Diana Auglerin synnytystä aikaistettiin kahdella viikolla, jotta kuoleva isä pääsisi pitämään lasta sylissä.

Viimeksi päivitetty 1.3.2012

Teksasin osavaltiossa asunut Mark Augler, 52, oli taistellut pitkään syöpää vastaan. Jouluna hän juhli hyviä uutisia:

Syöpä oli hävinnyt hänen elimistöstään kemoterapiahoitojen vaikutuksesta. Elämä näytti muutenkin hymyilevän. Markin viidennen lapsen laskettu aika oli 2012 alussa.

Mark sai joulun jälkeen kuulla sairastavansa vakavaa syöpähoitojen sivuoiretta. Kemoterapia oli tuhonnut hänen keuhkonsa.

Ensimmäinen ja viimeinen kohtaaminen

Diana Augler, 31, päätti aikaistaa synnytystä kahdella viikolla, jotta hänen kuoleva miehensä pääsisi pitämään lastaan syllissä.

Vauva toimitettiin Markin syliin heti synnytyksen jälkeen. Mark piti vauvaa sylissä 45 minuuttia. Hän paijasi hellästi lastaan ja nyyhki.

Pian vauvan syntymän jälkeen Mark joutui koomaan. Diana joutui kertomaan lapsilleen isän kohtalosta synnytyssairaalan vuodeosastolla.

Saako Suomessa aikaistaa synnytystä?

Keski-Suomen keskussairaalassa synnytyksen aikaistaminen isän kuoleman vuoksi saattaisi onnistua.

”Aikaistaminen on periaatteessa mahdollista. Jokainen tapaus käsitellään tietysti omana tapauksena, eikä laajoja yleisiä ohjeistuksia voi antaa”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Carl-Mikael Löfhjelm Keskisuomen keskussairaalasta sanoo.

Mikä tahansa syy ei kelpaa synnytyksen aikaistamiseksi. Äiti ei esimerkiksi voi aikaistaa synnytystä siksi, että lapsi syntyisi miehen lomien aikaan.

”Äidin voimakas väsymystila voi olla syy, jonka vuoksi synnytys on periaatteessa aikaistettavissa. Aikaistamiseen vaikuttaa myös se, millä viikoilla äiti on ja minkälaiset edellytykset on saada synnytys käynnistymään”, Löfhjelm kiteyttää.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde: KCTV5

Mitä mieltä olet artikkelista?