Vauvan syntymän jälkeen joulu saa monessa perheessä uusia ulottuvuuksia. "Olemme olleet innoissamme siitä, että saamme luoda lapsemme kanssa omat joulurutiinimme ja tehdä koko perheelle mieluisan joulun omalla tavallamme", jouluihmiseksi tunnustautuva Anni kertoo.

Viimeksi päivitetty 18.12.2013

Alina, pian 4kk, syntyi elokuun lopulla raskausviikoilla 36+6. Ensimmäisen viikon äiti Anni ja vauva viettivät sairaalassa valohoidossa vauvan keltaisuuden vuoksi.


 


”Vauva-aika lähti kotiin päästyä rullaamaan hyvin ja löydettiin suhteellisen nopeasti toimivat rutiinit elämään”, Anni kertoo.

Kuvissa leveästi hymyilevä tyttö on alusta asti kiukutellut onneksi vain iltaisin, joten perhe on saanut nukkua yönsä rauhassa.

Nyt positiivisen raskaustestin teosta on vierähtänyt melkein vuosi, ja tuore perhe pääsee viettämään ensimmäistä yhteistä lapsiperheen joulua. Mitä perhe on suunnitellut jouluksi? Entä kuinka vauva muuttaa joulun viettoa?

Lue myös: Näin vanhemmuus on muuttanut minua – 40 seikkaa

Joulu on perhejuhla!

Ennen Alinan syntymää Anni vietti joulua siskojensa kanssa äitinsä luona.

”Äiti osaa tehdä joulun: aamulla kuusen koristelu ja riisipuuron syönti. Sitten haudoille viemään kynttilät ja joulurauhan julistuksen seuraaminen televisiosta. Kerran jopa kuuntelimme radiosta, kun emme kerenneet haudoilta kotiin ajoissa”, Anni kertoo.

Äidin asunto oli koristeltu Annin lapsuuden jouluista tutuilla verhoilla, pöytäliinoilla ja kuusen koristeilla. Joulu oli täynnä yhdessäoloa, joululauluja ja naurua.

”Illalla ukkimmekin liittyi seuraan jouluaterialle, ja sen jälkeen availimme yhdessä joululahjoja”, Anni muistelee.

Jouluiltaan kuului vielä joulukirkko, glögi ja pelien pelaaminen yömyöhään.

Lue myös: Ensimmäiset päivät kotona

Vauva ei muuta joulua, paitsi ehkä vähän

Joulun perinteet ovat Annille tärkeitä, eikä hän koe joulun tunnelman muuttuneen mitenkään lapsen syntymän jälkeen.

”Olen aina ollut jouluihminen niin kuin miehenikin”, hän toteaa.

Kuten ennenkin, joulu on Annille rauhoittumisen aikaa. Tänä jouluna perheen joulunvietto kuitenkin hiukan muuttuu, kun joulun juhlintaan osallistuu perheen uusi tulokas. Tänä vuonna joulua ei vietetäkään Annin äidin luona, vaan kuten monet muutkin tuoreet lapsiperheet, he haluavat viettää joulun rauhassa oman perheen kesken.

”Meinasimme tänä jouluna viettää ensimmäisen oman perheemme joulun omassa kodissamme”, Anni kertoo. Perinteitä hän ei kuitenkaan halua unohtaa, eikä joulun perimmäistä tarkoitusta, yhdessäoloa:

”Pyrimme tekemään asioita, kuten kummankin perheissä on ollut tapana ja nauttia yhdessäolosta. Haluaisin saada lapsellemme yhtä mukavan joulun, mitä on itsekin lapsena viettänyt. Lapsemme voi sitten vanhempana muistella jouluja lämmöllä”, hän pohtii.

Lue myös: Vauvaperheen uusivuosi: miten teillä juhlitaan?

Joulurauhaa perinteeksi

Annin perheellä on oma hauska perinne, jonka hän toivoo siirtyvän myös jälkipolville.

”Äitimme on pistänyt meidät pienestä pitäen allekirjoittamaan oman perheemme joulurauhansopimuksen. Siihen on aina listattu mitä ei saa tehdä: ei saa huutaa, riidellä, haukkua toista, tukistaa, nipistää, lyödä”, Anni listaa.

”Tämä perinne on jäänyt vitsiksi, jonka olemme allekirjoittaneet näin vähän vanhempinakin!”

Perinteestä voi myös tulevaisuudessa olla hyötyä: ”Aina riitatilanteissa voi muistuttaa allekirjoitetusta sopimuksesta!” Anni vitsailee.

”Aika näyttää tuleeko joulun viettoon sitten uusiakin perinteitä”, hän toteaa.

Joulupukkia Alinan ensimmäiseen jouluun ei kuulu. Anni arvelee, ettei niin pieni edes ymmärtäisi, mikä punaisiin pukeutunut setä oikein on: ”Katsotaan pukin vierailua sitten, kun likka tajuaa mikä joulupukki on.”

Lue myös: Lapsia joulukorteissa – söpöä vai ärsyttävää?

Ei kiukkupäivää, kiitos!

Mitä pienen lapsen äiti toivoo eniten joululta?

”Toivon, että saisimme rentoutua ja nauttia yhdessäolosta, ja että vauva olisi tyytyväinen”, Anni kertoo. ”Ei kiukkupäivää, kiitos”, hän lisää.

Anni toivoo vielä, että muistaisi ikuistaa tärkeitä hetkiä ensimmäisestä yhteisestä joulusta perheenä. Tietysti hänestä olisi myös mukavaa, että ruoat onnistuisivat hyvin. Tärkeintä taitaa kuitenkin olla perheen kesken vietetty aika.

Kuinka teillä vietettiin ensimmäinen joulu vauvan kanssa? Keskustele aiheesta foorumilla: Ensimmäinen joulu perheenä

Mitä mieltä olet artikkelista?