Jannicke Olsen sai kuulla kahdeksannella viikolla järkyttävän uutisen: hänelle todettiin kohdunkaulan syöpä. Lue jutusta, mitä hänen lapselleen tapahtui.

Viimeksi päivitetty 26.6.2012

Yksilapsisen perhe toivoi toista lasta. Keväällä 2009 siihen tarjoutui tilaisuus. Jannicken ja hänen miehensä Kai-Andren mielestä aika oli kypsä uudelle tulokkaalle.

”Minusta kuitenkin tuntui, että jokin oli vinossa. Minulla oli ollut epäsäännölliset kuukautiset, mutta nyt ne olivat kokonaan poissa. Lääkäri sanoi, että se johtuisi ottamastani ehkäisyruiskeesta”, Jannicke sanoo.

Vakavia poikkeamia

Hieman myöhemmin gynekologin vastaanotolla Jannicke sai kuulla, että hänen Papa-koenäytteensä oli epäilyttävä. Hänellä todettiin olevan syövän esiaste. Jannicke sai lähetteen leikkaukseen, jossa hänen kohdunkaulaa lyhennettiin.

”Kysyin leikkauksen jälkeen lääkäriltä, onko mitään esteitä sille, että yritämme raskautta. Lääkäri antoi vihreää valoa lapsen hankkimiselle”, Jannicke kertoo.

Kuun loppuun mennessä Jannicke epäili olevansa raskaana. Hän teki usean raskaustestin ja epäilyt saivat vahvistuksen: raskaana!

Raskausonnea

”Olimme erittäin onnellisia! Nyt meistä tulisi kaksilapsisen perheen vanhempia. Odotimme myös innolla kesälomaa. Neljä viikkoa yhdessä – se oli pisin yhteinen kesäloma, mitä meillä on koskaan ollut”, Jannicke kertoo.

Perhe päätti käydä ultraäänessä ennen lomaa, jotta he voisivat lähteä lomalleen rauhallisin mielin. Selvisi kuitenkin jotain sellaista, minkä ei pitänyt tapahtua. Se järkytti koko perheen lähipiirin.

BenjaminHoitovirhe!

Tapahtumasarja lähti vyörymään, kun kätilö kertoi, ettei ole koskaan nähnyt vastaavaa virtsanäytettä. Kätilö ei uskonut, että raskaus olisi kahdeksannella viikolla. Pariskunta kuitenkin ylipuhui kätilön varaamaan heille ultraääneen sairaalaan.

Ultraääntä valmisteleva gynekologi huomasi aikaisempaan kohdunkaulan biopsiaan liittyvän potilaskertomuksen. Hän soitti Jannickelle.

”Saimme puhelun, jossa meitä pyydettiin tulemaan välittömästi. Ajattelimme, että pääsisimme pikaisesti ultraääneen. Ajoimme tyytyväisinä sairaalaan”, Jannicke kertoo.

Gynekologi pyysi Jannickea istumaan tuolille ennen kuin kertoi ikävän uutisen.

”Sinulla on kohdunkaulansyöpä”, lääkäri kertoi. Jannicke ja hänen miehensä Kai-Andre järkyttyivät perinpohjaisesti. Jannickea aikaisemmin hoitanut gynekologi, oli kertonut, että raskautta voisi yrittää turvallisesti.

Oli tapahtunut hoitovirhe. Gynekologi oli alun perin penkonut vääriä potilastietoja. Lääkäri oli perustanut suosituksensa toisen potilaan näytteeseen.

LapsukaisetPitääkö abortoida?

Paikallisessa sairaalassa pariskunnalle kerrottiin, että todennäköisesti heidän pitää keskeyttää raskaus.

”Toisessa sairaalassa oltiin eri mieltä. He sanoivat, että raskaus voi edetä normaalisti. Syövän voisi hoitaa raskauden jälkeen. Olimme hämmentyneitä. Mietimme mitä lääkärit olivat puhuneet ja päätimme sitten, että tästä tilaisuudesta ei pidä luopua. Tiesimme, että tämä on meidän viimeinen mahdollisuus saada lapsia”, Jannicke kertoo.

Kohdunkaulansyöpä lisäsi raskausriskejä. Koska kohdunkaulaa oli lyhennetty, oli mahdollista, että lapsi syntyisi liian aikaisin.

Raskautta seurattiin hyvin tarkkaan. Jannicken piti käydä joka viikko ultraäänessä.

Hankala raskaus päättyi kaikesta huolimatta hyvin. Pieni Benjamin poika syntyi sektiolla.

”En edes ajatellut hoitoja silloin. Meille oli syntynyt terve poika!”

Viimeinen lapsi

Jannicke sai kolme kuukautta hoitoja. Kaikki näytti olevan hyvin. Lääkärit kertovat, ettei Jannickella ollut enää syöpäsoluja kehossa.

Lääkärit suosittelivat leikkausta. Vaikka syöpäsoluja ei löytynyt, saattaa kakkostyypin kohdunkaulasyöpä lehahtaa uudelleen. Leikkauksessa poistettaisiin kohtu sekä munasarjat.

Jannicke suostui leikkaukseen. Kaksilapsisen perheen äitinä hän ei muutenkaan enää hankkisi lisää lapsia.

Koska testit näyttivät pelkkää puhdasta, Jannicken ei tarvitse kiirehtiä leikkauksen kanssa. Hän päätti mennä leikkaukseen vasta, kun oli ensin imettänyt poikaansa riittävän pitkään.

Leikkaus meni hyvin. Jannicke käy kuitenkin edelleen kontrolleissa.

”En ajattele enää syöpää. Mutta aina, kun minut kutsutaan kontrollikäynnille, nämä asiat muistuvat minun mieleeni”, Jannicke kertoo.

Teksti: Heidi Elin Nupen

Jannicke, Kai-Andre sekä lapset viettävät nykyään rauhallista perhearkea.

 

Lue myös:

Äidin syöpä siirtyi sikiöön
Vain toinen jäi eloon
Elämän lahja

Mitä mieltä olet artikkelista?