Lääkäri ja kätilö on todettu syyllisiksi vauvan kuolemaan johtaneisiin hoitovirheisiin. Molemmat työntekijät syyttävät virheestä väsymystä.

Viimeksi päivitetty 6.3.2012

Vauva kuoli Uudessa Seelannissa vuonna 2008 kaksi päivää synnytyksen jälkeen. Vauva oli isokokoinen, joten äitiä oli kehotettu synnyttämään sairaalassa kotisynnytyksen sijaan. Pitkään jatkuneen selvitystyön päätyttyä todettiin, että synnytystä hoitanut lääkäri ei ollut tarjonnut äidille hänen tarvitsemaansa hoitoa.


Sydänäänet havaitsematta

Lääkärin virhediagnoosi tapahtui synnytyksen aikana. Sikiön sydänäänissä oli 90 minuutin ajan epänormaaleja lukemia. Niin sydänäänet kuin myös useat muut poikkeamat synnytyksen kulussa jäivät lääkäriltä huomaamatta. Näin ollen erikoislääkäriä ei kutsuttu paikalle, eikä vauvan ongelmiin oltu varauduttu millään tavalla.

Äiti kärsi synnytyksen aikana myös nesteen puutteesta, jota kumpikaan synnytystä hoitaneista ammattilaisista ei huomioinut.

Suoraan tehohoitoon

Suurikokoinen lapsi juuttui hartioista synnytyskanavaan. Kun vauva saatiin ulos, hän ei alkanut hengittää. Hänet vietiin suoraan vastasyntyneiden tehohoito-osastolle, jossa vauva hengitti ensimmäisen kerran vasta 24 minuutin kuluttua syntymästään.

Synnytystä hoitanut kätilö tuomittiin myös hoitovirheestä. Kätilö oli tietoinen lapsen huonosta tilasta synnytyksen aikana, mutta hän ei vienyt asiaa eteenpäin spesialisteille. Hän luotti siihen, että lääkäri hoitaisi asian.

Vetoavat väsymykseen

Sekä lääkäri että kätilö vetoavat äärimmäiseen väsymystilaan. Tapahtuman kulkua selvittäneen raportin mukaan lääkärin pitää väsymyksestä huolimatta ottaa tapahtuneesta vastuu.

Molemmat nuhdellut työntekijän saavat jatkaa tehtävissään. Tapahtunutta selvittäneessä raportissa ei mainita osapuolten nimiä.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lähteet: Radio New Zealand, New Zealand Herald

Lue myös:

Vesisynnytys
Napanuoran katkaiseminen
Miten synnytys alkaa?

Mitä mieltä olet artikkelista?