Subjektiivinen päivähoito-oikeus antaa vanhemmille mahdollisuuden pitää lasta hoidossa, vaikka he eivät itse tekisi mitään. Päiväkotityöntekijät kertovat avoimesti, mitä mieltä he ovat lain venyvästä käytöstä.

Viimeksi päivitetty 29.2.2012

Kaupunkien viralliset kannat mukailevat lakia: vanhemmilla on itsellään oikeus määritellä hoitotarve. Päiväkodissa työskentelevät lastenhoitotyön ammattilaiset kokevat kuitenkin päivähoito-oikeuden käytön ääripäät eettisesti arveluttavina.


 


Työntekijät eivät saa ottaa kantaa kaupungin työntekijöinä subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen. Tässä jutussa he puhuvat yksityishenkilöinä. Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi työntekijöiden nimet on muutettu. Tampereen kaupunki ei antanut lupaa työntekijöilleen puhua asiasta edes nimettöminä. 

Lue myös: Lapsi tarvitsee vastuuta

Kotona ja lapset hoidossa 

”Kyllä minua riepaisee, että vanhemmat ovat kotona ja lapsi tuodaan koko päiväksi hoitoon”, rovaniemeläinen päiväkotityöntekijä Heidi kertoo. 

Myös Jyväskylässä pienten ryhmässä työskentelevä Anna paheksuu kotona makailevia vanhempia: 

”En voi käsittää, miten jotkut voivat tuoda lapsensa päiväkotiin, jos heillä on mahdollisuus olla lapsen kanssa. Jotkut vanhemmat jopa sanovat suoraan, etteivät keksi lapsen kanssa mitään tekemistä.” 

Asiaan on kuitenkin hankala puuttua edes pehmeällä kädellä. Vanhemmat tuntevat oikeutensa ja saattavat heittäytyä hankaliksi. 

”On käynyt jopa niin, että kun olemme ottaneet lapsen tarpeettoman pitkät päivät puheeksi, vanhemmat ovat sanoneet suoraan pitävänsä lastaan hoidossa niin pitkään kuin haluavat, kun kerran maksavat täyden päivähoitomaksun”, Heidi kertoo. 
 

Lue myös: Lasten ehdoilla

Vauva kotona, taapero tarhassa 

Paljon puhutaan tilanteesta, jossa äiti tuo vanhemman lapsen hoitoon, vaikka on itse kotona pienen vauvan kanssa. Haastatellut päiväkotityöntekijät eivät katso toimintaa hyvällä. 

”Minusta olisi parempi, jos alle kolmevuotias saisi olla vauvan ja äidin kanssa kotona. Isompi sisarus saa silloin pitää itseään tärkeänä sekä tasavertaisena vauvan kanssa”, Heidi sanoo. 

Molemmat haastatellut työntekijät tosin ymmärtävät myös äidin väsymystä. 

”Jos äidillä on esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus, voi olla lapselle parempi, että lapsi on päivät täällä meidän kanssa. Perheen tilannetta pitää katsoa erikseen”, Heidi miettii. 

Lue myös: Kasvatusopas esittää: ”Piiskaamalla onnellisia lapsia”

Juopottelua ja shoppailua

Monet nykyvanhemmat kahmivat itselleen kaiken liikenevän vapaa-ajan. Anna tietää useita tapauksia, että äiti on tuonut lapset hoitoon ja lähtenyt itse shoppailemaan.

”Jos lapsen isä voisi katsoa lasta viikonloppuna, miksi äiti ei shoppaile silloin? Toisaalta jos tällaista tapahtuu harvoin ja se saa äidin jaksamaan paremmin, se on minusta hyväksyttävää.”

Välillä Annasta tuntuu, että heidän työpanostaan käytetään hyväksi.

”Toiset vanhemmat yrittävät salata menojaan, mutta pystymme aika hyvin lukemaan kehonkielestä, onko vanhempi menossa töihin vai lähteekö hän rellestämään.”

Varsinkin vuoropäiväkodeissa tapahtuu niinkin räikeää päivähoito-oikeuden käyttöä, että lapsi tuodaan tarhaan ja lähdetään itse kaupungille juhlimaan.

”Tuntuu hirvittävän pahalta, kun tällaista tapahtuu. On hirveää, ettei vanhemmat ole kiinnostuneita olemaan oman lapsensa kanssa”, Anna pohtii.

Lue myös: Tarjoa lapselle turvallinen lapsuus

Päiväkoti parempi lapselle?

Lapsen tuominen päiväkotiin saattaa hankalissa tapauksissa olla loppuen lopuksi lapsen edun mukaista.

”Olen opetellut ajattelemaan, että jos vanhemmat ovat tällaisia, että raaksivat pitää lastaan hoidossa, kun ovat itse kotona, ehkä silloin lapsen on parempi olla meidän hoidossa”, Heidi kertoo.

Sosiaaliset ongelmat ja perheen tilanne pitää Annasta ottaa huomioon.

”Jos lapsi kärsii kotona, eikä saa esimerkiksi ruokaa, on hyvä, että hän tulee hoitoon, vaikka vanhemmat olisivatkin kotona”, Anna summaa. 

Mitä mieltä olet artikkelista?