Kun vauvan isä on yksin kauppareissulla, tuttavat kysyvät perheen vointia. Kun äiti lähtee kauppaan ilman vauvaa, tutut kysyvät, minne äiti on jättänyt vauvan hoitoon. Monesti kuulostaa siltä, että isää pidetään äidin apulaisena, eikä niinkään tasavertaisena vanhempana. Vau.fi:n foorumilla äidit pohtivat, miten vauva ja isä pärjäävät, kun äiti ei ole paikalla.

Viimeksi päivitetty 14.7.2015

Kauanko muutaman kuukauden ikäinen pärjää isän kanssa kaksistaan?


 


”Mitä mieltä olette esimerkiksi äidin useamman päivän poissaoloista, jolloin vauva/lapsi jää isän kanssa kahden? Eikös ole melko tapauskohtaista, kuinka vauva isän kanssa tulee toimeen jne..? Mutta noin yleisesti onko tähän jotain ’sääntöä’?” tuore äiti Newi kyselee Vau.fi:n foorumilla.

Lue myös: Tuore isä on muita miehiä empaattisempi

”Eihän sillä ole väliä, onko se hoitaja juuri äiti vai ei”

Nimimerkillä Panda kirjoittava äiti kertoo käyneensä graduseminaarissa lapsen ollessa kolmen ja neljän kuukauden ikäinen. Lapsi oli tällöin isänsä tai mummon kanssa muutaman tunnin.

”Ja ihan hyvin meni”, Panda toteaa.

”Nyt kun gradu on jo valmis, ei ole ollut oikein mitään miksi olisin ollut poissa, niin voi olla, että poika on jo liikaakin kiinni vain minussa”, hän pohtii.

”Eihän sillä ole väliä onko se hoitaja juuri äiti vai ei, jos vain pumpattua maitoa tai korviketta on tarjolla, ja hoitaja ottaa vauvan hoidon tosissaan. Lapsi pystyy muodostamaan kiintymyssuhteen n. 3-4 eri ihmiseen. Eli kunhan nyt ei joka päivä eri ihminen ole, vaan sama tuttu hoitaja”, Panda toteaa.

”Voisi olla ehkä ihan hyväkin juttu antaa isälle ja pojalle jossain vaiheessa pari tuntia keskinäistä aikaa”, hän kirjoittaa.

Lue myös: Äitikortti: Jos hankit lapsia, myös hoidat niitä

”Yhtä lailla isälle pitää antaa sitä vastuuta”

Panda kertoo, ettei hänellä tulisi mieleenkään, että isä olisi vähäpätöisempi hoitaja kuin äiti. Hän kuitenkin kertoo tv-sarjasta, jossa synnytyslaitoksella perhettä ei oltu päästetty kotiin, ennen kuin äiti osaa hoitaa vauvaa. Vaikka isä oli hoitanut vauvaa koko sen ajan, kun äiti toipui sektiosta.

”Ja onhan niitä tapauksia, joissa isä on lapsen ensisijainen hoitaja”, Panda huomauttaa.

Akidi puolestaan kertoo lähtevänsä viikonlopuksi pois kotoa, jolloin mies jää lasten kanssa yksin kotiin. Nuorimmainen on 3,5kk vanha.

”Ja en epäile hetkeäkään ettei pärjää, ruoka vaan tulee silloin pullosta, mutta sitäkin on harjoiteltu”, Akidi kertoo.

”Jos yhdessä lapsi on tehty ja yhdessä asutaan, niin tasavertaisia vanhempia myös ollaan, ja yhtä lailla isälle pitää antaa sitä vastuuta ja ja lapset hoidetaan ja kasvatetaan yhdessä”, Akidi toteaa.

”Lapsellahan on kaksi vanhempaa”, myös Marikata toteaa.

”Itse en kyllä pystyisi olemaan lapsesta erossa pitkääkään. Mutta kyllä tuo huoltajana on täysin tasavertainen tuo isä. Eikä pelkästään sen takia että on pojan auttanut maailmaan vaan ihan osallistumisellaankin”, Marikata kirjoittaa.

Lue myös: Isä on äitiä tärkeämpi

”Pärjää vaikka lopun ikäänsä”

Foorumilla kirjoittavilla äideillä onkin selvä mielipide kysymykseen, kuinka kauan vauva pärjää isän kanssa kaksistaan.

”Niin kauan kuin äitikin pärjää vauvan kanssa kahdestaan, eli kunhan vauva ottaa maitoa muualta kuin tissistä”, Eski toteaa.

”Kai se nyt pärjää vaikka lopun ikäänsä isän kanssa kaksin”, Eevei puolestaan tokaisee.

Mitä mieltä sinä olet?

Lue kaikki mielipiteet ja osallistu keskusteluun: Kauan vauva pärjää isin kanssa kaksin?

Mitä mieltä olet artikkelista?