Addison Cox sairastui sikiöikäisenä melanooman. Syöpä levisi istukan läpi äidiltä tyttärelle.

Viimeksi päivitetty 26.4.2012

Briana Coxilta leikattiin melanooma vuonna 2006. Leikkauksen jälkeen kaikki näytti olevan kunnossa.

Poliisina työskennellyt Briana jatkoi normaalielämää. Hän hankki lapsen miehensä James Coxin kanssa. Syntyi pariskunnan esikoinen, David, joka on nyt kolme vuotta vanha. Pian oli tuloillaan toinen lapsi, Addison.

Kaksi kuukautta Addisonin syntymän jälkeen Briana sai kohtauksen juoksulenkillä. Hänen syöpänsä ei ollut sittenkään hävinnyt. Tällä kertaa melanooma oli levinnyt koko kehoon. Briana kuoli 33-vuotiaana helmikuussa 2012.

Syöpätartunta lapseen

Pian äidin sairastumisen jälkeen myös Addison-vauvalta löytyi otsalta tummia läikkiä. Selvisi, että Brianan syöpäsolut olivat kulkeutuneet istukan läpi Addisoniin.

”Minusta tuntuu kuin juoksisin päin tiiliseinää. Mietin, että mitä seuraavaksi”, Addisonin isä James kertoo.

Lääkäritkin olivat aluksi ihmeissään. Eikä ihme. Syövän siirtyminen äidiltä lapseen on äärimmäisen harvinaista. Lääketieteen historiassa tapauksia on kirjattu ainoastaan yhdeksän.

”Kun syöpä pääsee veren sekaan, se voi mennä mihin tahansa. Kaikki syövät voivat siirtyä, mutta melanoma on yleisin syöpä, jonka on todettu siirtyvän istukan kautta vauvaan”, Addisonia hoitava erikoislääkäri Pooja Hingorani Phoenixin lastensairaalasta kertoo.

Kokeellista hoitoa vauvalle

Vauvaa hoidetaan tällä hetkellä kemiallisin lääkkein. Lääkkeet ovat vasta koekäytössä, joten vakuutukset eivät korvaa niitä. Yhdysvalloissa perheelle on kerättyjä varoja Addisonin hoitoja varten.

”Ulospäin näyttää siltä, että Addison olisi yksi maailman onnellisimmista vauvoista. Hän on taistelija kuten äitinsä. Hän ei ole näyttänyt minkäänlaisia kivun merkkejä”, James kertoo.

Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä. Addisonin syöpäpesäkkeet ovat pienentyneet. Siitä huolimatta Addison on saanut lääkäreiltä varsin huonon ennusteen. Hänen ennustetaan elävän enää kaksi vuotta.

Syöpä on samaa aggressiivista laatua kuin hänen äidillään.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lähde: ABC News

Lue myös:

Elämän lahja
Vauva syntyi sydän irrallaan
Hyvästi, pikku Angelica

Mitä mieltä olet artikkelista?