Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistollisten keskussairaaloiden lapsettomuusklinikat keskeyttävät toimintansa toistaiseksi koronaepidemian vuoksi.

Viimeksi päivitetty 9.7.2020

Lapsettomuushoidot on keskeytetty kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa meneillään olevan koronaepidemian vuoksi. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta kerrotaan, että lapsettomuuspoliklinikan henkilökuntaa tarvitaan osaksi pandemian torjuntaa ja hoitoa.

Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa jo aloitetut koeputkihoidot jatketaan munasolujen keräykseen asti, ja tarvittaessa hedelmöitetyt munasolut pakastetaan.

Sitä, milloin lapsettomuuspoliklinikat jälleen avataan, ei osata yhdessäkään yksikössä vielä arvioida.

Jotkin yksityiset hedelmöitysklinikat ilmoittavat jatkavansa toimintaansa vielä toistaiseksi, monet niistäkin supistetuilla aukioloajoilla.

”Meidän hoidot jäi nyt sitten tähän”

Ilmoitukset lapsettomuusklinikkojen sulkemisesta ovat aiheuttaneet pettymystä ja surua niiden keskuudessa, joiden hoidot nyt tilanteen vuoksi jäävät kesken. Näin asiaa kommentoi nimimerkki Annuliin Vau.fi:n foorumilla:

”Kun tästä koronasta joskus päästään eteenpäin, arvioiden mukaan jonot tulevat olemaan sellaiset, että realistista (ellei jopa optimistista) olisi, että meidän vuoro oli noin 1,5 vuoden päästä (oletuksella, että tästä 6kk suunnitteluun, siitä 6kk jonojen purkua ja toinen mokoma odottelua). Silloin on todennäköisesti jo liian myöhäistä ihan senkin vuoksi, että aletaan olla liian vanhoja.”

Liity mukaan keskusteluun: ”Koronan vuoksi katkenneet hoidot”

Sairaaloiden ilmoitukset

Hus:

”Koronavirusepidemian vuoksi emme aloita toistaiseksi uusia lapsettomuushoitoja HUSin lisääntymislääketieteen yksikössä. ​”

Tyks:

”Koronaepidemian vuoksi uusia lapsettomuushoitoja (koeputkihoidot, pakastusalkion siirrot, munarakkulan kypsytyshoidot, inseminaatiot) ei toistaiseksi aloiteta. Jo aloitetut koeputkihoidot jatketaan munasolujen keräykseen asti. Tarvittaessa hedelmöitetyt munasolut pakastetaan.”

Tays:

”Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan toiminta on ajettu alas vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi. Henkilökuntamme työpanosta tarvitaan osana pandemian torjuntaa ja hoitoa.

Poliklinikan toiminta palautuu pandemiatilanteen päätyttyä. Emme valitettavasti osaa arvioida, koska tämä tapahtuu. Henkilöille, joista tulleen lähetteen käsittely on keskeytynyt pandemian vuoksi, lähetetään meiltä ajanvaraus, kun poliklinikan toiminta jatkuu.”

Oys:

Oys ei ole ilmoittanut lapsettomuushoitojen lopettamisesta verkkosivullaan. Puhelimitse tiedusteltaessa klinikalta vastataan, että hoidot on toistaiseksi lopetettu ja tällä hetkellä aikaisin mahdollinen päivä niiden jatkamiselle on 19.4. Tämä kuitenkin riippuu viranomaismääräyksistä.

Kys:

”Uhkaavan koronavirusepidemian vuoksi lapsettomuushoidot KYSissä ovat toistaiseksi valitettavasti tauolla. Epidemian jälkeen käynnistämme hoidot uudelleen mahdollisimman nopeasti.”

Mitä mieltä olet artikkelista?