikkinimistä ovatkin kasvattamassa suosiotaan ihmislasten keskuudessa.

”Tulevat suosikit näkee koirien nimissä ensimmäisenä. Jonkin verran suosikkinimiä voi ennustaa myös kissojen nimistä”, Saarelma-Paukkala huomauttaa.

Lue myös: Kymmenen tapaa raskastaa lastasi 

Kissat nimetään mouruamisen mukaan

Siinä missä koirat nimetään tyypillisesti ihmismäisellä nimellä, kissat saavat edelleen mouruamiseen ja maukumiseen liittyviä nimiä.

Kissojen suosituimmat nimet olivat vuonna 2008 verkkoyhteisö Petsie.fi:n mukaan:

1. Viiru, 2. Minni, 3. Vili, 4. Leevi, 5.Nelli, 6. Viivi, 7. Tikru, 8. Misu, 9. Pörri, 10. Nöpö.

”Kissoille annetaan tyypillisesti kuvailevia, kissamaisia nimiä, joissa on s-, i- ja m-kirjainta. Nämä nimet viittaavat kissan sihinään ja mouruamiseen. Mirri-, Sissi-, Miiru- ja Viiru-nimet ovat juuri äänteellisesti kissamaisia”, Paukkala-Saarelma huomauttaa.

Suosituissa kissanimissä osa on ihmisten nimiä. Esimerkiksi Leevi, Vili, Minni ja Viivi ovat Nimipalvelun mukaan suosittuja lasten nimiä. Tyypillistä nimille on kuitenkin suosion laskeminen. Ainoastaan Minni-nimi kasvattaa edelleen suosiotaan lasten nimien parissa.

Selvästi kissamaisia nimiä ei yleensä anneta ihmisille. Viirua, Pörriä, Nöpöä ei ole annettu koskaan ihmiselle. Misu- ja Tikru-nimisiä ihmislapsia on muutama.

”Kissat elävät itsenäisempää elämää. Ihmisten kontakti koiraan on usein läheisempi”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Lue myös: ”Sinä teit minusta äidin” 

Lehmien nimillä hassutellaan

Nautarekisterin mukaan elävien lehmien suosituimmat nimet vuonna 2012 olivat:

1. Aamu, 2. Apila, 3. Ystävä, 4. Yrtti, 5. Esikko, 6. Essi, 7. Yllätys, 8. Ässä, 9. Emma, 10. Elli.

”Kaikille samana kalenterivuonna syntyneille vasikoille annetaan samalla kirjaimella alkava nimi. Tapana on, että lehmien nimiksi keksitään mitä tahansa sanoja, jotka alkavat vaaditulla kirjaimella”, Saarelma-Paukkala huomauttaa.

Lehmien nimet ovatkin tyypillisesti leikitteleviä. Lehmän nimeksi on annettu esimerkiksi Euribor, Facebook ja Äkämökö.

Useimmat lehmien suosituista nimistä eivät ole käytössä ihmisten niminä. Yllätys-nimiä ei ole annettu koskaan ihmiselle. Apila, Ystävä, Yrtti, Esikko ja Ässä on puolestaan annettu muutamia kertoja ihmisvauvalle.

”Lehmiä ei mielletä samalla tavalla persooniksi kuin koiria. Lehmät eivät ole perheenjäseniä, vaikka lehmätilallisilla voikin olla läheiset suhteet lehmiinsä. Tämä näkyy lehmien nimeämisessä”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Lehmien suosituimmissa nimissä on mukana kuitenkin muutama suosittu lastennimi. Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun mukaan esimerkiksi Emma on pitänyt pintansa pitkään suosituimpana tytönnimenä. Emma-nimi on annettu yhteensä 19 796 tytölle.

Elli on ollut Emmaakin suositumpi lapsen nimi. Elli-nimi on annettu yhteensä 21575 kertaa. Nimi oli suosittu 1920–1939 välisenä aikana. Aamu-nimi on puolestaan tuoreempi tyttöjen suosikkinimi. Aamu-nimisiä tyttölapsia on jo yli 700.

Näiden nimien käytölle on kuitenkin selvä syy. Lehmille halutaan usein antaa lehmän luonnetta kuvaava nimi.

”Lehmän nimissä on paljon vokaaleja ja m-kirjainta. Aamu ja Emma ovat tyypillisiä lehmämäisiä nimiä”, Saarema-Paukkala sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?