Leikkipuiston laidalla värjöttelemisen ja jälkikasvun perään soittelemisen voi nyt unohtaa: Sidot vain lapsen ranteeseen GPS-paikantimen, joka kertoo tarkasti lapsen sijainnin. Menoa voi seurata verkossa.

Viimeksi päivitetty 14.1.2009

Missä oma taapero luuraa? Pian ei tarvitse tyytyä arvailemaan.
”Anna lapsellesi vapaus ja itsellesi mielenrauha”, kehottaa paikantimen brittiläinen valmistajayritys Num8 kaunopuheisesti verkkosivuillaan.
Digitalista rannekelloa muistuttava laite julkistettiin aiemmin tällä kuluttajaelektroniikkatapahtumassa Las Vegasissa, ja valmistajan mukaan jo tuhannet vanhemmat ovat osoittaneet kiinnostustaan noin 150 euroa maksavaa laitetta kohtaan.
Sijainti parin metrin tarkkuudella
Paikantimen kerrotaan käyttävän navigaattoreista tuttua GPS-teknologiaa, jonka avulla lapsen sijainti voidaan määritellä kolmen metrin tarkkuudella.
Hienolta kuulostaa, mutta mitä jos lapsi kyllästyy tarkkailtavana olemiseen ja päättää irrottaa rannekkeen? Helpommin sanottu kuin tehty: Valmistajan mukaan ranneke on erittäin vaikea poistaa, ja jos niin käy, lähtee laitteesta heti hätäviesti vanhempien matkapuhelimeen tai sähköpostiin.
Paikantimeen voidaan myös ohjelmoida kelloniaka- ja päiväkohtaisesti ne alueet, joilla lapsen kuuluu kuhunkin aikaan olla. Jos lapsi poistuu tältä ”turvavyöhykkeeltä”, lähtee silloinkin asiasta viesti vanhemmille.
Vastaus melkein kaikkiin ongelmiin?
Rannekelloa muistuttava laite tulee myyntiin Britanniassa ja Yhdysvalloissa tämän vuoden aikana. (Kuva: Num8)
Valmistajan sivuilla laitetta markkinoidaan korkealentoisin argumentein: ”Siistin” näköisellä rannekkeella on kaikki mahdollisuuden kehittyä muotijutuksi; sen ansiosta lapsi viettää vähemmän aikaa television ja konsolipelien ääressä ja enemmän raittiissa ulkoilmassa; fyysiset aktiviteetit kohottavat kuntoa ja auttavat pitämään lapsen painon kurissa, sosiaaliset taidot karttuvat, kun lapsi voi viettää entistä enemmän aikaansa ikätovereidensa kanssa; rannekkeen tuoma itsenäisyys auttaa lasta ottamaan enemmän vastuuta omasta oppimisestaan…
Kuulostaa niin mahtavalta, että tällainenhan on suorastaan pakko hankkia! Vai…? Mitä mieltä sinä olet? Olisitko itse kiinnostunut seuraamaan lapsesi menoa satelliittipaikantimen avulla? Vai onko mielestäsi kyseessä vempain, jonka avulla vanhemmat pääsevät laiskottelemaan? Kommentoi!
Lähteet:
Mitä mieltä olet artikkelista?