Raudanpuute voi vaivata myös pieniä vauvoja. Sopivin rautalisä lapselle on sukrosomiaalista rautaa sisältävä tuote, joka minimoi vatsavaivojen riskin eikä värjää hampaita.

Viimeksi päivitetty 20.3.2024

Rauta on tärkeää lapsen kasvun ja kehityksen kannalta, mutta joskus sen saanti voi jäädä liian vähäiseksi. Ongelma ei kosketa ainoastaan isompia lapsia – myös vauvan raudanpuute on yleistä, ja rautalisää suositellaankin usein keskosena syntyneille vauvoille.

Kohdussa sikiö saa tarvitsemansa raudan äidiltä, ja syntyessään lapsi käyttää rautavarastojaan noin puolen vuoden ikään saakka. Keskosten rautavarastot ovat kuitenkin jo lähtökohtaisesti vajaat, ja koska kasvu on voimakasta, lapsi tarvitsee rautalisää yleensä ensimmäisen ikävuotensa ajan.

Rauta edistää lapsen normaalia kognitiivista kehitystä.

Rintamaidossa on hyvin niukasti rautaa, jolloin pelkkä rintamaitoruokintakin voi aiheuttaa vauvalle raudanpuutetta. Rauta edistää lapsen normaalia kognitiivista kehitystä, ja siksi riittävästä raudansaannista tulisikin pitää erityisen hyvää huolta.

Kuitenkin myös liiallinen rauta voi olla haitallista, eikä rautalisää tulisikaan koskaan syödä varmuuden vuoksi.

Kuinka lapsen ja vauvan raudanpuute ilmenee?

Aivan kuten aikuisella, myös lapsen ja vauvan raudanpuute voi näkyä monin eri tavoin. Toisaalta aina raudanpuute ei oireile heti: esimerkiksi poikkeuksellista väsymistä saattaa ilmetä vasta sitten, kun hemoglobiinitasot ovat jo todella matalalla.

Raudanpuutoksen tyypillisimpiä oireita ovat mm.

  • keskittymiskyvyn heikkeneminen
  • kalpeus
  • väsymys
  • ärtyisyys
  • immuunijärjestelmän heikentyminen
  • itkuisuus pienellä lapsella.

Lisäksi lapsi saattaa jaksaa leikkiä vain hetkittäin ja nukkua pitkät yö- ja päiväunet. Raudanpuute voi näkyä myös limakalvoilla: ikenien limakalvopinta sekä huulien sisäpinnan limakalvot voivat olla hyvin vaaleat.

Suurimmillaan raudan tarve on aina silloin, kun lapsi kasvaa nopeasti.

Suurimmillaan raudan tarve on aina silloin, kun lapsi kasvaa nopeasti. Ensimmäisen ikävuoden loppupuoli, toinen ikävuosi sekä murrosikä ovat ajanjaksoja, jolloin rautalisä lapselle voi tulla tarpeeseen. Myös aktiivinen urheilu tai kasvisruokavalio voivat vaatia rautalisän käyttöä.

Paras rautalisä lapselle – sukrosomiaalisen raudan hyödyt

Rautavalmisteiden käyttö voi toisinaan aiheuttaa epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten hampaiden värjäytymistä ja vatsavaivoja.

Lisäksi rautalisän maku saattaa hankaloittaa päivittäisen annoksen ottamista etenkin pienimmillä lapsilla.

Paras rautalisä lapselle onkin sukrosomiaalista rautaa sisältävä valmiste, joka minimoi rautalisän ottamisesta syntyneet haittavaikutukset.

Sukrosomi edistää raudan imeytymistä ja ohittaa raudan tyypillisen imeytymisreitin, jolloin pienempi määrä rautalisää riittää eikä rautavalmisteen käyttöä tarvitse tauottaa imeytymisen lisäämiseksi.

Sukrosomiaalista rautaa sisältävä valmiste minimoi rautalisän ottamisesta syntyneet haittavaikutukset.

Ruoka- ja lääkeaineet eivät vaikuta sukrosomiaalisen raudan imeytymiseen, ja sitä voi huoletta käyttää myös maitoruokinnassa olevilla vauvoilla.

Sukrosomiaalista rautaa sisältävä SiderAL Drops on suunniteltu erityisesti pienille lapsille. Sitä käytetäänkin paljon myös pienten vauvojen raudanpuutteen hoitoon.

SiderAL Dropsin etuna on sukromisuojan lisäksi kätevä annostelu: nestemäinen rautalisä saadaan annosteltua yksi tippa kerrallaan tuotteen mukana tulevan erillisen tiputtimen avulla. Tiputtimen avulla annostelu voidaan tarvittaessa tehdä myös millilitroittain.

Rautalisän käytön aloittamisesta on aina keskusteltava ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Myös tuotteen hyvä maku helpottaa valmisteen päivittäistä ottamista, ja tuote voidaankin annostella joko suoraan suuhun tai pieneen määrään huoneenlämpöistä nestettä, kuten vaikkapa veteen tai mehuun.

SiderAL Dropsin avulla lapsen ja vauvan raudanpuute onkin helppo ja vaivaton hoitaa, ja se sopii myös gluteenitonta ja vegaanista ruokavaliota noudattaville.

Rautalisän käytön aloittamisesta on kuitenkin aina keskusteltava ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, ja raudanpuutteen perimmäinen syy on selvitettävä.

On myös hyvä muistaa, että rautalisä toimii hyvänä tilapäisapuna, mutta ei korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveitä elämäntapoja.

SiderAL Drops -rautavalmisteeseen pääset tutustumaan täältä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä, SiderAL

Mitä mieltä olet artikkelista?