Lisätulojen hankkiminen perhevapaiden aikana kiinnostaa useimpia. Moni NOSH-edustaja aloittaakin uransa juuri perhevapaalla ollessaan, sillä silloin tarve elämäntilanteen mukaan joustavalle työlle on suurimmillaan. Alkuun pääsemiseen riittävät puhelin, läppäri ja pari vaaterekkiä henkareineen.

Viimeksi päivitetty 7.4.2021

NOSH-vaatteiden edustajarekrytointi on juuri nyt käynnissä – hae mukaan tästä linkistä ja tartu tilaisuuteen löytää oma urasi laadukkaiden vaatteiden parissa.

”Parasta tässä on se, että työtä voi tehdä omalla tavalla, niin intensiivisesti kuin haluaa. Vapaus motivoi, sillä harvassa työssä on vastaavaa”, kertoo pitkän linjan NOSH-edustaja Marika Väyrynen.

Hän ryhtyi NOSH-edustajaksi kahdeksan vuotta sitten hoitovapaalla ollessaan, koska halusi jatkaa vuoden ikäisen esikoisensa hoitamista kotona.

”Olin ostanut NOSHin vaatteita lapselle ja pidin siitä, että ne olivat laadukkaita ja kestävän oloisia. En halunnut lähteä minkä tahansa yrityksen edustajaksi, vaan sen piti olla sellainen, jonka takana voin seistä.”

Joustava työ perhevapaalla

Moni aloittaa NOSH-edustajana juuri perhevapaalla, jolloin NOSH-lastenvaatteet ovat usein tulleet tutuiksi ensin oman lapsen kautta. Työ edustajana tarjoaa vastuullisesta muodista kiinnostuneelle mahdollisuuden lisätuloihin.

”Taustalla voi olla myös halu päästä irti päivätyön rytmistä ja saada vapauttaa omien aikataulujen hallintaan. Edustajana yrittäjyyttä voi kokeilla matalalla riskillä”, kertoo NOSHin liiketoimintajohtaja Outi Aro.

Alussa Väyrynen teki töitä pienimuotoisesti, mutta siitäkin jäi euroja tilille. Puolitoista vuotta myöhemmin hän palasi päivätyöhönsä opinto-ohjaajaksi, mutta ei malttanut jättää työtä edustajana, koska se oli mielekästä ja asiakaskuntaa oli jo kertynyt.

Kahden työn tekeminen rinnakkain alkoi kuitenkin tuntua rankalta ja koulumaailmassa jatkaminen arvelutti. Puolentoista vuoden päästä Väyrynen päätti irtisanoutua työstään ja alkaa kokopäivätoimiseksi NOSH-edustajaksi.

”Olin perhevapaalla miettinyt, mitä työtä haluan tehdä ja olin nähnyt, että NOSH-työ voi kantaa ja brändin suosio kasvaa, joten luotin, että se jatkaa kulkuaan”, Väyrynen muistelee.

Kuka vain voi olla hyvä myyjä

Väyrynen katsoo, että edustajan työssä on yhtäläisyyksiä hänen aiempaan ammattiinsa: molemmissa keskeistä on henkilökohtainen vuorovaikutus ja auttaminen. Edustajan ei siis tarvitse olla stereotyyppinen myyjä pärjätäkseen.

”Tässä tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Kiinnostus vastuulliseen muotiin ja ekologiseen pukeutumiseen on toki myös olennaista. Ihanat asiakkaat ovat se, mikä minut on saanut jatkamaan tämän työn parissa”, Väyrynen sanoo.

Läsnäolo, aito halu auttaa ja kohdata asiakas yhdistää Outi Aron mukaan montaa hyvää myyjää.

”Useilla edustajillamme ei ole kaupallista taustaa, vaan tässä työssä voi ammentaa monista eri koulutuksista ja ammateista”, Aro kertoo.

Edustajan ei tarvitse mahtua valmiiseen muottiin, vaan kaiken voi tehdä omaan persoonaan sopivalla tavalla.

”Tämä työ taipuu monenlaisiin elämäntilanteisiin ja on joustavaa. Olen esimerkiksi tehnyt kesällä kaksi kuukautta töitä mökiltä käsin”, Väyrynen lisää.

Kotikutsuja ja etätilauksia

Edustajana töitä voi tehdä joustavasti omien aikataulujen mukaan. Kutsujen pitäminen painottuu iltoihin ja viikonloppuihin, mutta päivisin Väyrynen muun muassa vastaa asiakasviesteihin, tekee etätilauksia, ottaa sovituskuvia ja tekee päivityksiä Instagramiin sekä Facebookiin omaan asiakasryhmäänsä. Tavallisesti hän pitää noin parit kymmenet kutsut kuukaudessa.

”Joulu–tammikuussa ja kesä–heinäkuussa kutsuja järjestetään vähemmän, joten silloin on mahdollista pitää lomaa ja tehdä vähemmän töitä.”

Korona-aikana perinteiset kotikutsut ovat pitkälti vaihtuneet onlinekutsuihin, Väyrysen oman Facebook-ryhmän online -avoimiin oviin sekä yksityissovituksiin. Verkon välityksellä kutsuja on voinut järjestää vaikka toisella puolella maata asuville vieraille, ja ne jäävät edustajien repertuaariin myöhemminkin.

”Uskon silti, että sitten kun se on mahdollista, asiakkaat janoavat jälleen kotikutsuille – kohtaamaan ihmisiä ja hypistelemään vaatteita.”

Helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä

Työ edustajana on ollut Väyryselle avaimet käteen -tyyppinen ratkaisu yrittäjäksi ryhtymiseen. NOSH tarjoaa edustajille markkinointimateriaalia sekä koulutusta, ja tukea saa NOSH-koordinaattoreilta sekä kokeneilta edustajilta, jotka mentoroivat uusia kollegojaan.

”Tarjoamme esimerkiksi myynti- ja henkilöbrändikoulutusta sekä social selling -koulutusta online-myyntiä helpottamaan. Edustajan työstä kiinnostuneet voivat myös kysyä työstä lisää suoraan nykyisiltä edustajilta ottamalla heihin yhteyttä soittoajalla, Aro sanoo.

Yrittäjinä NOSH-edustajien ansiot perustuvat myynnistä saataviin provisioihin, jotka vaihtelevat myynnin ja myytävien tuotteiden mukaan.

Väyrynen laski etukäteen, millaiset ansiot hänen tulisi täyspäiväisenä yrittäjänä saada, koska asuntolainaa piti joka tapauksessa lyhentää. Opinto-ohjaajana lukiossa ja yläkoulussa hän oli tienannut yli keskipalkan verran. Päästyään tekemään edustajan työtä kokoaikaisesti, hän ei pudonnut tulokuoppaan, vaan sai kasvatettua asiakaskuntaansa.

”Riskit tässä ovat pienet, sillä tarvikkeiksi aluksi riittävät mallistojen lisäksi puhelin, läppäri, henkarit, pari vaaterekkiä ja laukut kuljetukseen. Näytevaatteetkin voi halutessaan myydä eteenpäin. Toki asiakaskunta sekä kontaktit pitää rakentaa itse ja näkyä ihmisten parissa. Ajattelin, etten ole yrittäjätyyppi, mutta tässä kaikki on omissa käsissä – ja olihan koulutyössäkin omat paineensa.”

Kiinnostuitko NOSH-edustajuudesta? Rekrytointi on nyt käynnissä, tutustu tarkemmin tästä linkistä!

Mitä mieltä olet artikkelista?