Vau.fi antoi lasten ja vanhempien testata 13 joulukalenteria. Niin suklaa- kuin lelukalenterit päätyivät kovaan syyniin. Lue jutusta, minkälaisen kalenterin lapsiraati valitsee ja mikä on puolestaan äitiraadin suosikki.

Viimeksi päivitetty 19.11.2014

Arviot kokonaisuudessaan

LelukalenteritestiSuklaa- ja karkkikalenteritesti

Testeistä löydät kalenterien hinnat, grammamäärät ja lelukalenterien sisältä löytyvät lelut.

(Huom! Tämä on vuoden 2014 joulukalenteriarvio. Vuoden 2017 kalenteriarvio löytyy täältä: Joulukalenteritesti 2017: Kurkista joulukalenterien sisään ja arvioi suosikkisi!)

Lapsiraadissa olivat mukana Enni, 3, Vilhelm, 5, Myrsky, 7, Lotta, 8 ja Ben, 11. Lapset testasivat 8 suklaakalenteria ja 5 lelukalenteria.

Lapset päätyivät pitämään melkein kaikista makeisista. Koska lapset eivät olleet riittävän kriittisiä sokeripitoisia tuotteita kohtaan, pyysimme myös innokasta äitiraatia arvioimaan suklaa- ja karkkikalenterit. Äitiraadissa istuivat Marita, Eve ja Tiina.

Äitien makuarviossa suklaa- ja karkkikalenterit saivat kylmää kyytiä.

Lue myös: Kenen ruokavalio on epäterveellinen? Vertailussa liha-, sokeri-, ja vegaaniperheet

Äitiraati: Tiina (vas.), Eve ja Marita.

Testiryhmämme testasi seuraavat suklaa- ja karkkikalenterit:

 • Spider-Man-suklaakalenteri (yksi Bonbon Buddies -sarjaan kuuluvista kalentereista)
 • Angry Birds -suklaakalenteri
 • Teenage Mutant Ninja Turtles -suklaakalenteri
 • Duudsonit-karkkikalenteri (yksi Halva-kalentereista)
 • Halva-karkkikalenteri (yksi Halva-kalentereista)
 • Hello Kitty -suklaalelukalenteri
 • My Little Pony -suklaakalenteri (yksi Hasbro-kalentereista)
 • Disney Junior -suklaakalenteri (yksi Kinnerton-kalentereista)

Testiryhmä arvio seuraavat lelukalenterit:

 • Disney-prinsessakalenteri
 • Muumi-kalenteri
 • Schleich-hevoskalenteri
 • Lego Friends -kalenteri
 • Lego City -kalenteri

Lapsille riittää pelkkä sokeri

Lapset pitivät melkein kaikista suklaa- ja karkkikalentereista. Halvimmat suklaakalenterit, kuten Turtles-kalenteri, saivat hieman kritiikkiä lapsiraadilta.

”Arkiruokavalio tärkeintä”

Minkä ikäiselle lapselle suklaa- tai karkkikalenterin voi hankkia?

”Alle 1-vuotiaalle ei suklaata tai karkkeja suositella. Leikki-ikäiselle lapselle voi harkitusti ja satunnaisesti tarjota herkkuja, mutta määrän pitäisi olla kohtuullinen, jottei se vie tilaa muulta ruoalta ja tärkeiltä ravintoaineilta”, Itä-Suomen yliopistossa lasten ravitsemusta tutkiva Sanna Kiiskinen sanoo.

Kalenteritestin vähäsuklaisimmat kalenterit sisältävät ainoastaan 40 grammaa suklaata. Testissä mukana oleva suurin herkkumäärä on 300 grammaa. Onko 300 grammaa 24 päivän aikana liikaa pienelle lapselle?

”300 gramman kalenterista tulee pienen karkkipussin verran syötävää viikossa. Jos lapsen ruokavaliossa on muita sokerin lähteitä, sokerin saanti voi 300 gramman kalenterin takia nousta yli suositusten”, Kiiskinen huomauttaa.

Tyypillisiä sokerin lähteitä ovat mehu, virvoitusjuomat, kaakao, sokeroitu jugurtti, sokeroitu viili ja vanukkaat. Jos lapsen ruokavalio ei sisällä näitä tuotteita, Kiiskisen mukaan 300 grammaa karkkia 24 päivän sisällä ei ole liikaa. Ylipäätänsäkään joulukalenterit eivät ole asiantuntijoiden suurin murheen aihe.

”On ongelmallista, että lapset saavat sokeria useista eri lähteistä päivän aikana. Silloin sokeri vie ruokavaliosta tilaa tärkeiltä ravintoaineilta. Ennen kaikkea kiinnittäisin huomiota arkivalintoihin. Pieni määrä suklaata tai karkkia joulukalenterista mahtuu lapsen ruokavalion joukkoon, kun arjen ruokavalinnat ovat muuten järkeviä”, Kiiskinen sanoo.


