Lasten hankkiminen on yleensä perusteellinen päätös, johon sitoudutaan tulevien vuosikymmenten ajan. Se kannattaa tehdä vain syistä, jotka kantavat koko tuon ajan.

Viimeksi päivitetty 15.4.2011

1. Lapsi laittaa parisuhteen kuntoon


 


Jos lapset pelastaisivat avioliittoja, niitä saisi parisuhdeterapeutin reseptillä apteekista. Tyypillisesti lapsi kiristää pinnaa ja koettelee parisuhdetta. Lapsi ei ole mikään ihmekone, joka veisi parisuhteen ongelmat mukanaan, vaan huomiota ja hoivaa vaativa uusi tulokas.

2. ”Tuleepahan stoppi sukulaisten narinalle”

Jos sukulaiset kitisevät jälkikasvun perään, eivätköhän ne löydä uutta nitisemistä vauvaperheellekin. Esimerkiksi kasvatus on asia, mistä isoäideillä on paljon russutettavaa.

3. Haluat kopion täydellisestä itsestäsi

Vaikka olisit maailman täydellisin ihminen, saattavat lapsesi olla aivan kamalia. Ajattele sukulaisiasi ja puolisosi sukulaisia. Eiköhän sieltä loppumattomasta geenipesästä löydy jokin vastenmielinen ominaisuus, joka hyppää juuri sinun lapseesi. Kun lähtee lapsentekohommiin, kannattaa varmistaa, että osaa rakastaa myös lasta, joka ei ole toisinto omasta tai puolison persoonallisuudesta.

4. Lapselliset saavat enemmän huomiota kuin lapsettomat

Sisarustesi lapsikatras saattaa saada sinut kihisemään kateudesta. Sisaruksesi kun saa kaiken sukulaisten huomion. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että huomio kohdistuu ennen kaikkea lapsiin. Jos haluat olla itse huomion keskipisteenä, sinun on lastentekemisen sijaan parasta liittyä vaikka sirkukseen.

5. Haluat kokea, että olet saavuttanut jotakin elämässä

Lapsen tekeminen ei ole vielä erityinen saavutus. Lasta pitää synnytyksen jälkeen kasvattaa lähestulkoon 20 vuotta, vasta sitten puhutaan saavutuksesta. Helpompaa opetella uusi kieli tai alkaa treenata vaikka maratonille.

6. ”Suvun tulee jatkua”

Lapsi saattaa nakata kallisarvoisella sukunimelläsi vesilintua aikuistuttuaan – ja hänellä on siihen täysi oikeus. Lapsi ei myöskään ole tae siitä, että sukusi eläisi ikuisesti. Mutta ajattele näitä sukunimiä: Jotuni, Canth, Austen. Jos haluat sukunimesi elävän historian kirjoissa, tee mieluummin jokin taideteos, mutta älä tee lasta.

7. ”Lapsia on niin kiva pukea”

Perhelehdissä lapsia puetaan muotivermeisiin, joten monet perhettä suunnittelevat trendiaikuiset saattavat ajatella, miten kivaa lapsia olisi pukea ihaniin pieniin vaateihanuuksiin. Lapset ovat kuitenkin yleensä perusluonteeltaan todellisia raparipoja ja vaatetuholaisia, eivätkä mitään prinssejä ja prinsessoita – ja heillä on aivan oma makunsa.

8. ”Haluan jonkun, joka rakastaa minua ehdoitta”

Kuka väittää, että lapset rakastavat vanhempiaan ehdoitta? Vain vanhemmat osaavat rakastaa lapsiaan ehdoitta. Lapsilla on ehtoja vaikka millä mitalla ja jos niitä lähtee toteuttamaan, tekee lapsestaan Persian Kuninkaan, suurruhtinaan, jonka tahdolla ei ole sen enempää rajoja kuin Kiinan valtakunnalla Tsinghis-Kaanin aikakaudella.

9. ”On jo aika hankkia”

Olethan huomannut, että mitään pakkoa lasten hankkimiselle ei ole. Onhan maailmassa kuitenkin ihmisiä. Hanki siis lapset, jos niitä haluat, mutta älä ainoastaan ikäkriisiä lievittääksesi tai varmuuden vuoksi.

10. ”Kaikilla kavereillakin on”

Tämä syy ei ollut hyvä silloin, kun olit itse lapsi, eikä se ole ajan myötä muuksi muuttunut. Sen sijaan voisit koittaa etsiä lapsettomia kavereita. Lapsi ei ole keskinäisen vertailun, kilpailun ja statuksen määrittämisen väline.

Mitä mieltä olet artikkelista?