Joissakin perheessä on tapana ostaa joululahjat käytettynä ihan roinattoman periaatteen vuoksi. Kirpputoreilta voi löytää aarteita, jotka kelpaavat pukinkonttiinkin.

Viimeksi päivitetty 29.11.2011

Joulu aiheuttaa monille vanhemmille paineita tehdä aatosta lapselle ikimuistoinen. Joulupukille raapusteltuja lahjatoiveita halutaan noudattaa, ja pakettejaan avaavia lapsia on ilo katsella.Samalla monia ärsyttävät joka tuutista tunkevat lelulehdet, lahjapaperivuori ja muu roska, sukulaisilta tulevat tusinalahjat ja heiveröistä tekoa olevat muovilelut, jotka ovat jo tapaninpäivänä palasina.

Myös se, miten materialismin ilosanoma vaikuttaa lapsiin, mietityttää vanhempia.

”Lapset menevät joka joulu aivan sekaisin aaton tavaramäärästä. Lahjoja on monesti tullut niin paljon, ettei lapsi edes ehdi leikkiä kaikella tai arvostakaan kaikkea saatua. Tämän vuoksi meillä on lahjoja tarkoituksella vähennetty”, kiteyttää Jyväskylän Fida Lähetystori -kirpputorilta tavattu Anette.

Kotien rajallisen säilöntätilan ja sotkun takia iso tavaramäärä turhauttaa. Lisäksi monia huolettaa se, mihin roina joutuu rikki mentyään.

Lue myös: Tavaraa tuutin täydeltä

Toivelahjoja voi löytää käytettyinäkin

Irina tutkii Fida Lähetystorin hyllyjen välissä joulukoristeita ja onkin jo bongannut käsintehdyt punatulkut. Hänen mukaansa kirpputoreilta voi löytää paljon hyvälaatuista ja edullista tavaraa.

”Käyn kirppareilla melko usein ja osan joululahjoistakin ostan käytettyinä. Lapsetkin ovat jo oppineet siihen, että kirppareilta saa kukin etsiä itselleen jonkun mieluisan esineen.”

Perheessä on neljä lasta ja tavaraa on kertynyt paljon.

”Nuorempien lasten kohdalla mietitään tarkkaan, mitä hankitaan lahjaksi, sillä kaikkea on jo.  Tavarapaljoutta hillitään siten, että usein ennen joulua tehdään leluinventaario: siivoamme kaikki kaapit, ja käyttämättömät lelut lähtevät kirpputorille, terveyskeskusten odotushuoneisiin tai kavereille kiertoon.”

Muun muassa nämä etsivät Fida Lähetystorilla uutta kotia.

Osa kuitenkin kokee, että on vaikea löytää toivelahjaa käytettynä. Roinaton joulu -ryhmän seinällä joku pahoittelee joutuneensa tänä vuonna ostamaan uutta, sillä haluttua lelua ei löytynyt mistään käytettynä.

”En ole ainakaan vielä ostanut joululahjoja kirpputorilta, joskus jotain pehmoleluja muuten vaan kyllä. Ajatus on hyvä, mutta voisi olla hankalaa juosta kirppiksiä läpi jonkun tietyn toiveen perässä”, kommentoi myös Fidasta tavattu Saila.

Lue myös: Lapset mainonnan armoilla

Enemmän elämyslahjoja ja sitoutumista materiaan

Aineettomat elämyslahjat ovat kasvattaneet myös suosiotaan. Elämyslahjat.fi-sivustolta kerrotaan, että monenlaiset koko perheen seikkailupaketit ovat suuressa suosiossa.

”Meillä on kaikenlaisia kylpyläpaketteja ja puistoseikkailuja. Vähän vanhemmille lapsille tarkoitettu sukelluskurssi on ollut myös hyvin suosittu”, sanoo sivuston lahjaneuvoja.

Lue myös: Vanhempi on lapsen paras leikkikaveri

Täysin tavaratonta joulua kovin monissa lapsiperheissä tuskin toteutetaan. Eikä tarvitsekaan, sillä kun tavaroita on vähemmän, ihminen luo niihin todennäköisemmin ainutlaatuisen suhteen. Tällaisen merkityksellisen siteen lapsi muodostaa esimerkiksi unileluunsa: vaikka se olisi miten vanha ja nuhruuntunut, on se silti rakas.

Mitä mieltä olet artikkelista?