Karkkikalentereista löytyi myös muutamia makuja, joita lapset vierastivat. Esimerkiksi Duudsonit-kalenterin limenmakuinen karkki sai lapsilta kritiikkiä. Lapset eivät myöskään tykänneet Halva-karkkikalenterin lakunmakuisesta karkista.

Äidit kriittisiä mausta 

Äitiraati ei ostaisi kaupasta suklaana halpojen suklaakalentereiden suklaata. Ainoastaan toiseksi kallein suklaakalenteri eli 8,75 euroa maksava My Little Pony oli riittävän tasokas äideille. Kalenteria on myös saatavilla Transformers-kuvilla.

Myös Duudsonit- ja Halva-karkit olivat äideistä hyviä. Lakukarkki sai tosin äideiltäkin huonon arvion. Äidit myös epäilivät, että osa karkeista olisi liian kitkeriä lapsille. Arvio piti paikkansa, sillä osa lapsista ei pitänyt kitkerästä limestä Duudsonit-kalenterissa.

Lue myös: Sokeri ja lohduttaminen – vaarallinen yhdistelmä

Kiista koosta

Lapsiraadin enemmistö eli Lotta, Myrsky ja Ben valitsivat suosikkikalenterikseen Duudsonit-kalenterin. Suurin syy valintaan oli kalenterin koko. Duudsonit- ja Halva-karkkikalenteri sisältävät molemmat 300 grammaa makeisia. Osa suklaakalentereista sisältää huomattavasti vähemmän suklaata. Turtles- ja Disney Junior -kalentereissa suklaata on vain 40 grammaa.

Samaisesta syystä äitiraati jättäisi suuret karkkikalenterit hyllyyn. Äidit katsoivat 300 gramman kalenterin sisältävän liian paljon karkkia.

Jouluvärit puuttuvat 

Äitiraati suhtautui myös hyvin kriittisesti kalentereiden ulkonäköön. Harvassa kalenterissa oli äitien mukaan riittävästi jouluaiheista kuvitusta.

”Ei välitä siitä, ettei näissä ole joulua laisinkaan. Kunhan vaan laitetaan 24 luukkua jonkun kuvan päälle”, Eve sanoo.

”Näissä vain markkinoidaan lapsille elokuvia, hahmoja ja leluja”, Marita summaa tuntemuksiaan.

My Little Pony -kalenterin sateenkaarivärit eivät miellyttäneet Tiinaa, sillä värit eivät ole hänen mukaansa jouluhenkisiä. Myös äitiraadin makutestissä huonoiten menestynyt Turtles-kalenteri sai kovaa kritiikkiä ulkonäöästä:

”Pitäisivät viemärissä edes joululakkeja päissään, kun kerran on joulu”, Eve sanoo.

Marita löysi kalenterin ulkonäöstä myös positiivisia puolia. Hänelle tuli oma lapsuus mieleen Halvan karkkikalenterin Looney Tunes -hahmoista. Angry Birdsit saivat kehuja pirteästä väristään.

Lue myös: Tee joulukalenteri itse

Lapsiraati Spider-Man-kalenterin kimpussa.Lelukalentereista yksimielisyys

Sekä lapset että aikuiset olivat yhtä mieltä siitä, että Lego-kalenterit olivat parhaita. Oli myös selkeästi havaittavissa, että niin raadin tytöt kuin pojat leikkivät eniten juuri legoilla. Lasten iät eivät vaikuttaneet legojen suosioon, sillä myös Enni oli erittäin innostunut Lego Friends -kalenterista.

Muumi-kalenterit ja Schleichin hevoskalenteri olivat molemmat laadukkaita valintoja lapselle. Molemmat tyttöraatilaiset kertoivat ottavansa mieluusti muumi- tai hevoskalenterin itselleen.

Lelukalentereista suurimman pettymyksen tuotti Disneyn prinsessakalenteri. Kalenteri sisältää 8 halvan oloista muovihahmoa. Loput luukuista ovat täynnä pahvia, joista lapsi voi taitella huonekaluja ja lisähahmoja. Kalenteri maksaa kuitenkin melkein yhtä paljon kuin muut lelukalenterit.

Tutustu testiin tarkemmin

Lue testi kalenteri kalenterilta. Pääset vertailemaan hintoja ja grammamääriä. Lelukalenteritestistä löytyy kuvat sisällä olevista leluista.

Suklaa- ja karkkikalenteritesti:

Lelukalenteritesti:

Mitä mieltä olet artikkelista?